30 Ekim 2014 12:21

Hükümet yetkilerini neden kullanmıyor?

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ermenek maden ocağında 18 işçinin mahsur kalmasını Meclise taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergelerinde, "Hükümet neden yetkilerini kullanmıyor? diye sordu.

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Ermenek maden ocağında 18 işçinin mahsur kalmasını Meclise taşıdı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması talebiyle verdiği soru önergelerinde, "Hükümet neden yetkilerini kullanmıyor? diye sordu.

Soru önergesinde Karaman’ın Ermenek ilçesi Güneyyurt Beldesi’nde bulunan Has Şekerler Madencilik Ltd. Şti.’ne ait linyit kömür ocağında su basması nedeniyle 18 işçinin mahsur kaldığını hatırlatan Tüzel; İşçi Sağlığı ve iş güvenliği Meclisinin verilerine göre, Ermenek’te mahsur kalan 18 işçi hariç, 2014 yılında 29 Ekim itibarıyla en az 354 maden işçisi yaşamını yitirmiştir” dedi.

Maden patronu Şahin Uyar’ın “Hani bir laf varya ‘kaçanın anası ağlamaz’ diye bazı arkadaşlarımız kaçar, bazıları da ne olacak der. Vahim bir olay olmuş keşke olmasaydı” sözleriyle, sorumluluğu işçilere yüklemeğe çalıştığını vurgulayan Tüzel Çalışma bakanı Faruk Çelik’in cevaplandırması için şu soruları sordu:

* Konya-Karaman bölgesinin kapalı havza olduğu belirtilip linyit madenlerini su basabileceği uyarısı yapıldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise, bu uyarı neden dikkate alınmamıştır?

* Bakanlığınızca Soma maden faciasından sonra madenlerde yapılan denetimler kapsamında bu ocakta, 19-20 Haziran tarihlerinde yaptığı denetimlerde, “Kapatılma gerektirmeyen eksiklikler”den dolayı şirkete 9 bin lira idari para cezası kesilmiştir. Bu eksikler nedir? Bu denetimler sırasında, İş müfettişlerinin yanında maden mühendislerinin refakati sağlanmış mıdır? Denetimler sırasında, ocağın yerleşke alanına dair yeraltı su ölçüm raporları istenmiş midir? Ocağın çevresindeki kapatılmış ocakların içi kontrol edilmiş midir?

* Bakanlığınızca Haziran 2014 ‘den itibaren madenlerde yapılan denetimler sonrasında genel olarak kaç maden ocağına kapatma cezası verilmiştir? Nedenleri nedir? Özel olarak Karaman Ermenek bölgesinde bulunan 12 maden ocağından kaçı kapatılmıştır? Has Şekerler şirketi neden kapatılmamıştır?

* Torba Yasa’da öngörülen çift asgari ücret, yeraltı 6 saat çalışma uygulaması nedeniyle, patron/ların, işçilerin yemek ve servis ücretini karşılamama, yeraltında yemek yemeye zorlaması karşısında Bakanlığınızca ne tür önlemler alınmaktadır?

* Has Şekerler maden ocağında üretim koşulları ilkel ve işçiler sendikasızdır. Bakanlığınız neden maden ocaklarının modern teknoloji ile yenilenmesi ve sendikal örgütlenme özgürlüğünü güvence altına alacak uygulamaları hayata geçirmiyor?

* 18 Maden işçisinin maden ocağında mahsur kalmasında, Has Şekerler Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar’ın sorumluluğunun açığa çıkarılması için Bakanlığınızca ne işlem yapılacaktır?

* Bakanlığınızca tüm işyerlerinin denetlenemeyeceği, bu tür maden ocaklarına ruhsat verilmemesi gerektiği yönünde açıklamalar yapılmaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerini yapmak, denetim elemanı, iş müfettişi istihdamını arttırmak, bu tür ocaklara ruhsat vermemek Hükümetin, Bakanlar Kurulunun yetkisindedir. Yetkiyi elinde bulunduranlar neden gereğini yapmıyor?
Tüzel Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplaması için verdiği soru önergesinde ise şunları sordu:

* Bakanlığınıza Konya-Karaman bölgesinin kapalı havza olduğu belirtilip linyit madenlerini su basabileceği uyarısı yapıldığı iddiası doğru mudur? Doğru ise, bu uyarı neden dikkate alınmamıştır?
* Has Şekerler şirketine Ermenek maden ocağında kömür çıkarma ruhsatını kim vermiştir? Ruhsat verilmesi aşamasında jeolojik araştırma ve yeraltı su seviyesi ölçüm raporları var mıdır?
* Bakanlığın kapalı havza olduğu bilinen bu bölgede düzenli aralıklarla yeraltı su seviyesi ölçümlerini yapması/yaptırması gerekmiyor mu?
* Madenci ölümlerinin önüne geçmek için, Bakanlığınız/Hükümetinizin rödövans sisteminden vazgeçilmesi, madenlerin kamu eliyle işletilmesi gündeminde midir? Değil ise, rödövans sisteminden neden vazgeçilmemektedir?
* Has Şekerler Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar daha evvel Soma’da madenci katliamlarına sahne olan Soma Uyar Madencilik’in sahibi Azmi Uyar’ın amcaoğludur. Devlet neden bu ailenin madenlerinde gerekli tedbirleri almıyor?
* Has Şekerler maden ocağında üretim koşulları ilkel ve işçiler sendikasız. Bakanlığınız maden ocaklarının modern teknoloji ile yenilenmesi için neden şirketlere yaptırımda bulunmuyor?
* İşçilerin anlatımlarına göre, 2013 yılında bu ocakta su akıntılarının kesilmesi için, Soma Uyar Holding’e ait ocaklarda çalışan işçilerin getirilerek tamir ettirildiği, su sızıntılarının olduğuna dair Bakanlığa şikayetlerde bulunulduğu iddiaları doğru mudur?
* Has Şekerler Şirketi’nin sahibi Saffet Uyar’ın sorumluluğunun açığa çıkarılması için Bakanlığınızca ne işlem yapılacaktır? (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Komşu madende de su baskını yaşanmış

SONRAKİ HABER

Türkiye Kobanê için sokağa çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa