02 Kasım 2014 13:22

'Kobani dediler ama korkak olduklarını gösterdiler'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler Belediyesi'nin Esenler Dörtyol Meydanı'nda düzenlediği toplu açılış törenine katıldı. Erdoğan'ın dilinde yine Kobanê vardı.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenler Belediyesi'nin Esenler Dörtyol Meydanı'nda düzenlediği toplu açılış törenine katıldı.

"Sevgili İstanbullular" diyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Esenlerin geçmişini bilirim bir İstanbullu olarak, buranın köy olduğu zamanı bilirim bir İstanbullu olarak. 1990'dan bu yana burada hızlı bir değişim oldu" dedi.

"12. Cumhurbaşkanı olarak, halkın doğrudan oylarıyla seçilmiş Cumhurbaşkanı olarak aynı azimle, aynı sevdayla yine milletimin hizmetindeyim" diyen Erdoğan, Türkiye'nin önemli mesafeler katettiğini iddia etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde İstanbul'un nufüsünün 7,5 milyon olduğunu şimdi ise bu rakamın 15 milyona ulaştığını ifade ederek, "Bakınız nereden nereye... 1994 İstanbulunda musluklardan su akıyor muydu? Sokaklar çöpten geçilmiyordu. Hava kirliliği nefes aldırmıyordu. Haliç'in yanından geçmek mümkün değildi kokudan. Çevre düzenlemesine sıra dahi gelmiyordu. Biz İstanbul'a aşkla, sevda ile gönülden gelen bir şevkle hizmet ettik. İstanbul'un çehresini bununla birlikte Türkiye'nin çehresini değiştirdik" şeklinde konuştu.

"Yeni projeler peşinde koşuyoruz" diyen Erdoğan, İstanbul'a yapılan 3. Köprü ve yeni havalimanını hatırlattı. Erdoğan, "İşte üçüncü köprü, şu anda kuleler bitti. Şimdi tabliyelere geçilecek ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile 4 gidiş, 4 geliş, ortasından da raylı sistem. Türkiye'de bir ilk, dünyada bir örnek. Yeni havalimanının, lastikli tüp geçiş projesinin inşaatları da sürüyor. Kanal İstanbul sözümüzü de unutmadık, bugünlerde ihale hazırlıkları yapılıyor. İnşallah ihalesiyle birlikte Karadeniz'i Marmara'ya bağlayacağız. Kanal İstanbul'un da her iki tarafında numune adeta şehircikler göreceksiniz. Biz ülkemiz için milletimiz için daha da ötesi yeryüzündeki tüm kardeşlerimiz için tüm insanlarımız için hayaller kurmaya, hedefler kurmaya devam edeceğiz" şeklinde konuştu.

"Türkiye tarihi bir süreçten geçiyor" diyen Erdoğan, "Bosna Hersek'ten bana ne, Mısır'dan bana ne, Filistin'den bana ne, Suriye'den bana ne, Irak'tan bana ne' diyemezsiniz. Eğer biz Osmanlı bakiyesinin üzerinde, Selçuklu bakiyesinin üzerinde bir Türkiye isek, bizim buralar için 'bana ne' deme hakkımız yok. Buralarda olan bitenden her zaman bizim dertlenmemiz şart. Bu yeni Türkiye'nin görevidir. Büyük devlet olmanın görevidir" dedi

Kobanê'ye de değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kobani'deki 200 bin insanın Türkiye'ye geldiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de şu anda bir milyon 600 bin sığınmacı, mülteci var. Yaptığımız harcama 4,5 milyar doları buldu. Dünyanın bize göndediği destek ne biliyor musunuz? 200 milyon dolar. Batı, Birleşmiş milletler (BM) sesi çıkmıyor. Siz ne işe yarıyorsunuz? Türkiye üzerine düşeni yapıyor. Biz elimizden geleni yapıyoruz. Asıl sessiz kalan sizsiniz" şeklinde konuştu.

Peşmerge ve Özgür Suriye Ordusu'nun önlerini açtıklarını ve şimdi Kobanê'de olduklarını söyleyen Erdoğan, "mesele Kobanê değil, Türkiye de artık bu oyunlara düşmeyecek" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kobani' dediler ama aslında ne kadar korkak olduklarını gösterdiler. 'Kobani' dediler, 'yaşasın' dediler, gittiler Diyarbakır'da, Batman'da, Hakkari'de alçakça cinayetler işlediler. DEAŞ vahşeti dediler, DEAŞ'ın vahşetini aratmayacak alçakça, insanlık dışı işkenceler yaptılar. Masum gençleri katlettiler. Sanmayın ki bunlar yapanın yanında kar kalacak. Güvenlik ve istihbarat birimlerimiz bu olayların sorumlularını, canileri, katilleri tek tek tespit ediyor ve yargı önüne çıkarıyor. İnşallah meclisimizin çıkaracağı yeni yasayla da bu tür şiddet eylemleri karşısında daha güçlü tedbirler alınacak" dedi.

Erdoğan, "Bugünden baktığınızda göreceksiniz ki ne yaptılarsa kendillerine yaptılar. Kendi siyasetlerine zarar verdiler. Kürt kardeşlerimize, dükkanlarına, onların huzurlarına zarar verdiler. Barışın, kardeşliğin peşinde değil, şiddetin peşinde olduklarını gösterdiler. Kaybeden idolojik kökenli siyaset oldu. Taviz vermeden yürüyeceğiz" dedi.

Perşembe günü Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yaptıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, içerdeki ve dışardaki güvenlik meseleleri görüştüklerini, terör ve paralel devlet yapılanmasına karşı tedbir aldıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş, İstanbul Valisi Şahin, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu ile birlikte toplu açılışları gerçekleştirdi. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Sınırda çifte standart sürüyor!

SONRAKİ HABER

‘Kobanê’nin zaferi Filistin’in de zaferidir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...