01 Kasım 2014 09:15

Diyarbakır'da on binler Kobanê için yürüdü

Dünya Kobanê Günü, 5 kıtada 92 kentte olduğu gibi Bölge kentlerinde de coşkuyla kutlanıyor. Diyarbakır ve Van'da askerin sokağa çıkmasına rağmen on binler alanları doldurdu.

Paylaş

Cumhur DAŞ
Doğan SEKMEN
Diyarbakır

Diyarbakır’da yapılan ‘1 Kasım Kobanê Günü’ne binlerce kişi katıldı. Coşkulu bir şekilde yapılan yürüyüşte Kobanê direnişi ve dünyanın diğer yerlerinde yapılan Kobanê eylemleri selamlandı. Polis ve askerin kentin çeşitli yerlerinde yığınak yapmasına rağmen yediden yetmişe Diyarbakırlılar Kobanê için yürüdü.

Koşuyolu parkında toplanan kitle ‘Kobanê ile başladık, Kobanê ile başaracağız’ pankartı arkasından İstasyon Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca marşlar çalınırken kitle sık sık ‘Kürdistan IŞİD’e mezar olacak’, ‘Bijî berxwedana Kobanê’, ‘Katil IŞİD, işbirlikçi AKP’ sloganları attı.

İstasyon Meydanı’nda bir dakikalık saygı duruşunda bulunan Diyarbakırlılar hep bir ağızdan ‘ÇerxaŞoreşe’ marşını okudu. Burada ilk olarak kitleye seslenen DBP Diyarbakır İl Eş Başkanı Zübeyde Zümrüt, Kobanê direnişinin büyük bir inanç ve karalılıkla sürdüğünü belirterek, “IŞİD’in takviye edilerek yaptığı bütün saldırılar boşa çıkarılmıştır. Kadim Kürt halkının ve Ortadoğu halklarının özgür ve demokratik birlikte yaşama özlemini gerçekleştirme adına da direnen Kobanê direnişi uluslararası kamuoyunda büyük yankı yaratmıştır. Bugün dünya Kobanê için ayaktadır” dedi.

ZÜMRÜT: ERDOĞAN’IN KALBİNE KOBANÊ KORKUSU DÜŞMÜŞTÜR

Kobanê direnişinin insanlığın dayanışma bilincini harekete geçirdiğini söyleyen Zümrüt, “Ama yine de birileri Kobanê’nin direnişini kırmak için saldırıyor. En önemlisi AKP iktidarı Kobanê’ye seyirci kalmamızı istiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan Kobanê ile yatıp kalkıyor. IŞİD’in ortağı AKP’dir. Ama Erdoğan’ın kalbine Kobanê korkusu düşmüştür” dedi. Başbakan Davutoğlu’nun ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın DBP ve HDP’yi hedefe koyduğunu ifade eden Zümrüt, “HDP ve DBP demokratik tepkisini gösteriyor. Biz tehditlerden korksaydık kalbimiz Kobanê ile birlikte atmazdı. Kobanê özgür olana kadar sokaklarda olacağız” dedi.

ANLI: DEMOKRATİK YAPILAR TANINMALI

Zümrüt’ten sonra konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Fırat Anlı insanlığın Kobanêyi yalnız bırakmadığını belirterek, “Medya bir süre önceye kadar Kobanê düşecek diyordu. İnsanlar Kobanê’den desteği, umudu kesilsin istiyorlardı. Ancak bugün bir kez daha söylüyoruz ki, Kobanê yalnız değildir” dedi. Kürtlerin yüz yıllık bir yalnışlığı adım adım bedel ödeyerek düzelttiğini ifade eden Anlı, “Biz Mahabat’ı, Halepçe’yi, Dersim’i, Robaski’yi katliamla tanıdık. Şimdi de Kobanê’yi katliamla tanımak istemiyoruz. Yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Şimdi Kobanê’yi bütün insanlık tanıyor” dedi. AKP iktidarının yanlış politikalardan vazgeçmesi gerektiğini kaydeden Anlı, “Halkların kurduğu demokratik yönetimlere destek verilmelidir. Bu çözüm süreci için de son derece önemlidir” dedi.

AYDOĞAN: ‘PYD VE IŞİD EŞİT’ DEMEK, IŞİD’E DESTEKTİR

İstasyon Meydanı’nda son olarak kitleye seslenen HDP Diyarbakır milletvekili Nursel Aydoğan ise konuşmasına YPG’yi, YPJ’yi ve Kobanê’ye destek veren Peşmergeyi selamlayarak başladı. Kobanê’de Vietnam’da olduğu gibi bir direniş olduğunu belirten Aydoğan, “Bugün Kobanê için sokağa çıkan herkesi Amed’den selamlıyoruz. Kobanê’de bir insanlık mücadelesi veriliyor. O yüzden 1 Kasım Dünya Kobanê günü ilan edildi” dedi. IŞİD’in insanlığın başına bela edilmiş bir çete olduğunu söyleyen Aydoğan, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu Kobanê’ye sahip çıkıyoruz diye bizi suçluyorlar. Bütün dünya anladı ama onlar anlamadı. Ortadoğu’da çok kimlikli, çok kültürlü yapılar istemiyorlar. Bu değerlere saldırıyorlar. Şimdi siz bu demokratik değerleri sahiplenen PYD ile bu değerlere saldıran IŞİD aydır derseniz, aslında siz IŞİD’den yanasınız demektir. Siz ne derseniz deyin Kobanê özgürleşecektir” dedi.

13 GÖZALTI

Diyarbakır’ın İstasyon Meydanı’nda, 1 Kasım Dünya Kobanê Günü dolayısıyla gerçekleştirilen mitingin ardından yürüyüşe geçen kitleye, polis Emek Caddesi'nde gaz bombaları ve tazyikli su ile müdahale etti. Kitlenin karşılık vermesi üzerine çatışmalar, Kızılay Caddesi, Kuruçeşme, Bağlar Dörtyol, Göçmenler ve Sento caddelerine yayıldı. Kitleye gaz bombaları ve tazyikli su ile saldıran polis, Emek Caddesi'nde evlerinin balkonlarına çıkan yurttaşlara hedef gözeterek plastik mermi sıktı. Ara sokaklarda eylemci avına çıkan polis, Emek Caddesi'nde 2 kişiyi, Kuruçeşme'de 11 kişiyi gözaltına aldı.

VAN'DA DA ON BİNLER SOKAKTAYDI

Van'da sabahın erken saatlerinden itibaren Dünya Kobanê Günü için esnaf kepenk kapadı. Sebze hali önünde toplanan on binlerce  Vanlının yürüyüşü polis engeline takıldı. Uzun sure yürüyüşün engellenmeye çalışılmasına rağmen kitlenin kararlı duruşu karşısında polis barikatı geri çekildi. Kitle bunun üzerine Musa Anter Parkı'na kadar yürüdü. Musa Anter Parkı önünde kitleye Demokrasi Platformu adına Latif Tül ve DBP Van il Başkanı Musa İtah seslendi.

5 kıta 92 kentte Kobanê eylemleri

ÖNCEKİ HABER

Geçen koca 3 yıl değil sanki

SONRAKİ HABER

Anne, Hükümete güvenmeli miyim?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...