02 Kasım 2014 11:42

Tarım işçileri kanun kapsamına alınacak mı?

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Isparta’da 17 tarım işçisinin can verdiği, 28 işçinin de yaralandığı kazayı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Isparta’da 17 tarım işçisinin can verdiği, 28 işçinin de yaralandığı kazayı soru önergesiyle Meclis gündemine getirdi. Tüzel, hükümetin dayı başılık sistemini neden kaldırmadığını, tarım işçilerini iş kanonu kapsamına alıp almayacağını sordu.
Ölümlere neden olan kazanın midibüsün freninin boşalması sonucu meydana geldiği belirtilen önergede, 27 kişi kapasiteli araçta 45 kişinin bulunduğu ve 1200 kilogram yük fazlalığı tespit edildiğine dikkat çekti. Yaralı işçilerden Mesut Yiğit’in açıklamalarına yer verilen soru önergesinde “Tarım işçilerinin dayı başı aracılığıyla iş bulduğunu belirtmektedir. Yiğit, dayı başı olan kişinin işverenden 50 lira aldığını yol parası ve kendi komisyonunu çıkarttıktan sonra işçilere 30-35 lira ücret ödediğini öne sürmektedir. Mesut Yiğit ‘Dayıbaşının ne kadar fazla adam götürürse o kadar para kazanacağı için midibüse fazla yolcu bindirdiğini’ iddia etmektedir” dendi.

Tüzel, bu bilgiler ışığında şu sorulara yanıt istedi:

* Isparta’nın Yalvaç İlçesi yakınlarında servis aracının devrilmesi sonucu ölen ve yaralanan tarım işçilerinin sigorta kayıtları mevcut mudur? Mevcut değil ise, ölenlerin geride kalanlarına ve yaralı işçilere devletin katkısı ne olacaktır?

* Kayıt dışı, sigortasız çalıştırmanın yoğun olduğu tarım alanının kayıt altına alınması için bir çalışma mevcut mudur? Tarımdaki işçi ve işverenlerin İŞKUR’da kayıtları var mıdır?

* Tarım işkolunda yaygın olan “dayıbaşılık” sistemine neden son verilmemektedir?

* Isparta’nın Yalvaç İlçesi yakınlarında işe giderken servis aracının devrilmesi, işçilerin ölmesi ve yaralanması “iş sağlığı ve iş güvenliği kanunu” kapsamında değerlendirilecek midir?
* Tarım işçilerinin çalışma saatleri, ücret, sigorta, emeklilik gibi sosyal ve mali haklar bakımından diğer işçilerle eşit haklara sahip olması için İş Kanunu kapsamına alınması düşünülmekte midir? (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron sistemi yasaklansın!

SONRAKİ HABER

Yıpranma payı için imza kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...