29 Ekim 2014 12:38

MMO'nun 11 yıl önceki raporu bugüne işaret etmiş

Ermenek’te bundan 11 yıl önce yaşanan ve 10 işçinin hayatını kaybettiği grizu faciası ile ilgili Maden Mühendisleri Odasının hazırladığı rapor adeta bugüne işaret etmiş

Paylaş

Ermenek’te bundan 11 yıl önce yaşanan ve 10 işçinin hayatını kaybettiği grizu faciası ile ilgili  Maden Mühendisleri Odasının hazırladığı rapor adeta bugüne işaret etmiş

Ermenek’te KİAŞ’a ait yeraltı kömür ocağında 22 Kasım 2003 grizu patlaması yaşanmış ve 10 işçi patlama nedeniyle yaşamını yitirmişti. Maden Mühendisleri Odasının 11 yıl önce yaşanan kazanın nedenine ilişkin tespitleri, bugün yaşanan facialara ilişkin tespitlerle aynı: “Özelleştirme, rödovans, aşırı (hızlı) üretim, alınmayan güvenlik önlemleri ve denetimsizlik”.

Maden Mühendisleri Odasının 2010 yılında yayımladığı Madencilikte Yaşanan İş Kazaları Raporu’nda ücretleri düşürmek adına deneyimsiz işçi çalıştırıldığı, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin asgari tedbirlerin dahi alınmadığı belirtilmişti.

Raporda şunlar ifade edilmişti: “ (...) ocakta, (...) zorlu üretim koşulları ve yüksek grizu riski bulunmaktayken, bu ocakta deneyimsiz ve eğitimsiz teknik eleman ve işçiler son derece düşük ücretlerle istihdam edilmişlerdir. Deneyimsiz ve eğitimsiz personel istihdamı hatalı işletmecilik yapılmasına, emniyet tedbirlerinin gerektiği gibi alınmamasına neden olmuş, işçi sağlığı ve iş güvenliğine ilişkin asgari kuralla bile uyulmadığı anlaşılan ocakta, kaza kaçınılmaz hale gelmiştir.

11 YIL ÖNCE UYARMIŞ

Raporun devamında 2003 yılında yaşanan kazanın ardından yapılan tespitler aktarılmış, madencilik alanındaki özelleştirmelerin kazalara davetiye çıkardığına dikkat çekilmişti. Özelleştirmelerin kamu denetiminin gevşetilmesi ve tecrübeli kadroların tasfiyesine yol açtığı belirtilen raporda, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin yatırımların da kâr ve hızlı üretim amacıyla ihmal edildiği vurgulanmıştı. Ayrıca raporda, dün yaşanan kazaya sebebiyet vermiş olması muhtemel “yetersiz fizibilite çalışmalarına” da dikkat çekilmiş, alanda yetkili her iki bakanlığın da (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı) madenleri denetleme de yetersiz kaldığı vurgulanmıştı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Yunanistan’da ulusal bayramlar halka yasak

SONRAKİ HABER

HDP: Ermenek faciası iş cinayetidir ilgili bakanlar istifa etmelidir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...