30 Ekim 2014 07:09

Maden kazası davasında 3 yıl geçti, 12 duruşmada karar verilemedi

Maraş'ın Elbistan ilçesindeki termik santral göçüğünün üzerinden 3 yıl geçmesi ve 12. duruşması yapılması rağmen karar verilemedi. Enerji Bakanlığı yetkililerine soruşturma izni verilmeyişinin davanın seyrini olumsuz etkilediği ifade edildi.

Paylaş

Karaman -Ermenek'te yaşanan maden faciası,ı Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesinde devam eden termik santral göçüğünü yeniden gündeme getirdi. Aradan 3 yıl geçen ve 12. duruşması yapılan göçük davasında henüz karar verilemedi. Enerji Bakanlığı yetkililerine soruşturma izni verilmeyişinin davanın seyrini olumsuz etkilediği ifade edildi.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür temin eden Çöllolar Kömür Sahası’nda 3 yıl önce 11 kişinin ölümüyle sonuçlanan göçükle ilgili “Bilinçli taksirle birden çok kimsenin ölümüne sebebiyet vermek” suçlamasıyla dava açılanların yargılanmasına devam ediliyor. Aradan geçen 3 yıl sonunda dava için 12 duruşma yapılırken 13. duruşma için 20 Ocak tarihine gün verildi. Gerek tanıklar ve gerekse mağdur durumda olan işçi yakınları bir an evvel bu davanın sonuçlanmasını isterken, Enerji Bakanlığı’nın personeline soruşturma iznini vermemesinin davanın gidişini olumsuz etkilediği ifade ediliyor.

Göçükte hayatını kaybeden işçi ailelerinin avukatı Emre İlhan, "Davada yeniden bilirkişi raporu istenildi. Bu yüzden dava 20 Ocak tarihine ertelendi. Önümüzdeki celse bu davanın 13. celsesi olacak. Enerji Bakanlığı yetkililerine soruşturma izni verilemediği için davada sonuca bir türlü bağlanamıyor." dedi. Olay mahallinde yapılmayan bilirkişi raporunun gerçekçi olamayacağını ifade eden İlhan, "Dosya üzerinden bilirkişi raporu ayarlamak sonucu fazla etkilemez. Taraflar, artık bu davanın bir an evvel sonuçlanmasını istiyor. Ancak karar verilemiyor. İyi ya da kötü karar verilsin diye düşünüyoruz." görüşünü aktardı.

3 yıl önce meydana gelen göçük sonrasında bölgede çalışan 11 işçi hayatını kaybetmişti. Ölen işçilerin 9'unun hâlâ cenazesi çıkarılamadı ve davası sürüyor.
Afşin-Elbistan B Termik Santrali’ne kömür veren Çöllolar Kömür Sahası’nda meydana gelen ilk göçükte Yaşar Alkaya isimli işçi hayatını kaybederken, 4 gün sonra meydana gelen ikinci göçükte ise Ruşen Demir isimli işçinin cesedine ulaşılmış, Jeoloji Mühendisi Halil Tatlı, Maden Mühendisi Nail Yılmaz ile işçiler Hacı Mehmet İpek, Muhsin Koşan, Kemal Elmas, Cuma Yıldırım, Adnan Demir, Tuğran Gökhan ve Aydoğan Polat ise toprak altında kalmıştı. Toprak altında kalan 9 kişi, yapılan tüm aramalara rağmen bulunamamıştı. (CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Eumania Antik Kenti'nde mezarlar talan ediliyor

SONRAKİ HABER

Yatağan; Soma, Ermenek olmayacak!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...