01 Kasım 2014 13:00

Gazeteci vatandaş değil mi?

Hükümetin Soma’dan kazandığı deneyimlerden birisi de gazetecilere yönelik tavırda kendini gösterdi. Soma’da aileler ile basının buluşması çok zor olmuyordu.

Paylaş

Arif KOŞAR
Ermenek

Hükümetin Soma’dan kazandığı deneyimlerden birisi de gazetecilere yönelik tavırda kendini gösterdi. Soma’da aileler ile basının buluşması çok zor olmuyordu. Maden sahasının bir bölümü kurtarma çalışmalarına ayrılmışken; diğer bölümünde aileler, işçiler ve basın mensupları bulunabiliyordu. Böylece Soma’daki gerçekler çok hızlı bir biçimde ortaya çıkmıştı. Ermenek’te ise basının; ailelerin ve işçilerin bulunduğu alana girmesi yasak. Gazeteciler tecrit edilmiş bir atık yığınının üstünde dilediğince taş ve toprakla sohbet edebilir durumda!

Gerekçe ise, hiçbir hukuki dayanağı olmayan ve görme şansına bir türlü sahip olamadığımız “Valilik kararı” ve ağızlardan düşmeyen “bakanın emri”. Su baskının ardından ikinci gün, sahaya girmeye çalıştığımızda jandarma bizi almıyor. Ancak yanımızdan madenci yakınları ve işçiler dışında, ilgili ilgisiz, dertten ya da meraktan bir çok insan geçiyor. Gerekçesini soruyoruz. “Onlar vatandaş!” İyi de; “Biz vatandaş değil miyiz?”

KOVALAMACA OYNUYORUZ

Ve o günden itibaren ailelerin bulunduğu alanda bir kovalamaca başlıyor. Polis gördükçe dışarıya çıkartıyor. Anadolu Ajansı ve TRT dışında, fotoğraf çekmek, görüntü kaydetmek büyük bir saklanma başarısını gerektiriyor. Ancak bu uzun sürmüyor. Ve bize ayrılan zamanın sonuna gelip çamurların arasından geçerek ıssız tepemize varıyoruz.

Bazen içeriye tuvalet ihtiyacı gereği bile girişlere izin verilmiyor. Bu da yer yer polis ve gazeteciler arasında tartışmalara yer oluyor. Son olarak İHH da kibar bir dille "Burası kamp alanımız. Çekimi şuradan yapın" deyince sabır taşı çatladı: "Polis kovuyor, jandarma kovuyor, zabıta kovuyor. Bir siz eksiktiniz." İHH aynı kıbarlıkta geri çevrildi!

Polisin ‘makul’ talebi şu: “Ailelerle görüşmeyin, işçilerle görüşmeyin, gelenlerle görüşmeyin, AFAD’la görüşmeyin.” Makul soru da şu: Gazeteciler neden orada ve gerçeği halka kim aktaracak?

ÖNCEKİ HABER

Yalvaç'ta yaşamını yitiren 14 işçi yan yana defnedildi

SONRAKİ HABER

Angarya çalışmaya itiraz eden Cafe Kafka çalışanı darp edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...