30 Ekim 2014 11:36

Maden, neyin ve kimin hatırı için açıldı?

Ermenek’te Has Şekerler Madencilik Limited Şirketine ait kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamazken, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in faciayla ilgili açıklamaları tepki çekti.

Paylaş

Tuba GÜNGÖR
İstanbul

Ermenek’te Has Şekerler Madencilik Limited Şirketine ait kömür ocağında mahsur kalan 18 işçiyi kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamazken, Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in faciayla ilgili açıklamaları tepki çekti. Görevi iş yerlerini denetlemek olan Bakan Çelik, torba yasadan sonra kapatılan ancak 15 gün sonra yeniden açılan maden için “Bu acı çekilecek gibi değil. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor” dedi. Bakanın açıklamalarına CHP, HDP ve EMEP’ten tepki geldi. Siyasi partiler “Kim bu insanlar, neden bu insanların hatırları uğruna bunlar yaşanıyor?” diye sorarken, görevini yerine getirmeyen Bakanın istifa etmesi gerektiğini belirttiler.  

SORUMLULUĞU ÜZERİNDEN ATMAYA ÇALIŞTI

Daha önce de işsizleri ‘Size iş verirsek herkes ister’ diye tersleyen ‘Çok işyeri var, hepsini denetleyemeyiz, zaten görevimiz değil’ diyen Çalışma Bakan Faruk Çelik, Ermenek’te 18 işçinin mahsur kaldığı maden faciası sonrası yaptığı açıklamalarla sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştı. Çelik, “Bu acı çekilecek gibi değil. Ocağı kapatacağımız zaman işveren 50 kişiyi devreye sokuyor. Sorumluluk hepimizde can önemliyse kapatırız. Ancak ‘Tehlike geliyor’ diyecek olan buradakilerdir. İşverenler ‘İşçiye 3 kuruş ödeyeceğiz’ diye işçiden 5 kuruşu kesiyor. Biz o parayı kesilsin diye vermedik. Buradaki talihsizlik yasanın yeni yürürlüğe girmesi. Keşke kayıpsız aklımız başımıza gelse” dedi.

CHP’Lİ ERDOĞDU: KİMLER, NASIL BAKANA BASKI YAPIYORLAR?

Bakanın açıklamasına tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, “Kim bu insanlar, Bakan nasıl böyle bir baskı altında kalıyor” dedi. Bakanın açıklamalarını samimi ancak eksik bulan Erdoğdu, “Kıramadığı, güçlü yetkili kişiler olduğunu söylüyor, ancak sorunu çözmek için ise bir adım atmıyor” diyerek Çelik’i eleştirdi. Hükümet yetkililerinin “hesap soracağız” dediklerini hatırlatan Erdoğdu, “Soma’da hesap sormayan Hükümet burada mı hesap soracak, Meclise gelen her şeyi engelleyen Hükümet Soma’da karga, Ermenek’te şahin oluyor” dedi. CHP’li Erdoğdu, “Siyaset patronların karşısında çaresiz mi kalacak? Bunların kim olduğu, niye, nasıl bakana böyle bir baskı yaptıkları cevaplanmayacak mı?” diye sordu.

HDP’Lİ DORA: SORUMLU OLDUKLARININ İLANI

Ermenek’e maden ocağına incelemede bulunmak için giden HDP Mardin Milletvekili Erol Dora’da Bakan Çelik’in açıklamalarına tepki gösterdi. Bakanın görevinin iş güvenliğini denetlemek olduğunu söyleyen Dora, “Ricayla mı yasalara aykırı davranılıyor” dedi. “Bakanın bu açıklaması kendi görev ve sorumluluğunu yerine getirmediğini gösterir” diyen Dora, “Hatır için ölümlerden, cinayetlerden sorumlu olduklarının açıklamasıdır” bu diye konuştu. TEMA Vakfının raporlarına rağmen maden ocağının 15 gün sonra açıldığını belirten Dora, “İş veren ve kendi görevini yerine getirmeyen Bakan istifa etmelidir” dedi.

Yaşananların iş cinayeti olduğunu belirten Dora, Ermenek’te gerçekleşen facianın diğer madenlerde de olduğu gibi göz göre göre geldiğini ifade etti. Bu madenin çalıştırılmasının güvensiz olduğuna ilişkin Bakanlığa sunulan raporların dikkate alınmadığını ifade eden Dora, güncel denetimlerde görülen eksikler tamamlanmadan üretimin sürdürülmesine göz yumulduğuna dikkat çekti. Konya-Karaman bölgesinin kapalı havza olduğu ve linyit madenlerini su basabileceği uyarısının Enerji Bakanlığına iletildiğini ifade eden Dora, bu uyarıların neden dinlenmediğini de sordu.

GÜRKAN: SİYASET, BÜROKRASİ VE SERMAYE İLİŞKİSİ

Maden ocağında, Çalışma Bakanı Faruk Çelik ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la görüşen Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan da bakanların açıklamalarını eleştirdi. İşçilerin çalışacak başka bir iş imkanı olmadığı için madenin kapatılmasını istemediklerini aktaran Gürkan, gerekli iş tedbirleri alınmadan maden ocağının açılmasına tepki gösterdi. Çelik’in açıklamalarını eleştiren Gürkan, ocağın işçi sağlığı, iş güvenliği, çalışma düzeni oluşturularak da ocağın açılabileceğini söyledi. 21. yüzyılda bunların çözümünün olduğunu söyleyen Gürkan, “Acının yaşandığı anda madenin kapatılmasının yerine tedbir alınması gerekirdi” dedi. “Nasıl bir ilişki ağı kurulmuş ki Bakana böyle bir baskı yapabiliyorlar” diye soran Gürkan, Soma’da da siyaset, bürokrasi ve sermaye ilişkisini açıkça gördüklerini söyledi. Ermenek’te Taner Yıldız ve Faruk Çelik’le görüşen Gürkan, “Çelik ‘Biz bütün önlemleri aldık, ancak yetersiz kaldı’ diyerek sade bir vatandaş gibi sorulara cevap verdi” diye konuştu. Çelik’in “Yüzlerce inşaat mühürlendi. Ama işçiler, bunların mühürlenmesine karşı. İşsiz kalacağız deniyor. Maden kapatamıyoruz. İşçiler ne yapacağız diye bize soruyor. Sorun, insanların bilincinde” dediğini aktaran Gürkan sorumluluğun yine işçilerin üzerine atıldığına dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

Sınırda IŞİD’e selam, Kürt’e kurşun!

SONRAKİ HABER

Çukurca’da gerginlik: 4 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...