30 Ekim 2014 09:07

‘Zeytin yaşamdır, yaşamı savunuyoruz’

Termik santral yapılması için zeytinlikleri acele kamulaştırma ile ellerinden alınmak istenen Soma Yırca köylülerine yaşam savunucuları destek verdi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
Manisa

Termik santral yapılması için zeytinlikleri acele kamulaştırma ile ellerinden alınmak istenen Soma Yırca köylülerine yaşam savunucuları destek verdi.

İstanbul’dan, İzmir’den, Kaz Dağlarından, Madra Dağından, Turgutlu’dan, Salihli’den, Foça, Aliağa, Altınoluk gibi yerlerden Yırca’ya giden onlarca yaşam savunucusu köylülerle birlikte zeytin nöbeti tuttu. EGEÇEP, Kaz Dağları Koruma Girişimi, Çanakkale Çevre Platformu, Kuzey Ormanları Savunması gibi ekoloji örgütleri Yırca köylülerine destek verdi.

TEL ÖRGÜ ÜZERİNE PANKART ASTILAR

Dün ülkenin dört bir yanından Yırca köylülerine destek için gelen yaşam savunucuları, Soma Kaymakamlığının köylülerin kamulaştırılan ve tel örgü içine alınan alandaki zeytinleri toplamasına izin vermesinin ardından köylülerle birlikte zeytinlik alana girdi. Köylülerin zeytin hasadına yardım eden yaşam savunucuları, şirketin yaptığı zeytin katliamını da görme olanağı buldu. Üzerindeki zeytinlerle kesilmiş zeytin ağaçlarını boylu boyunca kesilmiş gören yaşam savunucuları duygusal anlar yaşadı. Şirketin üzerindeki meyveleriyle birlikte zeytin ağaçlarını kesmesini hunharca yapılmış ağaç katliamı olarak niteleyen yaşam savunucuları, bu katliamı belgelemek için bol bol fotoğraf çekerek sosyal medyada paylaştı. Direnişin merkezi nöbet noktasında toplanan yaşam savunucuları getirdikleri döviz ve pankartları tel örgülere astı. Ateş başındaki köylülerle uzun sohbetler eden yaşam savunucuları, közde pişmiş çay, kızartılmış ayva ve elmaların da tadına baktı.

ARAZİ ETRAFI DİKENLİ TEL

Soma’da 1980’li yılların başında faaliyete geçen termik santrale komşu Yırca’lılar, bu termik santral ile köyleri arasındaki zeytinlik arazilerini koruyabilmek için haftalardır zeytinlerinin başında nöbet tutuyor. AKP Hükümetine yakınlığı ile bilinen ve birçok önemli ihaleyi kazanan Kolin AŞ şirketince zeytinliklerin kesilerek termik santral yapılmasına karşı nöbet tutan köylüler, yargı süreci bile beklenmeden zeytinlerin kesilmesine karşı direniyorlar. Zeytinlik arazide direniş ateşi yakaran gece gündüz nöbet bekleyen köylüler, şirketin kepçe ve elektrikli testerelerle zeytin ağaçlarını kesme girişimlerine müdahale ediyor. Köylülerin direnişine rağmen gece yarısı ve sabaha karşı köylüleri darbederek onlarca ağacı kesen şirket yetkilileri, köylüleri araziden uzak tutabilmek için tüm arazinin çevresini dikenli tel örgülerle çevirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Yayınlama Özgürlüğü Projesi başladı

SONRAKİ HABER

Patron kötü hükümet iyi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...