30 Ekim 2014 02:00

Tilek köyünde ne su ne yol ne elektrik var

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Tilek köyünde yaşayanlar su, elektrik ve yol gibi temel ihtiyaçlardan yoksun durumda.

Paylaş

Kemal ÖZER
Dersim

Dersim’in Ovacık ilçesine bağlı Tilek köyünde yaşayanlar su, elektrik ve yol gibi temel ihtiyaçlardan yoksun durumda.
Tilek köyü 1990’lı yıllarda devlet tarafından boşaltıldı. Bunun üzerine köylüler, Dersim merkezin yanı sıra ilçelere ya da civar illere göç etmek zorunda bırakıldı. Gittikleri yerlerde de tutunamayan köylüler adeta göçebeye döndü. Bir süre sonra bu yaşamdan kurtulan Tilek köylülerini başka sorunlar karşıladı. Köylerine geri dönen vatandaşlar elektriksiz, susuz ve yolsuz yaşamaya başladı.

KIŞIN MAHSUR KALIYORLAR

Kışların son derece çetin geçtiği ve insanların aylarca mahsur kaldığı Tilek köyüne yerleşen ailelerden biri de Tutum ailesi. Nine, anne-baba ve üç çocuktan oluşan Tutum ailesi şimdilerde kış hazırlıkları için kolları sıvamış durumda. Bir yandan kışlık odun ihtiyacını karşılamaya çalışan aile diğer yandan da tek geçim kaynakları olan hayvanlarla ilgileniyor. Köylerinde 1990’lı yıllara kadar 33 evin bulunduğunu belirten Elif Tutum, “1994’te hepsi boşaltıldı. Neler çektik neler. Yükümüzü sırtta taşıdık. Hayvanlarımızı yok pahasına sattık. Yağmurun, selin altında çocuklarımı sırtlayıp götürdüm” dedi.

‘TEMEL İHTİYAÇLAR KARŞILANSIN’

Tek isteklerinin temel ihtiyaçlarının karşılanması olduğunu anlatan Tutum, “Yolumuz yapılsın elektrik, su gelsin istiyoruz. Tarla sulayamıyoruz. Yol için kırıcı lazım. Müracaat ettik. Eskiden ulaşımı sağlayan bir köprümüz vardı ancak askerler tarafından suya atıldı. Bu köprü yapılsa on beş dakika içinde kara yoluna ulaşabiliriz. Öbür türlü saatlerce yol gitmek zorunda kalıyoruz” dedi.
Köyleri boşaltıldığı sırada 2 yaşında olan ve çok şey hatırlamadığını söyleyen Hülya Tutum ise şunları söyledi: “Liseyi bitirdim. Edebiyat öğretmenliğini kazandım ancak şartlar nedeniyle okuyamıyorum.”
Tilek köylüleri, köye geri dönüşler için yol, su, elektrik gibi temel ihtiyaçlarının devlet tarafından karşılanmasını beklediklerini ifade ediyor.

ÖNCEKİ HABER

Sandıktan savaş partileri çıktı

SONRAKİ HABER

Örgütlü işçi sayısı neden azalıyor, nasıl artar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...