30 Ekim 2014 06:31

AB'de bir ilk: İsveç, Filistin'i tanıdı

İsveç'te eylül ayında görev başına gelen sosyal demokrat hükümet, Filistin'i tanıyarak, AB üyesiyken bunu yapan ilk Avrupa devleti oldu.

Paylaş

İsveç'te eylül ayında görev başına gelen sosyal demokrat hükümet, Filistin'i tanıyarak, AB üyesiyken bunu yapan ilk Avrupa devleti oldu.

Dışişleri Bakanı Margot Wallstrom, Dagens Nyheter gazetesinde yazdığı yazıda "Bugünkü tanıma uzun süredir ilerlemeyen müzakereler, yıkım ve hayal kırıklığı ile anılan bir bölgenin daha iyi bir geleceğe sahip olmasına katkıda bulunacaktır" dedi. Wallstrom, "Bazıları bu kararın çok erken olduğunu söyleyebilir, bence tam tersine geç alınmış bir karar" ifadesini kullandı.

Wallstrom yazısında İsveç'in bu kararının "ılımlı" olarak nitelediği Filistinlileri destekleme ve İsrail ile görüşmelerde şartlarını daha eşit hale getirerek her iki tarafın gençlerine umut aşılama konusunda yararı olacağını belirtti.

2012'de Birleşmiş Milletler (BM) genel kurulu, Filistin'in tam üyelik başvurusunu oylamış ve uluslararası toplum nezdinde Filistin bağımsız bir devlet olarak tanınmıştı.

Ancak BM'nin Filistin'i devlet olarak tanımasından bu yana Avrupa Birliği (AB) de, Avrupa ülkelerinin çoğu da, Filistin'i tanımaya dair bir adım atmamıştı. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler ise, AB üyesi olmadan önce Filistin'i devlet olarak tanımışlardı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sonbahar yağmurları barajlara yaradı

SONRAKİ HABER

5 merkezde 26 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...