30 Ekim 2014 08:43

Salih Yiğit'i binler uğurladı

Şırnak Silopi'de önceki gün sokak ortasında polis tarafından katledilen Salih Yiğit, on binlerce kişinin katıldığı cenaze töreniyle toprağa verildi.

Paylaş

Şırnak'ın Silopi ilçesinde, Cudi Dağı'nda başlatılan askeri operasyonun sonlandırılması için eylem yapan gençlere yönelik müdahale sırasında polis kurşunuyla katledilen Salih Yiğit, son yolculuğuna uğurlandı. Yiğit'in dün otopsi işlemleri için Diyarbakır Adli Tıp Kurumu'na getirilen cenazesi, işlemlerin ardından ailesi tarafından teslim alınarak defnedilmek üzere yeniden Silopi'ye götürüldü.

Yiğit'in cenazesini taşıyan konvoy akşam saatlerinde Silopi'ye ulaştı. Aralarında DTK Eş Başkanı Selma Irmak, DBP Şırnak il ve ilçe örgütü yöneticileri, bölge belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, çok sayıda kitle örgütü temsilcilerinin de bulunduğu on binlerce kişi tarafından Cudi mahallesi girişinde karşılanan cenazenin gelişi sırasında "Şehît namirin" sloganları yükseldi.

Karşılama sonrası mahallede bulunan Şehidan Cami'ne getirilen cenazenin burada dini vecibeleri yerine getirildi. Ardından da cenaze namazı kılındı.

Kılınan cenaze namazı sonrası ise Yiğit'in KCK bayrağına sarılı tabutu omuzlara alınarak defnedileceği Yenişehir mahallesinde bulunan Şehitlik Mezarlığı'na doğru yürünerek yola çıkarıldı. Tabutun arkasında yapılan yürüyüş sırasında KCK, PKK, YPG bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan ile Yiğit'in fotoğraflarını açan kitle, yol boyunca hep bir ağızdan "Bijî Serok Apo", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganları attı.

Mezarlığa varılması sonrası Yiğit'in naaşı tabutundan çıkarılarak "Şehît namirin" sloganı ile toprağa verildi. Okunan duaların ardından ise özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına "Ey reqîp" marşı eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu.

MEYA-DER Cizre Şubesi Eş Başkanı Mele Qasım Yiğit, Yiğit'in mezarı başında yaptığı konuşmada "IŞİD kalfalarının" bir genci daha katlettiğini belirterek, "Salih Yiğit'in hakikat ve özgürlük yolunda şehit olduğunu" söyledi. Kasım Yiğit, çocuklarına sahip çıkan Botan halkına da teşekkür etti.

Törene katılan DTK Eş Başkanı Selma Irmak ise Yiğit ailesine, yoldaşlarına ve tüm Kürt halkına sağlığı dileklerinde bulundu. "Kürt halkı şehitlerini toprağa değil gönüllerine gömüyor" diyen Irmak, "AKP hükümeti ve IŞİD işbirlikçileri iyi bilsinler ki Salihler unutulmayacak. Sizin yaptığınız katliamları unutmayacağız. Attığınız o mermilerin Salih'i bilerek bulduğunu biliyoruz. Hiç kimse ne bizi ne de kendisini kandırmasın" dedi.

Irmak, konuşmasında provokatörlerin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlattığı barış sürecini boşa çıkarmak için ellerinden geleni yapmaya çalıştığına da söyledi. Bu güçlerin 12 Eylül gibi, 1990'lı yıllar gibi Kürdistan'ı savaş alanına ve cehenneme çevirmeye çalıştıklarını bildiklerini dile getiren Irmak, "Ama önderliğimiz, denizin ortasında, dört duvar arasında büyük bir emek ile müzakereyi yürütüyor ve o bunu başaracağına da inancımız sonsuzdur" ifadelerini kullandı.

Irmak, konuşmasının sonunda Botan halkına provokasyonlar karşısında uyanık olmaları ve provokatör güçlerin oyununa gelmemeleri konusunda uyarıda da bulundu.

Irmak'ın konuşmasının ardından konuşan Yiğit'in babası Şahin Yiğit ise oğlunun özgürlük ve tüm dört parça Kürdistan'ın şehidi olduğunu belirterek, şehitlere sahip çıktıkları için Botan halkına teşekkür etti. Yapılan konuşmaların ardından kitle yine sloganlar sloganları eşliğinde mezarlıktan ayrıldı. (Şırnak/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

'Ne kadar Peşmerge gerekiyorsa göndeririz'

SONRAKİ HABER

Üniversite öğrencilerinden polis protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...