29 Ekim 2014 09:00

EMEP: Madenler derhal kamulaştırılmalıdır!

Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan: 'Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik derhal istifa etmeli; sorumlular yargılanmalıdır. Madenlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına derhal son verilmeli, madenler kamulaştırılmalı, madenlerde çalışan tüm işçiler, kamu işçisi olarak çalıştırılmalıdır.'

Paylaş

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Selma Gürkan, Karaman Ermenek’teki maden faciasına dair açıklama yaptı. 

Gürkan tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye’de yıllardır uygulanagelen ve AKP ile daha da hız kazanan özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarının, işçi sağlığı ve güvenliğini hiçe sayan, kar hırsını her şeyin önüne koyan politikaların sonucunu bir kez daha, bu sefer Karaman’da gördük” denildi.

Maden faciasının sorumlusunun AKP hükümeti ve patronlar olduğu ifade edilen açıklamada, “Soma faciasının ardından kamuoyunda oluşan tepki üzerine, Torba Yasa’da birkaç göstermelik düzenleme yapan ancak maden kazalarının asıl nedenlerini ortadan kaldırmak için kılını kıpırdatmayan AKP hükümeti ve onun açtığı yolda işçileri öldürmek pahasına çalıştıran patronlar, Karaman’da işçileri göçük altında bırakmıştır. AKP hükümeti, Torba yasaya doldurduğu küçük küçük düzenlemelerden, maden patronlarının maliyetlerini artırdığı gerekçesi ile faaliyetlerini durdurma tehdidine boyun eğmiş ve vazgeçmiştir” ifadesi kullanıldı.

EMEP'in açıklamasında benzer faciaların yaşanmaması için yapılması gerekenler ise şu şekilde sıralandı:

“1) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik derhal istifa etmeli; sorumlular yargılanmalıdır.

2) Madenlerde özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına derhal son verilmeli, madenler kamulaştırılmalı, madenlerde çalışan tüm işçiler, kamu işçisi olarak çalıştırılmalıdır.

3) İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı tüm madenlerin faaliyetleri gerekli önlemler alınıncaya kadar derhal durdurulmalı, bu süre zarfında işçilerin ücret ve diğer mali hakların ve sigorta primlerinin tam olarak ödenmesi sağlanmalıdır.

4) Sendikalaşmanın önündeki tüm engeller kaldırılmalı, maden işçileri başta olmak üzere tüm işçilerin, kendi istedikleri sendikalarda özgürce örgütlenebilmeleri ve sendikaları aracılığıyla madenler ve işyerlerindeki sağlık ve güvenlik koşullarını denetlemeleri sağlanmalıdır.

5) İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası yerine, emek ve meslek örgütleri ile bilim insanlarının katılımıyla hazırlanacak, işçileri gerçekten koruyacak bir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıkarılmalıdır.

6) Sendikalar, içinde bulundukları ataletten bir an önce çıkarak, varlıklarını borçlu oldukları işçi sınıfının hakları için adım atmalıdır.”

7) Benzer faciaların bir daha yaşanmaması için tüm işçi sınıfı birlik olmalı ve mücadele etmelidir. Çünkü işçiler dahil olmazlarsa, işçiler dur demezse iş cinayetleri sürecek, birer birer, onar onar ölmeye devam edeceklerdir.

ÖNCEKİ HABER

Bakan Yıldız: Her geçen an ümitler tükeniyor

SONRAKİ HABER

ÖSO'ya bağlı bir grup Kobanê'ye geçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...