30 Ekim 2014 02:00

Sandıktan savaş partileri çıktı

Ukrayna’da Parlamento Seçimleri katılımın, ülkenin Sovyetler Birliği’nden ayrılışından sonraki en düşük oranlara gerilediği seçimler, şubat ayında Rusya’ya katılan Kırım ile tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgelerinin önemli bir kesiminde gerçekleşmedi.

Paylaş

Okay DEPREM
Donetsk

Ukrayna’da Parlamento Seçimleri katılımın, ülkenin Sovyetler Birliği’nden ayrılışından sonraki en düşük oranlara gerilediği seçimler, şubat ayında Rusya’ya katılan Kırım ile tek taraflı bağımsızlıklarını ilan eden Donetsk ve Lugansk bölgelerinin önemli bir kesiminde gerçekleşmedi. Ülkenin batı ve orta kesimlerinin ağırlıklı olarak ilgi gösterdiği seçimlerin kesinleşen sonuçlarına göre; düne kadar başbakanlığını yürüten Arseniy Yatsenyuk’un partisi “Halk Cephesi” yüzde 22 oyla ilk sırada yerini alırken, Cumhurbaşkanı Peter Poroşenko’nın seçimlerden birkaç ay önce kurdurduğu “Poroşenko Blok’u Partisi” ise Halk Cephesinden hemen sonra az bir farkla, yüzde 21.6 oy oranıyla 2. sırada kaldı.

MİLLİYETÇİ ZAFER

Kamuoyunda ‘radikal parti’ olarak bilinen milliyetçi ve Rusya karşıtı Güven Partisi ise yüzde 11’i aşan oy oranıyla 3. sırada yerini aldı. Savaşın devam ettiği Donbass bölgesinde Ukrayna ordusuna ait “Donbas Birliği”nin komutanı Semen Semençenko’nun da partinin önde gelen siyasi figürlerinden olduğunu hatırlatmakta fayda var. Seçimlerden Pirius zaferi ile çıkan bir başka parti ise, yüzde 7.5 oy oranıyla yarışı 5. sırada tamamlayan Oleg Liyashko’nun “Radikal Partisi” oldu. 4 yıl önce kurulan Ukrayna aşırı milliyetçisi sağ popülist parti, çatışmaların sürdüğü güneydoğudaki meşhur Aydar Taburunun Komutanı Sergey Melnuçuk’u 3. sıradan; İkinci Dünya Savaşındaki Faşist Alman İşgali sırasında Nazilerle iş birliği yapan “Ukrayna Kurtuluş Ordusu”nun komutanlarından Roman Şukheviç’in oğlu Yuri Şukheviç’i ise 5. sıradan aday göstermişti.  

GÜNEYDOĞU’DA MUHALİFLER ÖNCE

Bir önceki genel seçimlerde yüzde 14 oy alarak meclisteki ikinci büyük siyasi parti olan Ukrayna Komünist Partisinin çok ciddi engelleme ve dava süreçleriyle uğraşmak pahasına seçimlere katıldığı ve önceki iktidar partisi Bölgeler Partisinin fiilen tasfiye edildiği şartlarda muhalefetin temel olarak örgütlendiği “Muhalif Blok” ise ülke çapında cereyan eden tüm provokasyon ve sansür çabalarına karşın yüzde 10’a yakın bir oy oranı alarak seçimin gizli galibi oldu, yarışı 4. sırada tamamlamayı başardı. İşin ilginç tarafı ise; Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin Kiev yönetimince işgal altında tutulan bölgelerinde dahi, sandıktan Muhalefet Bloku 1. sırada çıktı. Kharkov, Dnepropetrovsk, Zaporojye, Nikolayev, Xerson ve Odessa gibi, Rus nüfusun yoğunlukla yaşadığı ve Rusça konuşulan illerde de muhalefet, sonuçlarda ilk sıralardaki yerini aldı.         

BEKLENEN HEZİMET

Seçimin en büyük kaybedeni ise eski başbakanlardan Yulya Timoşenko’nun “Anavatan Partisi” oldu. Yüzde 5.7 oy oranında kalan Timoşenko hatırlanacağı üzere, Devrik Devlet Başkanı Yanukoniç döneminde, hakkındaki yolsuzluklardan dolayı yargılanıp hapse atılmış ve şubat ayındaki sivil darbeden sonra tekrar yargılanmaksızın serbest bırakılarak “Maydan”da tekerlekli sandalyesinde yerini almıştı. Rusya ve ülkedeki Ruslar aleyhine söylemleriyle bilinen eski Turuncu Darbe’nin liderlerinden Timoşenko’nun,  yeni koalisyonda yerini alması olanaksız gözüküyor.   

YENİ KOALİSYON KAPIDA

Seçimlerin en önemli sonuçlarından bir diğeri ise; ilk 6 sırayı paylaşan partilerin ardından, yüzde 1’in üzerinde oy alan tam 6 parti olması oldu. Bunlar arasında; parti ve gençlik örgütlerinin gösteri ve toplantılarında SS ve Nazi amblem ve işaretlerini taşımak ve göstermekten çekinmeyen faşist “Özgürlük Partisi” yüzde 5.7 oy alırken, Komünist Parti ise yüzde 4’e yakın oy toplayabildi. Seçimlerin tartışmasız en önemli sonucu Verhovnaya Rada’da kurulmasına kesin gözüyle bakılan yeni koalisyon hükümetinin, geçici hükümetin siyasi bileşiminden pek farklı olmayacağı yönünde. Seçimlerin orta vadeli en mühim sonucu ise, çok parçalı iktidar blokunun, Donbass Bölgesi’nde süren yangın ortamına iyice körükle gitme ihtimalinin yüksek olması…

ÖNCEKİ HABER

DT’deki depremin adı: TÜSAK

SONRAKİ HABER

Tilek köyünde ne su ne yol ne elektrik var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...