01 Kasım 2014 00:58

‘Hükümete, patrona ve sendikacılara öfkeliyiz’

Madenlerde art arda gelen kitlesel ölümler madencilerin hükümeti, patronlara ve bir şey yapmayan sendikacılara öfkesini artırıyor. Hema Madeni işçileri, iş cinayetlerinin engellenmesi için işçilerin sendikaları zorlaması gerektiğini söyledi.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Madenlerde art arda gelen kitlesel ölümler madencilerin hükümeti, patronlara ve bir şey yapmayan sendikacılara öfkesini artırıyor. Hema Maden işçileri, iş cinayetlerinin engellenmesi için işçilerin sendikaları zorlaması gerektiğini söyledi.

Zonguldak’ta bulunan Hema Madeni İşçisi Ferhat Gümüş, “Bu bildiğin ikinci bir katliam” dedi. İşçilerin patronlara ve hükümete olan öfkesinin artığını söyleyen Gümüş, işçilerin madene korkuyla indiğini dile getirdi. Devlet madeninde bu kazaların 50 yılda bir yaşandığını belirten Gümüş, özel madenlerde ise her gün kaza olduğunu, yüzlerce insanın öldüğü faciaların yaşandığını hatırlattı. Sendikaların buna karşı bir şey yapmamasına da tepki gösteren Gümüş, “Sendika şu an seçim derdine düşmüş” diye konuştu.

BİZ ÖLMEDEN BİR ŞEY YAPILMIYOR

Ergün Akyüz de yaşananları katliam olarak değerlendirdi. Denetimlerin göz ardı edilmesinin ölüme davetiye çıkardığını belirten Akyüz, “Biz ölmeden ne yasa çıkarılıyor ne de denetimler yapılıyor. Tekrar tekrar ölmemiz gerekiyor ki yeni yasalar çıksın” diye konuştu. Madeni su basmasıyla ölüm yaşanmasına tepki gösteren Akyüz, “Kontrol sondajları diye bir şey var. Sondaj yalnızca kömür çıkarmak için yapılmaz. Devlet gerekeni yapmamış. Madenin asıl sahibi devlet o olduğu için asıl sorumlu da devlet. Hiçbir planlama yok. Ne yaptığını bilmeyen bir devlet var” dedi.

SENDİKALAR SORGULANMALI

Bu dönem hem hükümet ve hükümetin tüm denetim mekanizmalarının sorgulanması gerektiğini dile getiren Altıntaş, “Tabii bunların yanı sıra asıl bizim mücadele örgütlerimiz olan sendikaların ve odaların geldiği nokta sorgulanması gerekiyor” dedi.  301 işçinin öldüğü Soma cinayetini hatırlatan Altıntaş, “Müfettişler Soma’da gaz maskelerini denetleseydi belki de böyle büyük bir facia yaşanmazdı” diye konuştu.

GMİS’in örgütlü olduğu Hema’daki İşyeri Baştemsilci Ergün Akyüz, işçilerin sendikaları bir şeyler yapmaya zorlaması gerektiğini ifade etti. İşçilerin yaşanan bunca faciadan sonra yollara dökülüp haykırması gerektiğini ifade eden Akyüz, “Maden sektöründe bulanan tüm işçilerin bir birinden haberdar olması gerekir. Topyekün bir örgütlülük olması gerekir. Bunun bizim başımıza da gelebileceğini düşünerek hareket etmemiz lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Kaza değil cinayet'

SONRAKİ HABER

Bütçenin musluğu askere açık yoksula kapalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...