01 Kasım 2014 03:45

18 işçiye halen ulaşılamadı

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu Köyü’nde su baskını sonucu kömür madeninde mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının 5’inci gününe girilirken, işçilere henüz ulaşılamadı.

Paylaş

Karaman'ın Ermenek ilçesine bağlı Pamuklu Köyü’nde su baskını sonucu kömür madeninde mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarının 5’inci gününe girilirken, işçilere henüz ulaşılamadı. Tahliye çalışmaları sırasında bir göçüğün daha yaşanması korku yarattı.

Göçük meydana gelen ocakta başlatılan kurtarma çalışmalarında madene giren ekipler yaklaşık 11 bin tonluk su ile sudan kaynaklanan çamurun tahliyesine devam ediyor. Su basıncının etkisiyle tavanda ve yan duvardan düşen eski dolgu malzemeleri dışarıya çıkarılıyor. İkinci bir kazaya neden olmamak için de ekipler tüneli sağlamlaştırarak ilerliyor. Mahsur kalan işçilerin aileleri de madenden iyi bir haber gelmesini Kızılay’ın kendileri için hazırladığı çadırda bekliyor. İşçilerin yakınlarından bazıları sabahın erken saatinde madenden çekilen ve dere görünümünü alan su kenarına gelerek gözyaşı döküyor. Kurtarma çalışmaların katılan ekipler de havanın soğuk olması nedeniyle alanda ateş yakarak ısınmaya çalışıyor.

'ARKADAŞLARIMIZI ÇIKARACAĞIZ'

Mahsur kalan 18 işçiyi kurtarmak üzere mesai arkadaşları ve çevredeki madenlerde çalışan işçiler de seferber oldu. Kendi işlerine gitmeyip madende mahsur kalan arkadaşlarını kurtarma çalışmalarına katılan 27 yaşındaki Barış Karagöz, "İnşallah yakın zamanda arkadaşlardan iyi bir haber alırız" dedi. Çalıştıkları madende kendilerinin de yer altında yemek yediğini belirten Karagöz şunları söyledi:

"Bundan sonra biz de elimizden geldiğince önlemimizi alacağız. Yasa çıktığından beri işe gitmiyorduk. Ancak, para da kazanamıyorduk. Çünkü başka gelirimiz yoktu. Kredi kartlarımıza olan borçlarımız arttı. Mahkum gibi çalışıyoruz. Bizi sistem bu hale zorluyor. Çünkü kırsal bölgede olduğumuz için yapacak başka bir işimiz yok. Ya bu yer altına gireceğiz ya da bu diyardan gideceğiz."

Kurtarma çalışmalarına katılan 27 yaşındaki Abdullah Küçüktaş ve kardeşi 21 yaşındaki Barış Küçüktaş ise, "Arkadaşlarımız için çalışıyoruz. Birebir tanımıyoruz ama onları kurtarmak için elimizden geleni yapacağız. Kendi işimizi bırakıp onları kurtarma çabasının peşine düştük" dedi.

YILDIZ: 50 METRE KALDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ulaşılması gereken noktaya kaç metre olduğu yönündeki soruya, "Şu anda bizim 50 metre kadar daha su düşürmemiz gerekiyor. Ulaşılacak son noktaya mesafe 50 metre" yanıtını verdi.

Yıldız, "Bizi sınırlayan su değil, tahkimat ve oradan malzeme çekimi. İçeriye dalgıç pompalar sokuldu, dalgıçlar girmiyor" diye konuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da su kütlesinde yarı yarıya azalma olduğunu, suyla ilgili sorun yaşanmadığını ifade ederek, "Galerinin tavanı, yalancı tavan diyorlar, bu çökmüş. Çökmeden dolayı galerinin 4'te 3'lük bölümü kapanmış. Şu anda 10 metrelik bir kısım var. Onu aldıktan sonra su var. Eğer çökme de yoksa daha hızlı ilerleyeceğiz" dedi.

Maden faciasıyla ilgili yürütülen soruşturmada savcılık, ‘evrak üzerinde’ belirlediği şüpheliler için yurtdışına çıkış yasağı kararı aldırdı. Savcılık kaynakları, işçilerin madenden sağ çıkmaması halinde soruşturmanın ‘taksirle adam öldürme’ suçlaması ile yürütüleceğini belirtti. Ermenek Başsavcılığı’nın açıklamasında, bilirkişi rapor sonucuna göre belirleneceği için şüpheli sayısı hakkında bilgi verilmezken, delil sayılabilecek evrak ve bilgisayar kayıtlarına el konulduğu vurgulandı. Soruşturmada görevlendirilecek bilirkişilerin belirlendiği, olayla ilgili bakanlık ve kurumlarda bulunan her tür belgenin talep edildiği belirtilen açıklamada özetle şöyle denildi:

“Madende mahsur kalan işçilerin halen sağ veya ölü olarak çıkarılamamış olmaları nedeniyle, duruma göre kusur atfedilebilecek şüpheli kişilerin cezai sorumluluklarının farklılık arz edeceği göz önüne alınarak, bu aşamada elde edilen evraklar ve deliller üzerinde yapılan incelemelere göre, ileride kendilerine kusur atfedilebilecek yetkili ve görevliler hakkında şüpheli sıfatıyla CMK 109. maddesi uyarınca Ermenek Sulh Ceza Hâkimliği’nden adli kontrol talebinde (yurtdışı yasağı) bulunulmuştur. Mahkemece talebimize uygun karar verilmiştir.

Sağ kurtulanların ifadelerinin alınmasına başlanıldığı, kurtarma çalışmalarının halen devam etmesi nedeniyle madende bilirkişilerce inceleme yapılamadığından olayın oluş şekli ile ilgili kesin olarak tespit yapılamadığı kamuoyuna duyurulur.”

OLAYIN GEÇMİŞİ

Ermenek ilçesinin kömür ocaklarının yoğun olduğu Güneyyurt Beldesi ile Pamuklu Köyü arasında bulunan Has Şekerler Madencilik Limited Şirketi'ne ait linyit kömürü ocağındaki facia geçen salı günü saat 12.15'te meydana geldi. Sabah vardiyasındaki işçiler ocak içinde öğle yemeği molasındayken, yeraltı su düzeyinin altında bulunan 350 metrelik galeriye bir anda su dolmaya başladı. Sanki baraj kapağı açılmış gibi galeri duvarını patlatan tonlarca su ocağı kapladı ve bu bölümde çalışan işçilerden 16'sı kendi çabalarıyla kurtulmayı başarırken, 18'i su ile dolan bölümü geçemedi.

 

ÖNCEKİ HABER

2 Çinli madenci yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Beyoğlu'nda park halindeki 5 araç kundaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...