02 Kasım 2014 12:40

Yetiştirme kurslarının nasıl olacağı belli değil

Dershanelerin kapatılmasının ardından açılan yetiştirme kurslarının müfredatlarının nasıl olacağı, ne kadar süreliğine verileceği, kurs içeriğinin üniversite sınavı için uygun olup olmadığı ve daha birçok soru cevapsız. Ayrıca eğitimciler hafta sonları bu kurslarda ders vermeye zorlanıyor.

Paylaş

Berivan BALKAY
Ankara

Dershanelerin kapatılmasının ardından açılan yetiştirme kurslarının müfredatlarının nasıl olacağı, ne kadar süreliğine verileceği, kurs içeriğinin üniversite sınavı için uygun olup olmadığı ve daha birçok soru cevapsız. Ayrıca eğitimciler hafta sonları bu kurslarda ders vermeye zorlanıyor.

Konuya ilişkin gazetemize konuşan Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, “AKP Hükümeti kendi iktidarını kurumsallaştırmak adına  tüm araçları kullanıyor. Dershaneler ve özel okullar üzerinde cemaatin ciddi bir yetkisinin olması iktidar açısından kaygı verici bir durumdu. Dershanelerin kapatılmasıyla ilgili bir durum söz konusuydu. Ardından yasal süreç başladı ve 2015’te bu süreç tamamlanacak. Dershanelerin oluşturacağı boşluğu  kapatmak adına da hükümet okullarda yetiştirme kursları adı altında kurslar açmaya karar verdi. Her şeyin yolunda gibi gösteriliyor. Ancak içerik olarak Bakanlık tarafından belirlenen bir müfredat yok” diye konuştu.

ÖĞRETMENLER KURS VERMEYE ZORLANIYOR

Kursları eğitimciler açısında da değerlendiren Bozdoğan, okul idarecilerinin öğretmenleri bu kursları vermeye zorlandığını ifade etti. Bozdoğan, “Ek Ders ücretinin  saati de 9 lira 20 kuruş civarında bir ücrete tekabül ediyor. MEB’e bağlı çalışan öğretmenler de bu kurslarda çalışmak istemediler. Çünkü ya okul çıkışlarında ya da hafta sonu bu kurslar verilebilecekti. Ders bittikten sonra yani. Bu da öğretmenlerin üzerinde ciddi bir iş yükü artışına angaryaya sebep olacaktı. Öğretmenler kurs işine  rağbet etmeyince okul müdürleri öğretmenlere zorunlu görev vermeye kalktı” dedi.

BAKANLIK ‘ŞİFAHEN’ BİLDİRMİŞ

Bozdoğan konuyla ilgili bir örnek de verdi: “Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü okullara yazı gönderiyor. Yazıda ders ücretinin 18 liraya çıkarıldığı, okul idarecilerine de haftada 6 saatlik ek ders ödeneceği bilgisi şifahen bakanlıktan verildiğini ve öğretmenlere duyurulması talimatı gönderiliyor. Kabile devleti yöntemiyle öğretmenler kurs vermeye yönlendiriliyor” diye konuştu. Bozdoğan, sendika olarak da bu uygulamaya ilişkin suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

‘EK DERS ÜCRETİNE MÜDÜR KARAR VEREMEZ’

Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Sultan Saygılı da, öğretmenlerin hafta sonlarının ek ders ücreti ile bağlanacağını belirterek, Yenimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayat Boyu Boyu Öğrenme Şube Müdürlüğü’nden gelen yazıya ilişkin şunları ifade etti; “Bir müdürün kendi başına vereceği bir karar değildir bu. Saati 9 liralık bir ücret ne yazık ki çok bir gelir sağlamıyor. Ben değiştireceğim demekle değişecek bir ücret değildir” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

YPG'li Şık ve Ayaz'ı on binler uğurladı

SONRAKİ HABER

Erzurum'da ilk kar yağışı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa