30 Ekim 2014 08:52

Kobanê direnişi 46. gününde: Sınıra 2 havan topu düştü

Sabah saatlerinden itibaren Kobani'de hakim olan sessizlik öğleden sonra bozuldu. Saat 15.00'ten itibaren sık aralıklarla çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Paylaş

Sabah saatlerinden itibaren Kobani'de hakim olan sessizlik öğleden sonra bozuldu. Saat 15.00'ten itibaren sık aralıklarla çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

Uçakların bombardıman ile destek verdiği YPG'lilerin Türkiye sınırına yakın bir noktada bulundukları ve yine Mürşitpınar Sınır Kapısı'nın arka tarafından doçkalar ile IŞİD militanlarına ateş ettiği görüldü.

IŞİD militanlarının ise YPG'lilerin bulunduğu bölüme yönelik havan saldırısında 2 mermi sınıra Mürşitpınar Sınır Kapısı yakınlarına düştü. IŞİD militanları havanın kararmaya başlamasıyla birlikte izli mermi kullanırken, saat 17.00 sırasında ilçe merkezindeki duyulan patlama sesinin ise bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıdan kaynaklandığı ileri sürüldü.

UÇAKLAR IŞİD HEDEFLERİNİ BOMBALADI

ABD öncülüğündeki koalisyon ülkelerinin savaş uçakları saat 15.45 sıralarında Kobani'deki IŞİD hedeflerini bombaladı. Aralıklarla seslerin duyulduğu Kobani'nin merkezindeki bölgeye yönelik düzenlenen bombardıman sırasında oluşan patlama ve ardından yükselen alevler Türkiye tarafından da görüldü.

Kobani'den bombardıman sırasında patlama ve yükselen alev topu sınırın Türkiye tarafında da tedirginliğe neden oldu.

Peşmergelerin gece 03.00 sıralarında Suruç'a varmasıyla Kobanê'de sessizlik hakim olurken saatlerdir silah sesi duyulmayan kentte peşmerge birliklerinin gün içerisinde Kobanê'ye girmesi bekleniyor. İlk olarak 10 kişilik bir heyet Kobanê'ye geçti ve YPG'li yetkililerle görüştü.

Peşmerge güçlerinin Kobanê'de YPG güçlerine ağır silahların kullanımı konusunda eğitim vereceği, hem de bu silahlarla IŞİD mevzilerini uzaktan vuracağı belirtildi.

Öte yandan Özgür Suriye Ordusu'nun dün 200 civarında silahlı mensubunun geçiş yaptığı Kobanê'ye bugün de yeni güç takviyesi yapacağı bildirildi. Kobanê'ye geçiş yapan ÖSO mensupları burada YPG ile koordineli şekilde IŞİD ile mücadele edecek. YPG komutasında çizilecek rota doğrultusunda hareket edecek olan ÖSO mensuplarının, Kobanê'de bulundukları süreçte YPG üyelerinin ardından ikinci güç olarak arka planda olacakları, en son kademede ise peşmergelerin müdahaleye dahil olacakları öne sürüldü.

YPG BASIN MERKEZİ: SON 24 SAATTE 86 IŞİD'Lİ ÖLDÜRÜLDÜ

YPG Basın Merkezi, IŞİD'in Rakka, Minbic, Cerablus ve Gre Spî (Til Ebyad) gibi merkezlerden yaptığı takviye güç ve ağır silah desteğiyle yeniden kapsamlı saldırılar düzenlediğini belirterek, YPG'nin IŞİD'in bu saldırılarını püskürttüğü ve son 24 saatte 86 IŞİD'linin öldürüldüğünü açıkladı.

Yazılı bir açıklama yayınlayan YPG Basın Merkezi, IŞİD'in Kobanê'yi işgal etmek amacıyla düzenlediği saldırıların 45'inci gününde devam ettiğini belirtti. IŞİD'in Rakka, Minbic, Cerablus ve Gire Spî (Til Ebyad) gibi merkezlerden getirdiği takviye güç ve ağır silahlarla Kobanê'ye yeni, kapsamlı saldırılar düzenlediği aktarılan açıklamada, "Çetelerin tüm saldırıları püskürtüldü ve ağır darbeler vuruldu" denildi. Doğu cephesinde yer alan Kaniya Kurda, Belediye Caddesi ve Azadî Meydanı çevresinde IŞİD ile YPG güçleri arasında tüm gün ve gece boyunca şiddetli çatışmaların yaşandığı aktarılan açıklamada şöyle devam edildi: "Karşılıklı saldırılar şeklinde gelişen çatışmalarda çetelere ağır darbeler vurulmuştur. Bu alanlarda halen çatışmalar yaşandığından net sonuçlara ulaşılamamıştır. Şu ana kadar tespit edilebilen Kaniya Kurda mıntıkasında 4, Belediye caddesi bölgesinde 5, Azadi meydanı çevresinde de 9 çete öldürülmüştür."

IŞİD'in Güney cephesinde de büyük bir saldırı düzenlediğinin altı çizilen açıklamada, bu saldırılara sert karşılık verildiği ve çatışmaların yakın mesafeden uzun bir süre devam ettiği vurgulandı. Açıklamada, Güney cephesine ilişkin, "Güçlerimizin tespit edebildiği kadarıyla bu alanda toplam 54 çete öldürülmüştür" dedi.

Açıklamada ayrıca, Kobanê çevresinde üstlenen IŞİD'e yönelik saldırılar düzenlediği de aktarılarak, "Kobanê'nin güneydoğusunda bulunan Helinc köyünde çetelere yönelik gerçekleştirilen saldırıda 1 taksi imha edilmiş, içindeki 4 çete öldürülmüştür. Batı cephesinde bulunan Izea köyü yakınlarında üslenen çetelere yönelik gerçekleştirilen saldırıda çetelere ait 1 araç içindeki çetelerle birlikte imha edilmiştir. Bu eylemde 3 çete öldürülmüştür. Kobanê'nin güneyinde bulunan Minaze köyü yakınlarında da çetelere ait 2 araç içindeki çetelerle birlikte imha edilmiştir. Bu alanda tespit edilebilen 7 çete öldürülmüştür" ifadelerine yer verildi.

YPG Basın merkezi, son 24 saat içinde yaşanan çatışmalarda 16 YPG savaşçısının yaşamını yitirdiğini de açıkladı. Açıklamada, son 24 saat içinde yaşanan çatışmalarda saldırı ruhu ve cesaretleriyle çete gruplarına kabus yaşatan, gösterdikleri özveri ve fedakarlıkla örnek bir duruş sergileyen 16 yoldaşımız kahramanca savaşarak şahadete ulaşmıştır" denildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Üniversite öğrencilerinden polis protestosu

SONRAKİ HABER

Yayınlama Özgürlüğü Projesi başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa