30 Ekim 2014 10:57

Burkina Faso'da hükümet geri adım attı

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaoré’nin tekrar aday olmasının önünü açan yasa tasarısının meclise sunulmasının ardından patlak veren halk ayaklanması sonuca ulaştı.

Paylaş

Burkina Faso Devlet Başkanı Blaise Compaoré’nin tekrar aday olmasının önünü açan yasa tasarısının meclise sunulmasının ardından patlak veren halk ayaklanması sonuca ulaştı. Hükümet yetkilileri anayasada değişiklik içeren düzenlemeyi durdurduklarını açıkladı.

Burkina Faso’da yüz binler 27 yıldır iktidarda olan devlet başkanı, başkanlık süresini bir dönem daha uzatacak düzenlemeler yapmak isteyince ayağa kalkmış,  28 Ekimde 1 milyonu aşkın kişi başkentte sokaklara çıkmıştı. Çoğunlukla işçi sendikaları tarafından organize edilen eylemlerde genel grev çağrısı yapılırken, zor hayat şartları ve okulların özelleştirilmesi de protesto ediliyor.

BELEDİYE BİNASINI ATEŞE VERDİLER

Öte yandan bugün başkent Ouagadougou’da belediye binası ve iktidar partisi büroları ateşe verildi. Hükümet kuvvetleri helikopterlerden gaz bombaları atarak kalabalığın başkanlık sarayına yürüyüşünü engellemeye çalıştı. BBC ise bir kişinin polisle yaşanan çatışmalar sırasında yaşamını kaybettiğini duyurdu.  

On binlerce kişinin kaçak madenlerde çalıştığı Batı Afrika ülkesi Burkina Faso, dünyanın en fakir üçüncü ülkesi. 1987’de darbeyle göreve gelen Compaore, o zamandan beri dört kez seçimleri kazanarak tam 27 yıldır ülkenin devlet başkanlığı görevini yürütüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ötekilerin Postası Nar Ödülleri sahiplerini buluyor

SONRAKİ HABER

Dışişleri Bakanlığı'nda da sarı toz alarmı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...