30 Ekim 2014 00:57

‘Direniş Erdoğan’ın kimyasını bozdu’

PYD Dış İlişkiler sorumlusu Zuhat Kobani Türkiye’nin Rojava politikasının Kürtlerin kazanımlarını kaldırmaya yönelik olduğunu kaydetti. Kobani, “DAİŞ’i (IŞİD) Kobanê’ye saldırtarak sonuç almak istediler. Ama ummadıkları bir direnişle karşılaştılar. Bu Türk devleti ve Tayyip Erdoğan’ın kimyasını bozdu” dedi. Kobani, sorularımızı yanıtladı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

PYD Dış İlişkiler sorumlusu Zuhat Kobani Türkiye’nin Rojava politikasının Kürtlerin kazanımlarını kaldırmaya yönelik olduğunu kaydetti. Kobani, “DAİŞ’i (IŞİD) Kobanê’ye saldırtarak sonuç almak istediler. Ama ummadıkları bir direnişle karşılaştılar. Bu Türk devleti ve Tayyip Erdoğan’ın kimyasını bozdu” dedi. Kobani, sorularımızı yanıtladı.

Türkiye’nin Rojava ve Kobanê’ye yönelik politikasını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye istikrarlı bir politika yürütmüyor. Bir saat önce dediğini bir saat sonra yalanlayabiliyor. Devleti yönetenler birbiriyle çelişen açıklamaları aynı zaman diliminde yapabiliyorlar. Türkiye ne yapacağını, nasıl bir politika izleyeceğini bilemiyor.

Türkiye’nin Rojava’ya yönelik politikasının esasını oradaki Kürt kazanımlarının ve demokratik örgütlenmenin ortadan kaldırılması oluşturuyor. Ama bunu bir türlü gerçekleştiremiyorlar. DAİŞ’i Kobanê’ye saldırtarak sonuç almak istediler. Ama ummadıkları bir direnişle karşılaştılar. Bu Türk devleti ve Tayyip Erdoğan’ın kimyasını bozdu. Ne yaptığını ve ne dediğini bilemiyor... Türkiye’nin DAİŞ politikasının özünü DAİŞ’i büyütüp, geliştirme ve bu sayede ABD ve Batılılara karşı bir silah olarak kullanmaya çalışmak oluşturuyor. Onlara siz benim dediklerimi yapmazsanız DAİŞ bunları yapar mesajını vermek istiyor. Özellikle Suriye’de Esat’ın gitmesi için DAİŞ kozunu oynuyor.

Erdoğan neden ÖSO’nun Kobanê’ye gitmesinde ısrarcı oluyor?
Türkiye’nin ısrarla ÖSO’nun Kobanê’ye gelmesini istemesinin nedeni oradaki kazanımları ortadan kaldırmak ve ilçede PYG ve YPG’nin etkinliğini ortadan kaldırmaktır. Halep’teki OSÖ komutanı Kobanê’ye gitme düşünceleri olmadığını açıkça söyledi. Ama ÖSO içinde başını Cebbar Akidi’nin çektiği Türkiye’ye bağlı çalışan gruplar var. Türkiye’nin amacı onların Kobanê’ye gitmelerini sağlamak. Oradaki Kürt yönetimi ve iradesini ortadan kaldırmak, Türkiye’ye bağlı bir oluşum yaratmak istiyor. Bu gruplar demokratik özerkliğe ve demokratik yönetim biçimlerine karşılar.

Kamuoyu baskısı sonucu da olsa ABD IŞİD mevzilerini vurdu. Bu konuda neler diyeceksiniz?
Başlangıçta ABD Kobanê’nin düşeceğini sanıyordu. Ama düşmediğini ve büyük bir direniş sergilendiğini gördü. Bu nedenle de , Kobanê’deki direnişçilere yardım etmek zorunda kaldı. Ama DAİŞ’i yerle bir etmiyor ABD’nin son derece gelişkin araç ve silahları olmasına rağmen bunu yapmak istemiyor. Ama DAİŞ’i de bir biçimde vuruyor. Vuruşlarından bazılarının çok etkili olduğunu inkar edemeyiz. Ama bunlar yetmiyor. Bombalamaların ve YPG’ye silah verilmesinin devamının gelmesi gerekir.

‘KÜRTLERİN MORALİNİ BOZMAK İSTEDİLER’
 

IŞİD bugüne kadar pek çok yeri fazla bir direnişle karşılaşmadan kolaylıkla aldı. Kobanê’de direnişle karşılaşmasına ve kayıplar vermesine rağmen neden Kobanê’den çekilmiyor?
Onlar bu işi namus meselesine döndürdüler. Bayramda Kobanê’de namaz kılacağız dediler. Yapamadılar. Bazı komutanların Kobanê’den çekilmekten yana olduğunu ve bu konuda tartışmaların sürdüğünü biliyoruz. Bugüne dek DAİŞ Kobanê’de 1400 militanını kaybetti. Bu kadar ısrarcı davranmalarının nedenleri Kobanê’yi ele geçirerek sınırları denetim altına almak istemeleri. Böylece Türkiye’ye daha rahat giriş çıkış yapabilirler. Ayrıca Kobanê’yi almalarının diğer kantonları etkileyeceğini ve oraları daha rahat alabileceklerini hesaplıyorlar. Kobanê 19 Temmuz devriminin başladığı bir yerdir. Kürtler için bir semboldür. Bu sembole saldırarak ve ele geçirmeye çalışarak Kürtlerin morallerini bozmaya çalışıyorlar. DAİŞ bölgede kendisine karşı direnen tek gücün Kürtler olduğunu biliyor.

ÖNCEKİ HABER

İranlı işçiler özelleştirmeye karşı

SONRAKİ HABER

‘Zeytin yaşamdır yaşamı savunuyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...