02 Kasım 2014 05:41

Amerika kıtası da Kobanê için dayanışma içindeydi

1 Kasım Dünya Kobanê Günü kapsamında Amerika kıtasının bir çok eyaletinde Kobanê direnişine dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

Paylaş

Caroline McKusick

1 Kasım Dünya Kobanê Günü kapsamında Amerika kıtasının bir çok eyaletinde Kobanê direnişine dayanışma eylemleri gerçekleştirildi.

Kanada'da Toronto, Québec, Edmonton, Winnipeg ve Vancouver; Honduras'ta Tegucigalpa; Ecuador'da Quito; Arjantin'de Buenos Aires; ABD'de Washington, New York, Oakland, Şikago, Houston, Los Angeles, Dearborn, Nashville ve San Francisco Kobanê direnişi selamlayan şehirler aralarında yer aldılar.

Kanada'da, Toronto'da büyük bir miting yapılırken neredeyse her ilde halk devam eden IŞİD saldırılarını kınadı. Honduras'ın Tegucigalpa şehrinden yerli Lenca halkı da Kürt halkıyla dayanışma içinde olmak için alanlardaydı. New York şehir merkezinde bulunan Union Square Parkı'nda da çok sayıda kişi "Kobanê yalnız değildir" yazılı pankartla toplanırken Washington'da Beyaz Saray önünde de gösteri yapıldı.

SAN FRANCİSCO'DA KOBANÊ DİRENİŞİ FORUMU

ABD'nin San Francisco bölgesinde sabah şehir merkezinde def eşliğinde gerçekleştirilen eylemde çok sayıda kişi Kobanê direnişine selam gönderirken bölgenin öbür yakasında bulunan Oakland'da Kobanê direnişi konulu forum yapıldı. Foruma Kuzey Kurdistan'dan katılan Zinê Sano, "Rojava'dakiler, onları desteklediğimizi biliyorlar fakat öyle bir seviyede olsun ki, maddesel olarak bir etkisi olsun" diye dayanışmayı büyütmeye çağırdı.

KOBANÊ ÖZGÜRLEŞENE DEK HER SALI EYLEMDE OLACAKLAR

Forumda konuşan Willie Cotton ise Rojava devrimini merak ettiği için foruma katıldığını belirterek, "Kürtler yüzyıl boyunca emperyalistlerin boğazlarında kaldıklarını biliyorum. Önemli olan şey ise, onlardan neyi öğrenebiliriz" diyerek Rojava devrimi hakkında öğrenmek için geldiğini söyledi. Foruma katılanlar ayrıca Kobanê ve Sengal'dan kaçan mültecilere yardım kampanyası da başlattılar. Aynı zamanda Kobanê'nin tamamen özgürleştirildiğine kadar bölgenin Berkeley şehrinde her salı günü düzenlenen destek eylemlerine dikkat çektiler.
Forumda Heseke'den iki yıl önce gelerek Amerika'da yasayan Rojavalı Raman Osman şunları söyledi: "Daha önce Araplarla, Filistinlilerle, bir sürü başka arkadaşla beraber dayanışma içindeydim. Simdi daha çok kişinin bizim yanımızda olması lazım. Kobanê'den ne kadar mültecinin kaçmak zorunda kaldığı, YPG ve PKK'nin terörist olmadıkları öz savunma için savaşmak zorunda kaldıkları gibi gerçekleri bildirmemiz lazım" diye dayanışma eylemleri üzerinde yorum yaptı. Kendisi müzisyen olan Osman, daha önce Şengalli mülteciler için yardım konserini düzenlediği, şimdi Kobanêli mülteciler için düzenleyeceğini anlattı. (San Francisco/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Nereden çıktı Ekim Devrimi?

SONRAKİ HABER

Madenci yakınları kimlik kontrolüyle içeri alınıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...