29 Ekim 2014 13:58

'Türkiye cinayet mahalline çevrildi'

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB,TTB, siyasi parti ve kitle örgütleri Ermenek'te yaşanan maden faciasını protesto etti. Eylemde konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Önder Atalay, Türkiye'nin "cinayet mahalline" çevrildiğini belirtti.

Paylaş

İstanbul’da DİSK, KESK, TMMOB,TTB, siyasi parti ve kitle örgütleri Ermenek'te yaşanan maden faciasını protesto etti. DİSK Bölge Temsilcisi Önder Atalay, Türkiye'nin "cinayet mahalline" çevrildiğini belirterek, "AKP'nin kurmaya çalıştığı gerici rejimle parkını savunan genç, emeğini savunan işçi, komşu coğrafyamızda toprağını savunan halklar katliamlarla, cinayetlerle karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

“Madencinin ölüm nedeni neoliberal AKP düzeni" yazılı pankartın açıldığı eylemde, "Gökdelen değil yaşam odası", "Kar hırsı öldürür, kaza değil cinayet" yazılı dövizler taşındı. "AKP'den hesabı emekçiler soracak", "Kaza değil cinayet, sorumlusu hükümet", "Taşeron çalışma yasaklansın" sloganları atıldığı eylemde, madenlerde yaşanan iş cinayetlerine dikkat çekmek için getirilen madenci çizmesi ve kömürler eylemin yapıldığı alana bırakıldı.
Emek Partisi üyeleri Basın açıklamasına Oda Kule’de toplanıp yürüyüş yaparak geldi.

‘HER SEFERİNDE KAZA DİYORLAR’

Eylemde ilk olarak TMMOB İl Koordinasyonu Kurulu Sözcüsü Süleyman Solmaz konuştu. Madenlerde yaşanan iş cinayetlerinin nedeni olarak iş güvenliğine işaret eden Solmaz, "Önlemi alınmadığı için bugün bunları yaşıyoruz. Bunların önlemi alınamaz mı? Her seferinde kaza diyorlar, böyle bir kaza olabilir mi? Bu akıllara durgunluk veren bir şey" diyerek tepkisini dile getirdi.

DİSK Bölge Temsilcisi Önder Atalay ise, Türkiye'nin "cinayet mahalline" çevrildiğini belirterek, hükümet politikalarını eleştirdi. Atalay, "AKP'nin kurmaya çalıştığı gerici rejimle birlikte, ülkemizde parkını savunan genç, emeğini savunan işçi, komşu coğrafyamızda toprağını savunan insanlar katliamlarla cinayetlerle karşı karşıya kalmaktadır" dedi.

'HEDEF 2023 DİYORLAR KAFALARI 1823'DE'

KESK Genel Sekreteri Hasan Toprak ise facianın meydana geldiği maden ocağında çalışan ve şans eseri kurtulan bir işçinin, "Bizi öğlen yemeklerimizi 350 metre yerin altında yemeye mecbur bıraktılar" şeklindeki sözünü hatırlatarak, "Patronun zihniyeti, hükümetin zihniyeti budur. Hedef 2023 diyorlar ama bunların kafaları 1823'de. 1800'lü yılların çalışma koşullarını işçilere dayatmak istiyorlar" dedi.

Konuşmaların ardından yapılan basın açıklamasını Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu üyesi Hürriyet Demirhan okudu. Türkiye'de madencilik faaliyetlerine ilişkin tüm bilgilerin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü'nde (MİGEM) toplandığını belirten Demirhan, ocakta çalışan işçilerin genellikle çevre köylerden geldiğini, sendikasız ve düşük ücretlerle çalıştırıldığını ifade ederek, facianın en büyük sorumlularından birinin MİGEM olduğunu söyledi

'2014 YILINDA 400'Ü AŞKIN ÖLÜM'

Türkiye'de iş cinayetleri nedeniyle her yıl bin 500 emekçinin yaşamını yitirdiğini söyleyen Demirhan, 2014 yılında maden iş kolunda 400'ü aşkın işçinin yaşamını yitirdiğini belirtti. Taşeronlaştırma ve güvencesiz çalıştırma uygulamalarının terk edilmesi gerektiğini vurgulayan Demirhan, " Bundan önce olduğu gibi 'gereken yapılacaktır' gerekçesinin arkasına sığınılmadan gerçek sorumlular belirlenmeli, maden mühendisleri, teknik nezaretçi ve diğer çalışanlar günah keçisi olarak seçilmemelidir" şeklinde konuştu. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

İkaz ediyorlarmış!

SONRAKİ HABER

Yemen'de Şiiler stratejik kenti ele geçirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...