31 Ekim 2014 12:40

Erdoğan'ın Kobanê rahatsızlığı sürüyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünya kamuoyunda gittikçe artan Kobanê duyarlılığı konusundaki rahatsızlığı devam ediyor. Fransa ziyareti sırasında bu konudaki rahatsızlığını "Varsa yoksa Kobani niçin?" sözleriyle dile getiren Erdoğan, kendileri açısından öncelikli konunun Esad'ın gitmesi olduğunu söyledi.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir çalışma ziyareti gerçekleştirmek ve çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Fransa'da gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Paris'te Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Elysee Sarayı'nda görüşen ve kameraların karşısına geçen ikili önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, IŞİD ve bölgede yaşanan gelişmeler hakkında, PKK'ye karşı kendilerinin yalnız bırakıldığını savundu. Suriye'deki gelişmeler açısından da kendileri için temel önceliğin Esad'ın gitmesi olduğunu belirten Erdoğan, "Eğer biz demokrasi diyorsak, Esed giderse halk ne isterse o olur dememiz lazım. Eğer bunu savunuyorsak demokrasiyi savunuyoruz demektir. Ama yok demokrasiyi savunmuyor da bir tane otokrat gidecek onun yerine otokrat hazırlıyoruz diyorsak demokrasiyi konuşmanın hiçbir anlamı yok" şeklinde konuştu.

Dünyanın Kobanê konusunda artan oranda gösterdiği duyarlılıktan duyduğu rahatsızlığı bir kez daha dile getiren Erdoğan, "Varsa yoksa Kobani niçin? Sadece tehdit altında olan orası mı var" şeklinde konuştu. Irak ordusunun sürekli kaçtığını ve yerini ve elindeki silahları IŞİD'e bıraktığını söyleyen Erdoğan, Irak ordusunun da sadece Şiilerden oluştuğunu söyledi. Türkiye'nin, IŞİD'e destek verdiği iddialarına da sert yanıt veren ve "Uluslararası Medya Türkiye'yi IŞİD'e destek veren bir ülke olarak gösteriyor. Bu Türkiye'ye karşı çok büyük bir haksızlıktır aynı zamanda bir ihanettir. Türkiye hiçbir zaman IŞİD'e destek vermemiştir vermeyecektir" şeklinde konuştu.

'ÜÇ ŞEY: UÇUŞA YASAK BÖLGE, GÜVENLİ BÖLGE, EĞİT-DONAT'

Erdoğan, "Eğit-donata ihtiyaç var. Biz Türkiye olarak hazırız. Her an bu adımları atabiliriz. Üç şey, uçuşa yasak bölge, güvenli bölge ve eğit-donat. Bunları uygulamaya koyduğumuz andan itibaren Türkiye koalisyon güçlerinin yaptığı şeyi yapacaktır" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin AB konusundaki üyeliğini de gündeme getirerek Fransa'nın üyelik konusundaki blokajını kaldırmasını isteyen Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Holand'ın tutumunu da, "Kendileri bir ışık yaktılar, ama bu ışık diyorum net olursa, Türkiye'ye ben bu müjde ile döneyim. Bunu özellikle istiyorum. Bunu geçmiş dönemde maalesef göremedik, bloke edildi. Türkiye AB müktesebatına en hazır ülke konumundadır. Burada özellikle bazı bloke edilmiş fasıllar var ki, Türkiye tüm hazırlıklarını yapmıştır. Bunlar rahatlıkla açılabilir" sözleriyle değerlendirdi.

HOLLANDE: KOBANÊ'YE DE GEREKEN DESTEĞİ VERMELİYİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ise "Kobanê konusunda doğrudur sadece Kobanê yok. Sayın Erdoğan çok haklı. Başka şehirler de IŞİD'in tehdidi altında. Bizim için anahtar bir şehir de var o da Halep. Ve bizler Özgür Suriye Ordusu'na elimizden geleni yaparak destek veriyoruz Ama Kobanê'ye de var onlara da gereken desteği vermek zorundayız" diye konuştu.

Hollande, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki talebini de, şöyle değerlendirdi: "İkinci konu da Avrupa konusu. Kuşkusuz sadece Fransa'dan değil başka yerlerden de gelen blokajlar vardı. Ben gayet net olarak 22'nci ve 23'ncü başlıklar konusunda ilerleyebileceğimizi belirttim. Bu konularda da ilerleyebileceğimizi açık net şekilde dile getirdim. Türkiye ile olan ilişkiler ve genel yayınlanan rapor Avrupa'da olan ve dünyada olan her şeyi görüşüyoruz. Burada önemli olan Türkiye'nin üye olup olmayacağı değil önemli olan ilerlemektir. İkili ilişkileri, bölgeyi görüşüyoruz. Hava ulaşım gıda sivil nükleer de önemli konular ama çok daha ileri götürebiliriz ikili ilişkilerimizi." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

30 can için 5-10 yıl ceza

SONRAKİ HABER

Alevilerden CHP’li belediye başkanına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...