31 Ekim 2014 14:30

Kobanê için ayağa kalk!

IŞİD’in Kobanê halkına saldırısının 48. gününde tüm dünya Kobanê için ayağa kalkacak. Bütün dünyada eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan “Uluslararası Kobanê ile Dayanışma Günü” çerçevesinde yarın dünya genelinde halk sokağa çıkacak.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

IŞİD’in Kobanê halkına saldırısının 48. gününde tüm dünya Kobanê için ayağa kalkacak. Bütün dünyada eş zamanlı olarak gerçekleşecek olan “Uluslararası Kobanê ile Dayanışma Günü” çerçevesinde yarın dünya genelinde halk sokağa çıkacak. Gazetemize konuşan kitle örgütleri de IŞİD katliamını kınarken kitlelerine ve halka Kobanê için sokağa çıkma çağrısı yaptı.

‘KOBANE EŞİTLİK VE ÖZGÜRLÜĞÜN MAYASIDIR’

KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, Uluslararası çapta Kobanê’ye destek günü ilan edilmesi gündeme geldiğinden beri kendilerinin bunun bir parçası olduklarını söyledi. Uluslararası Sendikalar Konfederasyonunun (ITUC) Kobanê için bir dayanışma gününün belirlenmesini kabul ettiğini hatırlatan Köse, “Hem işçi hareketi, hem siyasal hem de tüm muhalif güçler Kobanê’nin düşürülmesine ve olası katliamlara karşı böyle bir karar aldı” dedi. Kobanê’nin düşmesi aynı zamanda kendileri için dünya için hayalleri olan eşitlik, özgürlükçü ve kadın hareketinin de düşürülmesi anlamına geldiğini söyleyen Köse şunları kaydetti: “Orada bizim savunduğumuz ve düşmesine asla izin vermeyeceğimiz maya; eşitlik, özgürlük ve demokratik yaşam biçimi mayasıdır. Halkların kendi kaderlerin kendi ellerine alma mayasıdır. Bu Ortadoğu’da bir ilktir, çünkü Ortadoğu sınırları her zaman emperyalistler tarafından çizilmiştir. Buna yükselen itirazı sahipleniyoruz. Toplumun tekellerin hakimiyetine alınmış dinin dışına çıkan tüm siyasal İslami çevrelere tüm demokratik özgürlükçü yaşamı savunan duyarlı çevrelerine yarın saat 14.00’te tüm illerde yapılacak etkinliklere davet ediyorum.”

‘EMPERYALİSTLERE 1 KASIM TOKADI’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSKAD) Genel Başkanı Müslüm Doğan, Kobanê’yi yeni bir Kerbela olarak kabul ettiklerini söyledi. “Kerbela’da ne yaşandıysa, inanç kaynaklarımız direndiyse, şimdi de bir başkaldırı, vatanını koruma mücadelesiyle karşı karşıyayız” diyen Doğanşu ifadeleri kullandı: “Bu bağlamda 1 Kasım’ın Kobanê’yle dayanışma günü ilan edilmesi egemenlerin dışında başka bir siyasetin de var olabileceği, halkların yeni bir politika inşa edebileceğini göstermektedir. Özellikle Kobanê Kantonu’nda kurulan sisteme karşı emperyalistler ve Türkiye orayı yok etme projesi ortaya koydular. Kobanê’deki komünal yaşam ve demokratik konfederalizm sistemine yönelik bir saldırı söz konusu. 1 Kasım Kobane’yle dayanışma günü, emperyalistlere ve egemenlere karşı bir tokattır. Her şeye rağmen emperyalizme karşı yeni bir sistemin inşası söz konusu. Biz Aleviler olarak 1 Kasım’ı her yıl böyle kutlayacağız.”

‘KOBANÊ TÜM İNSANLIK DEĞERLERİNİ SAVUNUYOR’

İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, “Kobanê direnişi çok önemli bir direniş. Kobanê halkı insanlık adına ve IŞİD gibi soykırımcı bir örgüte karşı insanlığın tüm değerlerini savunuyor” dedi. Kobanê’nin direnişinin sahiplenilmesi gerektiğini söyleyen Türkdoğan, “1 Kasım’ın Kobanê’yle Dayanışma Günü olarak devam ettirilmesini gelişmeler gösterecektir ama birçok insani değerin savunulması da bu konuda önemlidir. Yarın derneğimizin genel kurulu olacak. Ancak hem genel kurulumuz çerçevesinde hem de devamında bu konuda yapacaklarımız olacaktır” diye konuştu.


SİİRT VALİLİĞİ: HİÇBİR GÖSTERİYE İZİN VERİLMEYECEK

Siirt Valiliği, yarın kentte Kobanê’de yaşanan olayları protesto etmek için yapılacağı belirtilen eylemlere kesinlikle izin verilmeyeceğini, aksi hareket edenlere müdahale edileceğini duyurdu. 1 Kasım Dünya Kobanê Günü etkinlikleri kapsamında yarın Siirt’te saat 14.00’te DBP İl Kongresinin yapılacağı Uğur Düğün ve Konferans Salonu’ndan partinin il binasına kadar yürüyüş yapılacak. Siirt Valiliği ise konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada kentte yapılacak eylemlere izin verilmeyeceğini duyurdu. Siirt’te 6- 7 Ekim günlerinde düzenlenen IŞİD’i protesto gösterileri sırasında 6 kişi yaşamını yitirmişti.


‘TÜM VALİLİKLERE GEREKLİ TALİMAT GİTTİ’

Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP’nin 1 Kasım için yaptığı sokağa çıkma çağrısı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Vatandaşlara hiçbir şiddet olayı içinde yer almamaları çağrısında bulunan Davutoğlu şunları söyledi: “Şiddet üzerinden hak talep etmek dünyanın hiçbir yerinde kabul göremez. Hiçbir demokratik ülkede şiddet kullanarak etrafa zarar vererek hak talebi mazur görülemez. Bütün valilerimize gerekli talimatlar gitmiştir. Kesinlikle kamu düzeninin bozulmasına izin verilmeyecek. HDP’nin siyasal zeminde mücadele ettiğini, siyasi mücadele yürüttüğünü, barışçıl bir siyasi parti olduğunu göstermenin vaktidir. Bu tür çağrılarla halkı sokağa çekmek siyasal bir yöntem değildir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TMMOB AKP’yi uyardı

SONRAKİ HABER

Arka Bahçe sezonu açıyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...