01 Kasım 2014 14:02

'Diren Kobanê seninleyiz'

1 Kasım Dünya Kobanê gününde Türkiye ve Kürdistan'ın birçok merkezinden gelen on binler direniş nöbetinin tutulduğu Mehser Köyü'nde "Her der serhildan her der Kobanê" sloganıyla sınırdan Kobanê direnişini selamlayarak, "Diren Kobanê seninleyiz" dedi.

Paylaş

1 Kasım Dünya Kobanê Günü'nde direniş nöbetinin tutulduğu Mehser Köyü'ne iki koldan kitlesel yürüyüş düzenlendi. Direniş nöbetinin tutulduğu Mısaynter Köyü'nde bir araya gelen yüzlerce kişi PKK, YDG-H, YPG bayrakları ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ve Kobanê direnişinde yaşamını yitiren YPG/YPJ savaşçılarının posterlerini açıp "Biji berxwedana Kobanê", "Bij iSerok Apo", "Her der Kobanê her der Serhıldan", "Yek yek yekê Kürdistan yekê" sloganlarıyla Mehser'e doğru yürürken, Dewşen Köyü'nden ise aralarında İstanbul Kobanê Dayanışması, HDP, DBP, EMEP, ESP, EHP, SGD, DAF, ÖDP, KESK, TTB, TMMOB, İHD, Halk Meclisleri,Partizan, Kaldıraç, Mücadele Birliği gibi bir çok siyasi parti ve platform üyeleri de kortejler oluşturarak Mehser'e doğru yürüyüşe geçti. Mehser Köyü girişinin de buluşan iki yürüyüş kolu, "Arinleşen genç kadınla sınırları kaldıralım", "Dünya Kobanê için ayakta", "Bırıhê Arin Mirkan berbi Kobanê azad" , "Biji berxwedana Kobanê" pankartları açarak, sloganlar ve alkışlar eşliğinde Mehser'e girdi.

Yürüyüş boyunca kadınlar zılgıtları ile Kobanê direnişine ses olurken, hep bir ağızdan atılan "Biji YPG biji YPJ" sloganları ile Kobanê'de direnen savaşçılara ses ulaştırılmaya çalışıldı.

Yürüyüşünün ardından köy meydanında halklara seslenen Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, konuşmasına Türkiye ve Kürdistan'ın bir çok merkezinden direnişi selamlamak için gelenleri selamlayarak başladı. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü sebebiyle dünyada, Türkiye ve Kürdistan'da yüzlerce şehirde eylemlerdeKobanê direnişinin selamlandığını belirten Tuğluk, kendilerinin de sınır hattından Kobanê'de direnenleri selamladıklarını söyledi. Tuğluk konuşmasına, "DAİŞ çetelerine karşı insanlık için mücadele eden YPG ve YPJ'ye, Kobanê'de direnen halklara selam olsun.Kobanê tüm insanlığın direnişidir. O yüzden milyonlar bu direnişe sahip çıkıyor. 'Kobanê diren seninleyiz' diyor. Onların direnişi insanlık tarihine altın harflerle yazıldı. Demokrasiden, özgürlükten, insanlıktan yana olan herkesin yüreği Kobanê'de atıyor" diye konuştu.

Kobanê direnişinin barbarlığa karşı özgürlük direnişi olduğunu belirten Tuğluk, şunları dile getirdi: "Artık Kobanê direnişi tarihe mal olmuş bir direniştir. Bugün peşmergesiyle, enternasyonalist dayanışmasıyla topyekün bir direniş yürütülüyor. ABD bile bu iradeyi tanımak zorunda kaldı. PeşmergeKobanê'de bu direnişe katıldı. Tüm halklardan bu direnişe katılım sağlandı. Kobanê düşerse insanlık kaybeder. 'Kobanê düştü düşecek' diyenlere cevabımız Kobanê düşmeyecektir. Her şart ve koşul altında direniş devam edecek." Hükümetin Kobanê destek eylemlerine karşı tehditlerini hatırlatan Tuğluk, "Kobanê kazanıncaya kadar demokratik direnişimiz devam edecek. Tehditlere boyun eğmeyeceğiz" dedi. Tuğlu konuşmasını ise, "Şehit düşen tüm yoldaşlarımıza minnettarız.ArinMirkan ve Suphi Nejat Ağırnaslı şahsında tüm şehitlerimize saygı ve minnetlerimizi ifade ediyoruz. Onlara sözümüz bu direniş özgürlükle sonuçlanıncaya kadar devam edecektir. Biji YPG, biji YPJ, bijiSerokApo" sözleri ile sonlandırdı

Tuğluk'un konuşmasının ardından Kobanê'de IŞİD'e karşı direnen bir YPJ savaşçısı, telefonla höporlerden kitlenin sesini duyabileceği şekilde konuştu. İsmi öğrenilemeyen YPJ savaşçısı,Kobanê'ye destek olmak için bugün dünyanın dört bir tarafında alanlara çıkan milyonlarca kişinin bu desteğinin kendileri için tarihi bir anlam ifade ettiğini söyledi. YPJ savaşçısı, Kobanê'de 48 gündür YPG ve YPJ savaşçısının kanlarıyla sınırları anlamsızlaştırdığını söyleyerek, Kobanê'nin hiçbir zaman düşmeyeceğini dile getirdi. Savaşçı, "Sınırda bulunan halkımızla özgür Kobanê'de kucaklaşmak dileğiyle Biji berwxadane YPG ve YPJ" diyerek sözlerini tamamladı.
YPJ savaşçısının bu söylemi alanda dakikalarca alkış ve sloganlarla karşılık buldu.
Kitlenin Mehser'de bekleyişini sloganlar ve marşlarla sürdürüyor. (Urfa/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'2 işçinin cansız bedenine ulaşıldı'

SONRAKİ HABER

Zimbabwe'den sevgilerle başlıyoooor...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...