31 Ekim 2014 00:54

Donetsk kendi seçimine hazır

26 Ekim Pazar günü, Ukrayna’nın Kırım ve Donbass dışındaki bölgelerinde ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimleri yapılırken, aylar öncesinde Kiev’den tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmiş olan Donetsk ve Lugansk eyaletleri ise kendi seçimlerini düzenlemeye hazırlanıyor.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

26 Ekim Pazar günü, Ukrayna’nın Kırım ve Donbass dışındaki bölgelerinde ülke tarihinin en düşük katılımlı seçimleri yapılırken, aylar öncesinde Kiev’den tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmiş olan Donetsk ve Lugansk eyaletleri ise kendi seçimlerini düzenlemeye hazırlanıyor. Bilhassa 2 Kasım günü Donetsk Halk Cumhuriyeti’nde (DNR) yapılacak genel seçimler ile devlet başkanlığı seçimleri gündemin en ön sırasında.

Önümüzdeki pazar günü sandık başına gidecek olan Donbasslılar, yeni DNR Halk Sovyetini (konseyini) ve aynı zamanda çiçeği burnunda cumhuriyetin yeni başkanını seçmek üzere oylarını kullanacaklar. Seçim Komisyonuna ilk olarak bildirimde bulunan ve şu andaki en kuvvetli başkan adayı, Mevcut Başbakan Aleksandr Vladimiroviç Zakharçenko.

‘UKRAYNA FAŞİZMDEN ER GEÇ KURTULACAK’

Kendisi aynı zamanda aylardır DNR Silahlı Halk Milisleri’nin fiili başkumandanlığını yürütmekte olan Zakharçenko’yu seçim bültenindeki kendi sözleriyle tanıyalım:

“Ben doğru olmayan milliyetçiliğin tamamen karşısındayım. Kendim baba tarafından Ukraynalıyım. Milletimi yargılama hakkına daha fazla sahibim. Ben kesinlikle eminim ki, Ukrayna milliyetçiliği, Alman milliyetçiliğinden bile daha kötüdür. Naziler başka ülke halklarını kırdılar, ne var ki Banderciler (2. Dünya Savaşı’nda Nazilerle iş birliği yapan iş birlikçi Ukrayna Kurtuluş Ordusu’nun Lideri Stephan Bandera’nın günümüzdeki taraftarları) ise kendi halkını katlediyor. Bu, şimdilerde Ukrayna’da yaşanandır. İşte sadece insanlar ölmüyor aynı zamanda ruhlar da öldürülüyor (...)Donbass halkının çoğunun Ukrayna’da akrabaları ve dostları kaldı. Biz bu ülkeyle komşuyuz ve sonuçta coğrafyayı değiştiremezsiniz. Bir gün gelecek aramızda yeniden normal ve samimi münasebetler tesis edilecek. Günü gelince, şu anda Kiev yönetiminin rehinesi konumunda olan Ukrayna halkı, iktidarı kendisi değiştirecek. Ben kişisel olarak inanıyorum ki Ukrayna faşizmden er ya da geç kurtulacaktır.”     

SANAYİ ŞEHİRLERİNE ZİYARETLER

Zakharçenko, pazar gününe doğru seçim gezilerine ve temaslarına hız vermiş durumda. Geçtiğimiz hafta Azak Denizi kıyısında stratejik konumdaki Novoazovsk kentinde yöre halkıyla buluşarak, onların sorunlarını dinleyen Başbakan, yine Donetsk etrafında yer alan Makeevka gibi orta ölçekli sanayi şehirlerinde de seçmenleriyle buluştu. Zakharçenko hafta boyunca, fabrikalardan, hastanelere çok farklı üretim ve hizmet birimlerinde Donbasslılarla buluşmayı sürdürecek.

ÖNCEKİ HABER

‘Eserler toplumdan uzakta hıçkırıyor’

SONRAKİ HABER

İranlı işçiler özelleştirmeye karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...