29 Ekim 2014 12:42

HDP: Ermenek faciası iş cinayetidir ilgili bakanlar istifa etmelidir

Ermenek'te yaşanan faciayı, "toplu kıyım, iş cinayeti" sözleriyle tanımlayan ve bundan hükümetin birinci dereceden sorumlu olduğuna işaret eden HDP, hükümetin sorumluları kayırdığını belirterek, ilgili bakanları istifa etmeye çağırdı.

Paylaş

Ermenek'te yaşanan faciayı, "toplu kıyım, iş cinayeti" sözleriyle tanımlayan ve bundan hükümetin birinci dereceden sorumlu olduğuna işaret eden HDP, hükümetin sorumluları kayırdığını belirterek, ilgili bakanları istifa etmeye çağırdı:

HDP'nin yazılı açıklamasında, daha önce Soma'da 301 işçinin, Torunlar Center'da 10 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan ihmallere dikkat çekilerek, Ermenek'te yaşanan olayın da yeni bir toplu kıyım olduğuna işaret edildi. Madende yaşanan facianın diğerleri gibi göz göre göre geldiğine işaret edilen açıklamada, "O madenin çalıştırılmasının güvensiz olduğuna dair var olan ve Bakanlığa sunulmuş raporlar dikkate alınmadığı gibi, güncel denetimlerde de görülen eksikler tamamlanmadan üretimin sürdürülmesine göz yumuldu" denildi.

Ölümlü iş kazalarının istatistiklerine de yer verilen açıklamada, hiçbir önlem alınmadığı için yaşanan bu işçi cinayetlerinin doğallaştırılamayacağı ve sıradanlaştırılamayacağına işaret edilerek, yaşananlarda "iş cinayeti" olarak nitelendirildi.

Bu olaylarda sorumluluğu bulunanların en hafif şekilde cezalandırılarak geçiştirildiğine işaret edilen açıklamada şu görüşlere yer verildi:

"Bu şekilde işçi katliamlarına sebep olanlar kayrılıyor, hak ettikleri cezai yaptırımlarla karşılaşmıyor. Devlet eliyle iş cinayetlerine karşı cezasızlık politikası izlenmesi sonucunda, iş cinayetlerinin failleri ellerini kollarını sallayarak dolaşıyor, yaşamını yitiren işçiler neredeyse suçlu ilan ediliyor. Bu anlayışla iş cinayetleri önlenemez! İş cinayetlerinin birinci dereceden politik sorumlusu, gerekli önlemleri almayan patronların sırtını sıvazlayan, gerekli yasal düzenlemeleri ve denetimleri yapmayan AKP Hükümeti'dir.

* En hafif deyimle, madencilerin ölümünü seyreden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı artık istifa etmelidir.

* İş cinayetlerinde cezasızlık politikasından vazgeçilmeli, her düzeydeki sorumlular yargılanmalıdır.

* İşletmelerde denetimler ciddiyetle yapılmalı, çalışanlar için insana yakışır iş koşulları sağlanmalıdır. Emekçilerin canlarını tehlikeye atmadan insanca çalışabilmeleri ve iş cinayetlerinin önlenmesi için, başta taşeron sistemi olmak üzere düşük ücretli, güvencesiz ve esnek çalışma düzeni durdurulmalıdır.

* İşsizlik tehdidi ile kötü çalışma koşullarına mahkûm edilen işçilere yönelik örgütlenme ve sendikasını seçmeye yönelik siyasi baskılara derhal son verilmelidir. Sendika barajı ve örgütlenme önündeki fiili ve yasal engeller kaldırılmalıdır.

Sendikaları, meslek örgütlerini, demokratik kitle örgütlerini, yurttaş girişimlerini, vicdan sahibi her insanı bu duruma daha fazla sessiz kalınmayacağını göstermeye çağırıyoruz." (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

MMO'nun 11 yıl önceki raporu bugüne işaret etmiş

SONRAKİ HABER

ABD, IŞİD'e karşı 14 saldırı düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...