10 Temmuz 2011 09:58

Gazetecileri ‘yıpratan’ açıklama

Gazetecilerin yıpranma payı hakkı, 2008 yılında Faruk Çelik’in Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olduğu dönemde hazırlanan “Sosyal Güvenlik Reformu” kapsamında kaldırılmıştı. 61. hükümette yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı görevine getirilen Çelik, gazetecilerin yıpranmadığını i

Gazetecileri ‘yıpratan’ açıklama
Paylaş
Cem Gurbetoğlu

BAKAN: ‘KİMSEYİ KAYIRMADIK?​’

Gazetecilerin yıpranma payını ortadan kaldıran düzenlemenin mimarlarından biri olan AKP’li Faruk Çelik, yeniden Çalışma Bakanı olmasının ardından yaptığı ilk açıklamalarla gazetecileri kızdırdı. Bakan Çelik AA’ya yaptığı açıklamada, riskli işlerle ilgili bir tasnif yapıldığını,  o tasnif çerçevesinde gazetecilerin birinci derece risk oluşturmayan meslek olduğunu söyledi. Çelik, “Biz burada ya objektif davranacaktık ya kayırmacı bir yaklaşım içinde olacaktık. Ne milletvekillerini kayırma durumu oldu, ne gazetecileri kayırma durumu oldu” dedi.
Gazetecilerin çalışma koşullarını maden ve cam işçilerinin çalışma koşullarıyla kıyaslayan Çelik, “Yıpranmadan yıpranma payı olur mu? Yıpranacaksınız ki, yıpranma payını hak edesiniz. Yani biz burada siyasi ve politik bir yaklaşımdan ziyade bilimsel bir yaklaşım çerçevesinde konuyu ele aldık ve o çerçevede kim hangi alanda, hangi iş kolunda hizmet görüyor?​” diye konuştu.

‘YIPRANMA İMTİYAZ DEĞİL, HAKTIR’

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız TGS Genel Sekreteri Muhittin Doğan, bakanın bu sözleriyle gazetecilerin yıprandığını kabul etmediğini bir kez daha vurguladığına dikkat çekti.    Yıpranma hakkının gazetecilere tanınmış bir imtiyaz olmadığını ifade eden Doğan, “Basın emekçilerinden diğer işkollarına göre her ay 3 puan fazla SSK primi kesiliyor ve bu prim işveren tarafından karşılanıyordu.  Gazetecilere yıpranma hakkının 30 yıl devam etti. Ancak 30 yıllık uygulama 1 Ekim 2008’de kaldırıldı” diyerek durumu özetledi.

Gazetecilerin çok ağır şartlar altında çalıştığının herkes tarafından bilindiğini ifade eden Doğan, “Sıcak bir olay yaşandığında, örneğin yangın, sel gibi felaketler, uçak kazası gibi bir olay yaşandığında, olay yerine ilk gidenler arasında güvenlik görevlileri, sağlık görevlileri ve gazeteciler olur. Gazeteciliğin ne kadar zor ve yıpratıcı bir meslek olduğunu herkes biliyor. Tüm sorun, bunu açıkça kabul etmemekten geçiyor” dedi.

MÜCADELE SÜRECEK

Yıpranma hakkının kaldırılmasının patron baskısının iktidar üzerindeki yansıması olduğunu belirten Çelik, “Sayın Bakanın son açıklaması, 12 Haziran seçimlerinden önce AK Parti kanadından bazı sözcülerin ‘Gazetecilerin yıpranma hakkının kaldırılması yanlış oldu, tekrar değerlendirilmeli’ şeklindeki sözlerinin ciddi olmadığının göstergesidir. Biz, gazetecilerin yıpranma hakkının mutlaka olması gerektiğini ve kaldırılmasının yanlış olduğunu her platformda vurgulamaktayız. Bu hakkın tekrar elde edilmesi için mücadelemiz sürecektir” diye konuştu.

‘GAZETECİ VE EMEK DÜŞMANI BİR ANLAYIŞ’

ÇGD Genel Başkanı Ahmet Abakay da, Bakan’ın açıklamalarının “emek ve gazeteci düşmanı” olduğunu dile getirdi. Bakanın gazetecileri maden işçileri ve diğer emekçilerle karşı karşıya getirmeyi amaçladığına dikkat çeken Abakay, “Elbette maden işçileri de zor koşullarda çalışıyorlar. Ama gazeteciler için vardiya, saat, gün kavramları pratikte yoktur. Uçak düşer, deprem olur, sel felaketi yaşanır, Meclis sabaha kadar açık olur ve gazeteciler görevlerini bırakamazlar. Ortada bir haksızlık vardır. Ama sermayeden yana bir bakandan da beklenen ancak böyle bir ucube açıklama olur” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)


GAZETECiLER ‘MODERN KÖLE’

1952 tarihli Basın İş Kanunu’na göre gazeteciler, yılda 939 saat fazla çalıştırılabiliyor. İş Kanunu’na göre ise bir kişiye yılda en çok 270 saat fazla çalışma yaptırılabiliyor. İş Kanunu’nda 45 saat olarak belirlenen haftalık çalışma süresi de gazetecilerin için 48 saat. “Gazeteciliğin mesaisi olmaz” yaklaşımıyla gazeteciler fiiliyatta daha uzun süreler çalıştırılıyorlar. Gazeteciler sağlık sorunları yaşıyor, sosyal yaşamları altüst oluyor.

68 GAZETECİ CEZAEVİNDE YIPRANIYOR

26’sı ulusal düzeyde, 60’ı yerel düzeyde faaliyet gösteren 86 meslek örgütünün oluşturduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu’nun verilerine göre ise, cezaevlerindeki gazeteci sayısı 68.

ÖNCEKİ HABER

Huzurevinde facia

SONRAKİ HABER

Kapusuz’un mektubu iade edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...