31 Ekim 2014 15:01

İstanbul Tasarım Bienali yarın açılıyor

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından, Zoë Ryan küratörlüğünde “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığıyla düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, bugün açılıyor.

Paylaş

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından,  Zoë Ryan küratörlüğünde “Gelecek Artık Eskisi Gibi Değil” başlığıyla düzenlenen 2. İstanbul Tasarım Bienali, yarın açılıyor.

14 Aralık tarihine kadar ücretsiz olarak gezilebilecek bienalin ortak alanı Galata Özel Rum İlköğretim Okulu, 53 projeye ve bienal süresince 6 hafta boyunca devam edecek paneller, söyleşiler, atölye çalışmaları, film gösterimleri gibi pekçok farklı etkinliğe ev sahipliği yapacak.

2. İstanbul Tasarım Bienali’nin tanıtımı için dün Galata Özel Rum İlköğretim Okulunda yapılan basın toplantısına İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, 2. İstanbul Tasarım Bienali Küratörü Zoë Ryan ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova konuşmacı olarak katıldı.

İSTANBUL TASARIMI ETKİLEYEN BİR ŞEHİR

Küratör Zoe Ryan toplantıda yaptığı konuşmasında bienale dair görüşlerini şöyle ifade etti: “İstanbul, gelişmekte olan yaratıcı potansiyeliyle tasarım konusunda düşünmek için özellikle uygun bir şehir. Türkiye’deki gündelik yaşamı birebir etkileyen konulara odaklanan bienal, mevcut zengin diyaloğa katkı sağlamak üzere, dünyanın dört bir yanında üretilmiş ve yeni doğan koşullara odaklanan çeşitli tasarım fikirlerini bir araya getiriyor.” Ryan ayrıca şöyle ekledi: “2014 İstanbul Tasarım Bienali, tartışma başlatacak bir girişim olarak düşünüldü.

Bugünün yetenekli tasarımcılarının çeşitli projelerini bir araya getiriyor; aciliyet noktaları belirlemede ve günlük hayatta karşılaştığımız objeler, binalar ve çevremizi sorgulamada tasarımın oynadığı önemli rolün altını çiziyor ve çözüm oluşturma ve bu çözümleri hayata geçirme olanağı sunuyor.”
Basın toplantısının ardından bienal sergisi, Küratör Zoë Ryan ve Yardımcı Küratör Meredith Carruthers rehberliğinde gezildi. Sergi gezisinin ardından 2. İstanbul Tasarım Bienali Etkinlik Alanı Antrepo 7’ye geçilerek buradaki Akademi Programı sergileri ve diğer etkinlikler basına tanıtıldı.

ORTAK ALANI GALATA ÖZEL RUM İLKÖĞRETİM OKULU

2. İstanbul Tasarım Bienali’nin ortak alanı olan Galata Özel Rum İlköğretim Okulu’nun tüm katlarında yaklaşık 2 bin 300 metrekarelik bir alana yayılan sergi, geleceği hayal ederken gündelik hayatta karşımıza çıkan tasarımlara ve bu alanda yenilikçi yaklaşımları benimseyen projelere yer veriyor.
Sergide, Avustralya’dan Çin’e Fransa’dan Japonya’ya Meksika’dan Türkiye’ye Hollanda’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne 20’den fazla ülkeden katılan 200’ün üzerinde tasarımcının, tasarım, teknoloji, moda, grafik tasarım, şehircilik, ürün tasarımı, film ve yemek gibi alanları kapsayan 53 projesi yer alıyor.

BİR MANİFESTO OLARAK SERGİ

Küratör Zoë Ryan ve Yardımcı Küratör Meredith Carruthers, sergi alanını çalışmaların içeriğine göre 5 bölüme ayırıyor. Farklı manifesto konularına göre derlenen bölümler, Yayın Bölümü, Kişisel Bölüm, Kaynaklar Bölümü, Norm ve Standartlar Bölümü ve Toplumsal İlişkiler Bölümü’nden oluşuyor. Sergide ayrıca, küratörlerin tasarım sergilerinin tarihini incelediği “Bir Manifesto Olarak Sergi” başlıklı projesi de sunuluyor. Küratörlerin araştırmacı Maggie Taft ile iş birliği içinde bir araya getirdiği bu projede, 1956-2007 yılları arasındaki dönemden on üç tarihi etkinlik üzerine araştırmalar yer alıyor.

Galata Özel Rum İlköğretim Okulunun giriş katı altı hafta boyunca haftanın her günü farklı etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Salı günleri Kontraakt ekibinin yayın programı, çarşamba günleri söyleşi ve paneller, perşembe günleri ise film gösterimleri ve atölye çalışmalarıyla

2. İstanbul Tasarım Bienali etkinlikleri devam edecek. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Taşeron arkeoloji işçilerinin iş bırakma eylemi sürdü

SONRAKİ HABER

Mültecinin ‘bilinmeyen hikayesi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...