02 Kasım 2014 14:22

'İşçi sınıfı, geleceğini partisinde örgütlenerek kazanacak'

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü 7. kongresini yaptı. “Barbarlığı yeneceğiz! İşçi sınıfı kazanacak, halklar kazanacak!” sloganıyla gerçekleşen kongre Şişli Kültür Merkezinde düzenlendi.

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) İstanbul İl Örgütü 7. kongresini yaptı. “Barbarlığı yeneceğiz! İşçi sınıfı kazanacak, halklar kazanacak!” sloganıyla gerçekleşen kongre Şişli Kültür Merkezinde yapıldı. Yüzlerce işçi ve emekçinin katılım gösterdiği kongreye sendika değiştirdikleri için işten atılan Ülker işçileri, iş güvenliği önlemleri talep ettikleri için işten çıkarılan BEDAŞ işçileri, Tuzla sanayi işçileri, İMES işçilerinin yanı sıra aydın, yazar ve siyasi parti temsilcileri katıldı. “Devrimci sınıf partisinin Kongresini selamlıyoruz” diyerek kongreye mesaj gönderen Beşiktaş Çarşı grubunun yanı sıra çok sayıda kurumdan da kongreye mesaj gönderildi.

İŞÇİLERE AÇLIK VE YOKSULLUK DAYATILIYOR

Açılış konuşmasını yapan İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek, Kobanê’de yaşanan IŞİD saldırılarına değinerek, AKP’nin bu saldırılar karşısındaki Kobanê tutumunun samimiyetsiz olduğunu belirti. 4+4+4 ve zorunlu din dersleri ile yaratılmaya çalışılan gericiliğe değinen Gerçek, AKP’nin çevre ve doğa talanı için de seferber olduğunu belirtti. Soma’da, Torunlar İnşaat’ta ve en son olarak Ermenek ile Isparta’da  yaşanan işçi katliamlarına değinen Gerçek, emekçilere açlık ve yoksulluğun dayatıldığını söyledi.  Saldırıları önlemek için işçi sınıfının ayağa kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Gerçek, demokrasi güçlerinin birlikte mücadele etmesinin zorunluluğuna vurgu yaptı.

TÜZEL, BÜTÇEYE KARŞI MÜCADELEYE DEĞİNDİ

Kongreye katılan HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Mecliste tartışılacak olan 2015 bütçesine değindi. Tüzel şunları söyledi: “Önemli, toplumsal bir halk hareketi olmazsa bu bütçe, emekçiler aleyhine onaylanacak. Erdoğan büyümeden bahsediyor ama milyonlarca işçi bu büyümenin altında eziliyor. Bize bir kez daha ‘kemer sıkın’ diyecekler. Yine özelleştirme, yine taşeron çalışma ve eşitsiz, adaletsiz çalışmaya zorlayan vahşi sistemi dayatacaklar.”

İŞÇİLER KONGREDE KONUŞTU

KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak da 2015 bütçesine değinerek işçilerden, emekçiler lehine oluşacak bir bütçe için Türk-İş, Hak-İş ve diğer sendikalara birlikte mücadele çağrısı yaptı. “Gelmezlerse işçi ve emekçilerin düşmanı olacaklar. Gelirlerse mücadele büyüyecek” diyen Toprak, “Kapitalistlerin zamanı doldu artık. İşçilerin toprak altında kaldığı bir düzen istemiyoruz. Sermaye mezara emek iktidara” dedi.

ÜLKER İŞÇİSİ: 8 KİŞİDEN KORKUYORLAR YA 8 BİN OLSAK?

Ülker’de sendika değiştirdiği için işten atılan işçilerden Bilal Cansu, “Kişilerin inançları ne olursa olsun. Önemli olan yaptıklarıdır, mücadeleleridir. Biz Ülker’i iyi bilirdik, muhafazakar bilirdik ama değilmiş” dedi. Ülker patronunun işçilerin kendisini görmesini engellemek için arka kapılardan çıktığını söyleyen Cansu, “Biz Türkiye’nin bütün işçilerinin sıkıntılarını dile getirmek için buradayız. 8 kişiden bu kadar korkuyorlar 8 bin olsak neler olur siz düşünün” diye konuştu. MNG işçisi de “Ben küçülüyorum MNG her gün büyüyor” diyerek yaşanan hak gasplarına tepkisini dile getirdi.

