01 Kasım 2014 12:14

İHD Genel Kurulu: Baskılara karşı topyekün mücadele

İnsan Hakları Derneğinin 17. Genel Kurulu Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde bugün başladı. Yarın sona erecek olan Genel Kurulun en önemli gündemi Rojava Devrimi, Kobanê’de devam eden savaş ve çatışmasızlık süreci oldu.

Paylaş

İnsan Hakları Derneğinin 17. Genel Kurulu Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezinde bugün başladı. Yarın sona erecek olan Genel Kurulun en önemli gündemi Rojava Devrimi, Kobanê’de devam eden savaş ve çatışmasızlık süreci oldu.

Genel Kurulda ayrıca eş başkanlık sisteminin tartışılması bekleniyor. Katılımın yoğun olduğu Genel Kurula  HDP Eş Başkanı Figen Yüksekdağ, Diyarbakır Bağımsız Milletvekili ve DTK Eş Başkanı Hatip Dicle, HDP Milletvekilleri Erol Dora, Kemal Aktaş, Nazmi Gür, DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Genel Başkanı Lami Özgen’in yanı sıra Afrin ve Cizre Kantonlarından gelen temsilciler, Yunanistan, İspanya, Almanya, Danimarka, Avusturya Büyükelçilikleri temsilcileri, siyasi  parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ve birçok insan hakları aktivisti katıldı. Genel Kurulun konukları arasında ayrıca Cumartesi Anneleri, Şerzan Kurt’un babası Durmuş Kurt, Ethem Sarısülük’ün ağabeyi Mustafa Sarısülük de yer aldı.

TÜRKDOĞAN AKP’Yİ ELEŞTİRDİ

Divan Başkanlığını İHD Onursal Genel Başkanı Akın Birdal’ın yaptığı genel kurulun açılış konuşmasını yapan İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, konuşmasına Türkiye’de yeni bir demokratik bir anayasa gerekliliğine dikkat çekerek başladı. Çatışmasızlık sürecinin önemine dikkat çeken Türkdoğan, hükümetin sürecin geliştirilmesi için herhangi bir adım atmamasını eleştirdi. Müzakere koşullarının acilen oluşturulması gerektiğini belirten Türkdoğan, Akil İnsanlar heyetinin raporlarının Türkiye toplumunun barış ve çözüm sürecine hazır olduğunu gösterdiğini söyledi.  

Türkdoğan  halkın yargıya güvenini her geçen gün yitirdiğini belirterek, diğer yandan basın üzerindeki sansürle haber alma hakkının engellendiğini vurguladı. Rojava Devriminin önemine vurgu yapan Türkdoğan, İHD’nin zulme karşı direnen Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduğunu söyledi. Yeni hazırlanan güvenlik yasasıyla en temel hakların kullanılmasının engelleneceğini söyleyen Türkdoğan, polis devletiyle karşı karşıya kalınacağını belirtti. Faili meçhul cinayetler için hakikat komisyonu kurulması gerektiğini belirten Türkdoğan, önümüzdeki dönem siyasi mahkumların özgürlüğü için etkili bir kampanya başlatacaklarını da söyledi.   
HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, Afrin Kantonu Başbakanı Hevi Mıstafa, ve DİSK Genel Başkanı Kani Beko KESK Genel Başkanı Lami Özgen de Genel Kurulda birer konuşma yaptı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İşçiler 1 ay daha İZENERJİ’de

SONRAKİ HABER

Madenlerde bir işçi daha yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...