01 Kasım 2014 19:35

Almanya’da Kobane’yle güçlü dayanışma

1 Kasım Dünya Kobanê Günü nedeniyle Almanya’nın 17 değişik kentinde yürüyüşler gerçekleşti. Tanınmış aydın ve sanatçıların çağrısı üzerine yapılan eylemler tam anlamıyla enternasyonal dayanışmaya dönüştü.

Paylaş

Türkiye ve Kürdistanlıların dışında çok sayıda alman parti ve örgütte eylemlerde yerini aldı. Hannover'deki yürüyüşe hükümet partisi SPD'nin de destek vermesi dikkat çekti.
Başkent berlinde Adenauerplatz’da başlayan eylemde çok sayıda kuruluş ve organizasyonun çağrısıyla 10 bine yakın kişi katıldı. Kürdistan'ın dört parçasından kitlenin yanı sıra Türkiyeliler, Alman, Arap, Süryani, Ermeni ve İranlıların katılması dikkat çekti. Yürüyüş boyunca polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Çok sayıda YPG ve PYD bayrağının açıldığı yürüyüşte "Bijî berxwedana Kobanê", "Bijî YPG" sloganları atıldı.
Yürüyüşün ardından yapılan mitigde KNK Üyesi Kazım Baba, Sol Parti Berlin Eyaleti Başkanı Dr. Klaus Lederer, Dr. Gundi Dilberez’nin aralarında olduğu kişiler konuşmalar yaptılar. Konuşmacılar Kobanê direnişine verilecek enternasyonal dayanışmanın önemine dikkat çekti.
 
KÖLN’DE PROVOKASYONA İZİN VERİLMEDİ
Köln’deki mitig ise Ebertplatz Meydanı’nda başladı tarihi Dom Kilisesi yanında yapılan mitingle son buldu. Başta Kürt halkı olmak üzere değişik halklardan insanların katıldığı eylemde sık sık Kobane ile uluslararssı dayanışma çağrısı yapıldı. Yürüyüş kolu merkezi tren istasyonuna vardığında bir grup Kerkük Türkmeni’nin provokasyon yapması üzerine gerginlik yaşandı. Gerinleşen ortam kotej görevlileri ve göstericilerin araya girmesiyle engellendi. Polis eylem sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Ardından yapılan mitigde Almanca, Kürtçe ve Türkçe konuşmalar yapıldı.
 
HANNOVER’DE GENİŞ KATILIM
Hannover’de ise çok sayıda Alman parlamenter, parti, sendika ve sivil toplum örgütünün çağrısıyla gerçekleşen yürüyüşe 10 bine yakın kişi katıldı. Opernplatz Meydanı’nda toplanan göstericiler aralarında Merkez Tren Garı’nın da bulunduğu kent merkezinin önemli noktalarında yürüdü. Federal Meclis'te grupları bulunan Sol Parti ve Yeşiller Partisi'nin yanı sıra federal hükümet ortağı Sosyal Demokratlar Partisi'nin (SPD) de yürüyüşe destek vermesi dikkat çekti.
PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah da canlı telefon bağlantısıyla yürüyüşçülere hitap ederek kısa bir konuşma yaptı. Yürüyüşe katılan ve destek veren herkese teşekkür eden Abdullah Kobanê'deki son durumu anlattı.
Yürüyüş boyunca ve mitingde verilen mesajlarda Kobanê direnişine aktif destek çağrısı yapıldı. Yürüyüşte YPG, PYD bayrakları taşındı.
 
DÜSSELDORF
Kuzey Ren Vestalya Eyaleti Başkenti Düsseldorf kentinde yapılan Konbanê ile dayanışma yürüyüşüne katılan 15 bin kişi, sık sık “Bijî berwedana Kobanê“ sloganlar attıldı. Kentte bulunan onlarca kurumun katılımıyla yapılan yürüyüş, Düsseldorf merkezi tren istasyonunda önünde başladı. PYD, YPG ve YPJ bayraklarını taşıyan yürüyüşçüler, Abdullah Öcalan, Arîn Mîrxan, CHE, İbrahim Kaypakkaya, Paramaz Kızılbaş’ın posterlerini taşıyarak, kent merkezinde yürüyüş düzenledi.
Sık bık Kobanê lehine sloganlat atan yürüyüşçüler, Türkiye, Katar, Suudi Arabistan ve IŞİD kınandı.
 
HAMBURG’DA 5 BİN KİŞİ
Hamburg’da beş bini aşkın kişi Kobanê için yürüdü. Birçok sivil toplum örgütlerinin katılım çağrısı yapılan yürüyüş merkeze tren istasyonunda başlayarak Türkiye Başkonsolosluğu’na sürdü. Yürüyüşte Alman oyuncu Rolf Becker, Sol Parti Federal Meclisi Milletvekili Jan van Aken, Hamburg Sol Parti milletvekili Cansu Özdemir, Hamburg Yeşiller milletvekili Filiz Demirel, Hamburg Sosyaldemokrat Parti milletvekili Kazım Abacı ile Rojbin Kadın Meclisi, Hamburg Demokratik Güç Birliği, ‚Kobane için Hamburg‘ inisyatifi, “Mehmet Demir’e Özgürlük” inisyatifi, MLPD ve “Kobane için Lübeck” inisiyatifi temsilcileri birer konuşma yaptılar. Birçok basın mensubu tarafından izlenen yürüyüşte öne çıkan talepler, Kobanê’ye hemen bir koridorun açılması, Türkiye’ye ve IŞİD'e destek veren diğer devletlere baskı uygulanması ve PKK yasağının kaldırılması oldu. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe, Beşiktaş maçının hazırlıklarını tamamlandı

SONRAKİ HABER

Benzer kardeşlerin derbisi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...