30 Ekim 2014 16:28

Sorumluyu yakınında ara

TMMOB Makine Mühendisleri Odası da yaptığı açıklamayla Başbakan ve Cumhurbaşkanının Ermenek’te yaşanan facianın sorumluluğunu başkalarına atma tutumuna tepki gösterdi.

Paylaş

TMMOB Makine Mühendisleri Odası da yaptığı açıklamayla Başbakan ve Cumhurbaşkanının Ermenek’te yaşanan facianın sorumluluğunu başkalarına atma tutumuna tepki gösterdi. Hükümetin yıllardır işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda sendikaları ve meslek örgütlerini devre dışı bıraktığına dikkat çekilen açıklamada, “Sorumlular uzağınızda değil” dendi.

Hükümet döneminde işçilerin tamamen patronların belirlediği koşullarda çalışmasının önünün açıldığı ifade edilen açıklamada şu bilgilere yer verildi: “AKP iktidarı döneminde taşeron çalışan işçi sayısı üç kat artmıştır. İşsizlik oranı artmıştır. Çalışma süreleri artmıştır. Kamuya ait birçok işyeri özelleştirilmiştir. Sendikalı işçi oranı yarıdan fazla azalmıştır. İş kazaları ve iş kazaları sonucu ölüm ve maluliyet artmıştır”

HEP DEVRE DIŞI BIRAKTI

Hükümetin sendikaların ve meslek örgütlerinin görüşlerine yer vermeden hazırladığı 6331 sayılı İş Sağlığı Güvenliği Kanunu’ndan ve daha sonra yapılan yönetmelik değişikliklerinden sonra da kazaların artarak sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, denetimde rol oynaması gereken hekim ve mühendis-mimar-şehir plancılarının örgütlerinin ise hükümet tarafından hep devre dışı bırakıldığı ifade edildi. cinayetlerin ardından söylenen “İhmali olanlardan hesap sorulacak” sözüne de dikkat çekilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Oysa ‘ihmallere’ yol açan, yıllardır uygulanan politikalardır. İşçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin politikaları belirleyenler, kararları tek başına alanlar, işyerlerine, madenlere ruhsatları verenler, işyerlerini denetleyenler, uzmanların, hekimlerin eğitimlerine, mesleki eğitimlere ilişkin yetkileri verenler bellidir. AKP iktidarı ve geçmişten bugüne bu konularda rol üstlenenlerin hiçbiri masum değildir. Davutoğlu ve Erdoğan sorumluluğu sadece işverenlere yıkamaz. 2002’den bu yana meydana gelen ölümlerde, insanların sakat kalmasında, işverenlerin, Çalışma ve Enerji Bakanlarının, madenlerdeki kazalar nedeni ile MİGEM Genel Müdürünün önemli sorumlulukları vardır. Evet Sayın Davutoğlu; ‘Herhangi bir kurumun ihmali varsa kesinlikle hesabı sorulmalı’dır ve sorumlular uzağınızda değildir.”

ÖNERİLER

Açıklamada şu öneriler dile getirildi:

* Kamu işletmeciliği ve kamusal denetim egemen olmalıdır.
* İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin çok bilimli bir konu olması itibarıyla, sendikaların, meslek odalarının, üniversitelerin karar süreçlerinden dışlanması kabul edilemez. Bu örgütlerin katılımı ile Ulusal İşçi Sağlığı Güvenliği Kurumu oluşturulmalı, bu kuruluşlar kurumun yönetiminde egemen olmalı; kurum, idari ve mali yönden bağımsız, demokratik bir işleyişe sahip olmalı; finansman kaynakları işveren ceza paraları ile “İş kazalarıyla meslek hastalıkları sigortasının fazlalık veren bölümü”nden oluşturulmalıdır. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sorumlular yargılansın, Çalışma Bakanı istifa etsin

SONRAKİ HABER

Neyin, kimin hatırı için maden açıldı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa