30 Ekim 2014 05:59

İsrail ile ABD arasında 'korkak' gerginliği

ABD yönetiminden adı açıklanmayan üst düzey bir yetkilinin, The Atlantic dergisinden Jeffrey Goldberg'e verdiği demeçte, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için “korkak" ve "kendi çıkarlarını düşünen" nitelemelerini kullanması İsrail ile ABD arasında tartışmalara yol açtı.

Paylaş

Nafiz ALBAYRAK

ABD yönetiminden adı açıklanmayan üst düzey bir yetkilinin, The Atlantic dergisinden Jeffrey Goldberg'e verdiği demeçte, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu için “korkak" ve "kendi çıkarlarını düşünen" nitelemelerini kullanması İsrail ile ABD arasında tartışmalara yol açtı.

Adı açıklanmayan üst düzey yetkili, İsrail-Filistin barış görüşmelerinde cesur adımlar atmaması ve yeni yerleşim kararları nedeniyle Netanyahu için hakaret içeren sözlerine yönelik Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığı ayrı ayrı açıklama yaparak, bu görüşlerin yönetimin görüşleri olmadığını belirtti.

The Atlantic dergisinde yayınlanan açıklamaya, İsrail tarafından tepki gecikmedi. Netanyahu, kişiliğine yönelik saldırıların nedeninin İsrail devletini savunmasından kaynaklandığını, ancak tüm saldırılara karşı, İsrail halkını savunmayı sürdüreceğini söyledi.

Netanyahu, "Devletimizin kuruluşundan bu yana ABD ile bazı anlaşmazlıklar yaşadık ve yaşamaya devam ediyoruz. Ancak bu sorunlar, iki ülke halkları arasındaki derin ilişkileri sarsacak düzeyde değil. Amerikan halkının bize desteği, son zamanlardaki en yüksek düzeyine ulaştı. İki ülke arasındaki stratejik işbirliği her zaman sürecektir" dedi.

ABD'li yetkilinin, İsrail Başbakanı Netanyahu için kullandığı sözlere Beyaz Saray ve Dışişleri Bakanlığından yalanlama gelmedi ancak, hem Beyaz Saray hem de Dışişleri, bu sözlerin Obama yönetiminin görüşlerini yansıtmadığını belirtti.

ABD Başkanı Barack Obama ile İsrail Başbakanı Netanyahu'nun etkili bir ortaklık yürüttüğünü dile getiren Beyaz Saray Sözcüsü John Earnest, iki liderin sık sık görüş alışverişinde bulunduğuna değindi. Earnest, Obama'nın dünya liderleri arasında en fazla Netanyahu ile görüşmelerde bulunduğunu vurguladı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin öneminin altını çizdi. İsrail ile bazı görüş ayrılıkları bulunmasının doğal olduğunu anlatan Earnest, “ABD, İsrail'in yerleşim girişimlerin yasa dışılığını, bunun iki devletli çözüm çabalarını daha da karmaşık hale getirmekten başka bir işe yaramadığını birçok kez açıkça dile getirdi" diye konuştu. Üst düzey yetkilinin sözlerini, “zarar vericiö diye niteleyen Earnest, bunun ABD başaknı Obama'nın kişisel görüşünü yansıtmadığını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de bu sözlerin bakanlığın ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin görüşünü yansıtmadığını söyledi. Psaki Washington'da düzenlediği basın toplantısında, "Ne olup bitiyor, Amerikalı bir yetkili İsrail Başbakanı'nı neden böyle harcıyor" sorusuna verdiği yanıtta, "ABD ve İsrail ilişkileri güçlü olarak sürmektedir, güvenlik bağlarımız hiç bu kadar iyi olmamıştı. İki ülke arasındaki bağlar sarsılmazdır. İsrail'in güvenliği için tam ve kesin taahhütlerimiz sürüyor. Söz konusu yoruma gelince, böyle yorumlar yakışıksız ve zarar verici" dedi.

Konuya ilişkin Dışişleri Bakanı John Kerry ile de görüştüğünü belirten Psaki, Kerry'nin "sözcük savaşı"nı doğru bulmadığını, iki taraf arasında ortaya çıkan sorunların kişisel saldırılarla değil, uygun ve saygılı yollarla ele alınması gerektiğini belirttiğini söyledi. Psaki, bir soru üzerine ABD yönetiminin İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya hakaret içeren sözleri söyleyen üst düzey yetkilinin kim olduğunu araştırmadıklarını belirtti ve "Hepiniz haberlerinizde adı açıklanmayan kaynaklar kullanıyorsunuz. Biz bunları araştırmaya kalksak diplomatik işlerimizi yapmaya zamanımız kalmaz" diye konuştu. Psaki, The Atlantic dergisinde yayınlanan haberinin doğru olup olmadığını tartışmadığını ancak bu sözlerin ABD Dışişleri Bakanı'nın görüşlerini yansıtmadığını belirtti. (New York/DHA)

ÖNCEKİ HABER

18 işçi için çalışmalar sürüyor, umutlar azalıyor

SONRAKİ HABER

Meteorolojiden kuvvetli yağış uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...