31 Ekim 2014 14:52

Selanik Film Festivali 55 yaşında

Uluslararası Selanik Film Festivali bugün başladı. Bu yıl 55. yaşını kutlayacak olan festival, Yunan sinemasının 100. yıl kutlamaları çerçevesinde Yunan sinemasının uzun geçmişinden 20 filmlik seçki yer alıyor.

Paylaş

Uluslararası Selanik Film Festivali bugün başladı. Bu yıl 55. yaşını kutlayacak olan festival, Yunan sinemasının 100. yıl kutlamaları çerçevesinde Yunan sinemasının uzun geçmişinden 20 filmlik seçki yer alıyor.

Seçkide; Michael Cacoyannis’in 1955 yapımı Stella’sı, Theo Angelopoulos’un dört saatlik dev eseri ‘Kumpanya / Thiassos’ (1975), Yorgos Lanthimos imzalı bizde de çok sevilmiş yakın tarihli ‘Köpek Dişi / Kynodontas’ öne çıkıyor.

ÖDÜLLÜ FİLM PLEMYA DA PROGRAMDA

Avusturyalı Yönetmen Götz Spielmann’ın başkanlığını yaptığı jürinin değerlendireceği Altın ve Gümüş İskender ödüllü Uluslararası Yarışma filmleri ilk ve ikinci filmlerden oluşan programda ‘Kabile / Plemya’ dikkat çekiyor. Myroslav Slaboshpytskiy imzalı yapım, 19 yaşındaki Sergey’in sağır ve dilsizlerin devam ettiği yatılı okuldaki hayatta kalma mücadelesini diyalogsuz ve alt yazısız olarak anlatmayı seçmiş. ‘Açık Ufuklar’ başlıklı bölüm dünya festivallerinden 40 filmi ağırlıyor. Bizde 14. Filmekimi’nde ilgiyle karşılanan ‘Turist / Force Majeure’ ve ‘Jessica Hausner’in 19. yüzyıl Alman romantiklerinden Heinrich von Kleist’ın gerçek hikayesi üzerine ilgiye değer denemesi ‘Çılgın Aşk /L’Amour Fou’ bu bölümde yer alıyor.

Festivalin açılış filmi, Cannes şenliğinin ‘Belirli Bir Bakış’ bölümünün büyük ödülünü kazanan ‘Beyaz Tanrı / Fehér Isten’. Macar toplumunda yaygınlaşan ırkçı eğilimi ve aşırı sağcı Macar hükümetini köpek isyanı metaforuyla eleştiren filmin yönetmeni Kornel Mundruczo festivalin ‘Ustalara Saygı / Tribute’ seçkisinin konuklarından.

KIŞ UYKUSU, SİVAS VE DONDURMA SELANİK’TE

Festivalin Balkan sinemasına ayrılmış geniş bölümünde Nuri Bilge Ceylan’ın ‘Kış Uykusu’, Kaan Müjdeci’nin ‘Sivas’ı ve Serhat Karaaslan’ın ‘Dondurma’sı da yer alıyor. Corneliu Porumboiu’nun son filmi ‘İkinci Oyun / Al Doilea Joc’ yine bu bölümün ilgiye değer yapımlarından. Festival bu yıl Hanna Schygulla’yı misafir ediyor. Sanatçının Rainer Werner Fassbinder ile çektiği üç film, ‘Petra von Kant’ın Acı Gözyaşları’, ‘Maria Braun’un Evliliği’ ve ‘Lili Marleen’ programa dahil edilmiş. 7 Kasım’da festivalin ana salonu Olympion’da sinema sanatına katkıları nedeniyle kendisine özel bir ödül sunulacak. Festival 9 Kasım’da sona erecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Aileler hortumların başında

SONRAKİ HABER

Taşeron arkeoloji işçilerinin iş bırakma eylemi sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...