01 Kasım 2014 00:59

'Kaza değil cinayet'

Gazetemize konuşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi Dr. Coşkun Canıvar Isparta Yalvaç'ta 17 işçinin ölümüyle sonuçlanan olayın iş cinayeti olduğuna dikkat çekti.

Paylaş

Gazetemize konuşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi Üyesi Dr. Coşkun Canıvar Isparta Yalvaç'ta çoğunluğu kadın 17 işçinin ölümüyle sonuçlanan olayın iş cinayeti olduğuna dikkat çekti. Her yıl 1 milyon mevsimlik tarım işçisinin Türkiye’nin değişik yerlerine çalışmak için gittiğini dile getiren Canıvar, “Bu işçilerin önemli bir bölümünü kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Yaşadıkları kazaların önemli bir bölümü de yollarda meydana geliyor. Bunun dışında kaldıkları yerlerde yanarak, boğularak ya da değişik kazalarda hayatlarını kaybediyorlar" dedi.

Mevsimlik tarım işçilerinin ulaşımından barınmasına, çalışma koşullarına kadar bir çok düzenlemenin olduğunu dile getiren Canıvar, “Yasalar ve düzenlemelere göre devlet bu işçilerin güvenli ulaşımını, barınmasını ve çalışma koşullarını sağlamak zorunda” diye konuştu.

DENETLENEMEZ ÇALIŞMA ŞEKLİ

Mevsimlik tarım işçilerinin maruz kaldığı iş cinayetlerinin temelinde ucuz emek olduğuna dikkat çeken Canıvar, “Hiçbir güvenceleri olmadan çalışıyorlar. Taşeron bile diyemeyeceğimiz çalışma şekilleri var. Dayıbaşılık var. Böyle bir mekanizmanın denetlenmesi imkansız. Böyle bir sistemde devlet kendi yasal düzenlemelerini bile denetleyemiyor” diye konuştu.

Türkiye’deki iş cinayetlerinin hükümet tarafından ‘Fıtrat’ olarak açıklandığını hatırlatan Canıvar, “Bu kazanın ardından yetkililer, yol uygun değil, şoför hatası var diye üzerlerindeki suçu örmeye çalışacaklar. Çünkü Cumhurbaşkanı Ermenek’teki kazanın nedenini işçilerin aşağıda yemek yemesiyle açıkladı. ‘Sorumlulardan hesap soracağız’ dedi ama devletin yapması gerekenlere değinilmedi” diye konuştu.

SENDİKALARA GÖREV DÜŞÜYOR

Mevsimlik tarım işçilerinin iş cinayetlerinde ölmemesi için ‘ucuz emek’ politikasından vazgeçilmesi gerektiğini dile getiren Canıvar, “Bunun yanında devlet mevcut düzenlemelerin gereğini yapsa bile birçok iş cinayetinin önüne geçilebilir” diye konuştu. Sendikalara ve emek örgütlerine de önemli görevler düştüğünü söyleyen Canıvar,  “Kazaların önüne geçmenin en önemli ayağı işçilerin örgütlenmesinden geçiyor. Bunun için sendikaların üzerlerine düşeni yapması gerekiyor” diye konuştu. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

'Genç mezarı olacağına aç mezarı olsun!'

SONRAKİ HABER

‘Hükümete, patrona ve sendikacılara öfkeliyiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa