01 Kasım 2014 11:18

Bu festival Bozcaadaya çok yakıştı…

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) devam ediyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen festivalin açılışına Bozcaadalıların ilgisi yoğun oldu.

Paylaş

Özer AKDEMİR
Çanakkale

Bozcaada Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali (BİFED) devam ediyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen festivalin açılışına Bozcaadalıların ilgisi yoğun oldu.
Ekolojik belgesel festivali Bozcaadanın imar planlarında değişiklik yapılarak ranta açılmasının gündemde olduğu bir dönemde yapılıyor. Büyük bir yoğunluk ve kalabalıkla geçen turizm mevsiminin yorgunluğunu festivale katılan birbirinden güzel filmleri izleyerek atan adalılar, belgesel film yönetmenleri ile de sohbet olanağı da buluyorlar. Adanın hemen karşısındaki ana karada uzanan Kazdağlarında altın madenleri, termik santraller, derelere kurulmak istenen HES’lerle doğa talanı girişimlerinin olduğu bir süreçte Bozcaadanın ekolojik içerikli bir festivale ev sahipliği yapması önemli bir mesaj olarak da değerlendiriliyor. Mesaj, doğa talanına karşı sanatın, sinemanın desteği, hatta bizzat direnişin bir parçası olarak yorumlanıyor.

BERGAMA KÖYLÜLERİNİN DAVA DELİLİ

Festivalin koordinatörlüğünü İstanbul Bilgi Üniversitesi öğretim görevlilerinden belgesel film yönetmeni Ethem Özgüven ve “Kum”, “4857”, “Hakikat”, “Can Yelekleri Koltukların Altında Değildir” gibi belgesel ve kısa filmlerin yönetmenliğini yapan eşi Petra Holzer Özgüven yürütüyor. Özellikle Bergama köylülerinin siyanürlü altına karşı mücadelesini işleyen belgesellerle köylü hareketine çok önemli bir destek sunan Özgüven çiftinin, bu belgeselleri Bergama köylüleri tarafından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde açılan davalarda da dosyaya “delil” olarak sunulmuştu.
Festivalin amacı duyurusunda; “Ekolojinin önemini vurgulamak, adanın, dünyanın ve yörenin ekolojik sorunlarıyla ilgili bilim insanlarını ve sanatçıları bir araya getirmek, dostluk ve barışa katkıda bulunmak” olarak belirtiliyor. BİFED ekoloji temalı belgesel festival olmasının yanı sıra, yarışma bölümüyle de belgesel yönetmenlerine açılım, sanatsal gelişim ve uluslararası deneyim sağlama gibi bir misyonu da hedeflemiş.

TAM ZAMANINDA BİR FESTİVAL

Festival jürisinde; Ülkemizin en önemli film yönetmenlerinden Yeşim Ustaoğlu, Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) ve SİYAD Başkanı Alin Taşçiyan, ödüllü belgesel yönetmeni Nathalie Borgers, diplomat ve siyasetçi Şafak Pavey, sinema yazarı, akademisyen Tül Akbal Sualp, sinema yazarları Seray Genç ve Cüneyt Cebenoyan yer alıyor.
Festival 30 Ekim günü Bozcaada Belediye Başkanı ve Festival Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz, Yönetmen senarist ve yapımcı Yeşim Ustaoğlu, ünlü Kanadalı belgesel yönetmeni Mark Achbar’ın da katıldığı bir törenle başladı. Bozcaadalıların yoğun ilgi gösterdiği açılışta Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan Can Yılmaz “Bozcaada’nın bilim, ekoloji ve sanat çevrelerinden isimleri bir araya getirerek ekolojik sorunlara öncü olacağını ve bu festivalin Bozcaada’ya çok yakıştığını” söyledi. 30 farklı ülkeden 170 filmin başvurduğu ve 20 filmin yarışmalı bölümde yer aldığı BİFED’de Festival Yönetmeni Petra Holzer: “Bozcaadalıların yoğun ilgisinden çok memnun olduklarını” söyleyerek ekledi :”Son zamanlarda imar tartışmaları ile gündeme gelen Bozcaada’da bir ekoloji belgesel festivalinin zamanlaması da bizim için çok önemli”. Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra Alper Maral’ın gerçekleştireceği “Belgesel Sinemada Müzik” Atölyesi ile hafta sonu çocuklar için yapılacak özel belgesel film gösterimleri de yer alıyor.
Festival bugün yapılacak “Zeytin Toplantısı” ile sona erecek. Toplantıya E.Ü. Ziraat Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Erdem, UZZK Yönetim Kurulu üyesi Murat Narin, CHP’nin Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Şafak Pavey ve CNN Türk “Para Dedektifi” programı yapımcısı Cem Seymen konuşmacı olarak katılacak.

ÖNCEKİ HABER

'Kobanê için insanlık için'

SONRAKİ HABER

‘Orhan Kemal hiç eskimeyen bir yazar’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...