GELECEK SINIF MÜCADELESİNDE

“Sözde sendikalı olma hakkımız var” diyen deri işçisi Ata Öztürk, “Sendikayı fabrikaya sokmak için işçilerin yaşadığı zorlukları anlattı.

Türkiye Barış Meclisi üyesi Hakan Tahmaz, “Çözüm sürecinde gelinen noktada süreci riske atan ve ertelemeye çalışan bir hükümet görüyoruz. Türkiye’ye barış, özgürlük ve demokrasi ile gelecek” diye konuştu.

Akademisyen Özgür Müftüoğlu ise şunları söyledi: “İşçi sınıfı bitti diyenler yanıldı. Artık işçi sınıfı genişledi büyüdü. Sendikaların dik durması gerekiyor. Artık gelecek sınıf mücadelesinde. İşçi sınıfı geleceğini sınıf partisinde örgütlenerek kazanacaktır.”

Hangi inançtan hangi mezhepten olursa olsun sömürülenlerin değişmediğine vurgu yapan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başbakanı Ali Kenanoğlu ise “Sömürenler ezenler mezhep din ayrımı yapmıyor” dedi. “Muharrem ayında tutulan oruç bugün yaşanan tüm zulümlere karşı tutulmadığı sürece anlamsızdır” diyen Kenanoğlu, “Kobanê bugünün Kerbela’sıdır. Kerbela aynı zamanda Soma’dır Ermenektir” diye konuştu. Konuşmaların ardından çalışma raporu ve mali rapor sunuldu.  Kongrede eski İl Başkanı Güven Gerçek bir kez daha başkan seçildi.

KONGREDE ALINAN KARARLAR

Kongrede iş cinayetleri ve taşeronlaştırmaya karşı mücadele, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin alınması, hükümetin savaş politikaları, çevrenin yağmalanması, kentsel dönüşüm adı altında rant politikalarının hayata geçirilmesi ve kadına yönelik şiddete karşı da bir dizi karar alındı.

KONGREYE KATILANLAR

Kongreye katılanlar ise şöyle; Barış Meclisi Üyeleri Hakan Tahmaz ve Şükran Aktaş, KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak, SES Şişli Şube Başkanı Fadime Kavak, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin, TTB Merkez Yönetim kurulu üyesi Hüseyin Demirdizen,  Akdemisyen ve gazetemiz yazarlarından Özgür Müftüoğlu, Cam Keramik İş Genel Başkanı Zeki Yıldırım , Yazar ve Yönetmen Tevfik Taş, ÖDP İl Başkanı Avni Gündoğan, Eğitim Sen 8 No’lu Şube Sekreteri Sevgi Yılmaz, Eğitim Sen 2 No'lu Şube Sekreteri Taylan Zengi, Eğitim Sen 2 No'lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Aydoğdu, Eğitim Sen 4 No'lu Şube Başkanı İzzet İldeş, Eğitim Sen 3 No'lu Şube Sekreteri Adil Taştan, Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Hüseyin Özev, Sultanbeyli Kulhimmet Cemevi Sekreteri Yılmaz Kamak , Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu, Aziz Baba Cemevi Derneği Başkanı Enver Cam, Kağıthane- Eyüp Göktürk Dersimliler Derneği Başkanı Cemal Yücel, EHP İstanbul il yöneticisi, Fidan Ataselim, Alibeyköy-Eyüp Dersimliler Derneği Başkanı Hakkı Gerçek, SYKP İstanbul İl Eş Başkanı Mehmet Yücel ve İl yöneticisi Mehmet Kesim. (İstanbulEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Alevi yurttaşlara yönelik hak ihlalleri protesto edildi

SONRAKİ HABER

Trabzonsporlular Kobanê'de yaşamını yitiren Güven'i andı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...