30 Ekim 2014 03:42

Ülker, işçinin belini büküyor

Üyesi oldukları Öz Gıda-İş Sendikası’nın yaşadıkları sorunlarla ilgilenmemesi nedeniyle DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye olan ve işten atılan Ülker işçilerinin başlattığı direniş devam ediyor.

Paylaş

Vedat YALVAÇ
Zeliş IRMAK
İstanbul

Üyesi oldukları Öz Gıda-İş Sendikası’nın yaşadıkları sorunlarla ilgilenmemesi nedeniyle DİSK/Gıda-İş Sendikası’na üye olan ve işten atılan Ülker işçilerinin başlattığı direniş devam ediyor. Cevizlibağ’da bulunan Ülker fabrikası önünde bekleyişlerini sürdüren işçilerin anlattıkları, çalışma koşullarının ağırlığını gözler önüne seriyor.

Bilal Sakallı 21 yıldır çalıştığı Ülker’den sendika değiştirdiği için atılan işçilerden biri. Yıllarını verdiği Ülker’de aldığı net ücret bin liranın altında. “Burada işçi karnını doyurmak için mesai yapmak zorunda” diyen Sakallı, bel fıtığı olduğu halde ağır işlerde zorla çalıştırıldığını anlattı.

HASTA İŞÇİLER İŞTEN ÇIKMAYA ZORLANIYOR

Direnişte olan Ercan Durak ise 14 yıldır Ülker’de çalışıyor. “Ben buraya girdiğimde Ülker’in 4-5 tane fabrikası vardı. Şimdi 160’ın üzerinde şirketi var” diyen Durak, kulak zarında zedelenme ve belinde ise fıtık olduğunu söyledi. Elinde, 7 doktorun verdiği ‘ağır ve gürültülü işlerde çalışamaz’  raporu olduğunu belirten Durak, özellikle ağır ve gürültülü işlerde çalıştırıldığını, kendisinden 50 defa ‘çalışmıyor’ denilerek savunma istendiğini dile getirdi.

Özcan Keleş 5 yıl önce Ülker’de çalışmaya başlamış. İşe girmeden önce kulağında herhangi bir sorunu olmadığını anlatan Keleş’in kulağında şu an yüzde 48 işitme kaybı var. Kulağından iki kez ameliyat olmuş. Ameliyatın ardından 52 gün rapor aldıktan sonra ‘keyfe keder rapor alıyorsun’ denilerek  çalıştırıldığını anlatan Keleş, “Gürültülü yerlerde çalışmaya zorlandım. Ülker özellikle bu tarz işçileri ağır ve gürültülü işlere vererek kendi isteğiyle işten çıkmaya çalışıyor” diye konuştu.

SENDİKA İLGİLENMİYORDU

15 yıllık işçi olan Mustafa Çakar 50 kiloluk Şeker ve pirinç çuvallarını kaldırıp indiriyor. Bu yüzden bel ve boyun fıtığı olan Çakar, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde psikolojik tedavi görüyor. Bu rahatsızlıklarına migren de eklenmiş. Çakar, çoğu işçinin işten çıkarılırım korkusuyla hastaneye bile gidemediğini söyledi. Çakar bunları Öz Gıda-İş yöneticileriyle paylaştıklarında, “Siz rapor alıyorsunuz diye size baskılar artıyor, raporlarınızı geri alın” cevabını aldıklarını ifade etti.

“Yarım saat yemek molası var, yemek mi yiyelim, çay mı içelim, tuvalet ihtiyacımızı mı karşılayalım?” diye soran Murat Topal, bu sürenin 10 dakikasının sırada geçtiğini anlattı.

ICF’DEN ÜLKER’E SELAM

Ülker işçileriyle bir araya gelen DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Celal Ovat, Eskişehir’de Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılan ve direnişe geçen ICF işçilerinin selamını iletti. İşçilere seslenen Ovat, “İki gündür fabrika önünde direnen sizler de henüz sessiz durumda olan Ülker işçilerinin özlemlerini taleplerini temsil ediyorsunuz. İçeride çalışan Ülker işçileri de sizleri anlayacak ve bu mücadeleye destek verecektir” diye konuştu. Çalışan işçilere de seslenen Ovat, sözlerini şöyle sürdürdü: “20-25 yıldır Öz Gıda-İş burada örgütlü. Ancak maaşlar 1050 lira. Açlık sınırının bile altında. Sendikalı bir yer için bu kabul edilemez” dedi. Ovat, işçilere içeride baskı yapıldığını, işçilerin hür iradelerinin DİSK’ten yana olduğunu bildiklerini söyledi.

ŞOFÖRLER DE SENDİKALAŞMAK İSTİYOR

ÜLKER direnişi Ülker’in yan iş kollarında da sendikalaşmayı tartışmaya açtı. Direniş çadırını ziyarete gelen Netlok işçisi, Ülker’in dağıtım işini yapan Netlok firmasında çalışan 2 bin 500 şoförün sendikalaşmayı düşündüğü ama patron yanlısı sendikalar yüzünden işçilerin sendikalara güvenmediklerini anlattı. İşçi “Biz asgari ücretle çalışıyoruz yol parası olmasa geçinemeyiz. Tuttuğunu koparacak bizim arkamızda duracak bir sendika olsa biz de sendikaya üye oluruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Rant var, depremde kaçacak yer yok

SONRAKİ HABER

İtiraf

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...