29 Ekim 2014 02:00

Yeni ölümlere davetiye çıkarılıyor

OSTİM’de önceki gün kuru buz üretimi yapan bir işyerinde yaşanan patlamada çok sayıda işçi yaralandı. Artık iç içe geçen iki sanayi bölgesi, OSTİM ve İvedik OSB’de 3 Şubat 2011 tarihinde 20 işçinin yaşamını yitirdiği patlamaları akıllara getiren olayın nedeni ise yine denetimsizlik ve ihmaller.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

OSTİM’de önceki gün kuru buz üretimi yapan bir işyerinde yaşanan patlamada çok sayıda işçi yaralandı. Artık iç içe geçen iki sanayi bölgesi, OSTİM ve İvedik OSB’de 3 Şubat 2011 tarihinde 20 işçinin yaşamını yitirdiği patlamaları akıllara getiren olayın nedeni ise yine denetimsizlik ve ihmaller. İşyerinde incelemeyi yapan uzmanlar da, patlamada yaralananların yakınları da, üç buçuk yıl önceki patlamalarda canlarını kaybeden aileler de aynı tespiti yapıyor: “İş cinayetlerinden ders çıkarılmıyor.”
İvedik Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) Özpetek Sanayi Sitesi 502. Sokak’ta bulunan ve kuru buz üretimi yapan Buzbuz Ltd Şti’ne ait iş yerinde gerçekleşen patlama, bütün sokağı etkiledi. Patlama nedeniyle çok sayıda kişi zehirlenirken, yan atölyede çalışan Ahmet Kaçan yoğun bakıma kaldırıldı. Onkoloji Hastanesi kaldırılan Kaçan’ın işçi arkadaşları ve yakınları uzun süre hastane önünde beklediler. Hastanede görüştüğümüz Kaçan’ın abisi Eyüp Kaçan, işyerlerindeki tehlikelere dikkat çekti. Kardeşi gibi OSTİM’de başka bir işyerinde çalışan Kaçan, patlamanın ardından gazın yaklaşık 1-2 metre yükseklikte asılı kaldığını söyledi. Yağmur nedeniyle gazın daha fazla yayılmadığını belirten Kaçan, kazanın olduğu sokaktaki herkesin tehlikede olduğunu dile getirdi. O sokakta yaklaşık 200 işçinin çalıştığını kaydeden Kaçan, işyerlerindeki denetim ihmallerine tepki gösterdi. 3 buçuk yıl önce yine OSTİM’de gerçekleşen patlamayı hatırlatan Kaçan, o olayda da sadece işçilerin değil yoldan geçen insanların dahi yaşamını yitirdiğini söyledi. Kaçan, özellikle gazların kullanıldığı işyerlerinin her gün denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Ancak Türkiye’de denetimlerin doğru bir şekilde yapılmadığını belirten Kaçan, “Denetime gelenler işyerlerini incelemiyor. Geldikleri gibi doğrudan ofise geçiyorlar, yemek yiyip gidiyorlar. Raporlara da hikayeler yazılıyor” diye konuştu.
‘YİNE SUÇU İŞÇİYE YÜKLEYECEKLER’
2011 yılında OSTİM ve İvedik Sanayi Bölgelerinde aynı gün içinde 20 işçinin yaşamını yitirdiği iki patlama yaşanmıştı. Oksijen tüplerinin dolum hatasının neden olduğu patlamada kardeşi Necdet Tanışma’yı kaybeden Ekrem Tanışma, “Biz işçiler suçluyuz” dedi. İşçilerin dünyadaki piyonlar olarak görüldüğünü belirten Tanışma, her kazada olduğu gibi burada da suçun işçilere yükleneceğini söyledi. Patlamayla ilgili davanın 3 yıldır sürdüğünü, ancak tek bir tutuklu sanık bile olmadığını hatırlatan Tanışma, anne ve babasının gittiği son duruşmadan da olumlu bir sonuç çıkmadığını ifade etti. Patronların bu gibi kazalarda hiçbir şekilde suçlu bulunmadıklarını kaydeden Tanışma, o patlama nedeniyle hapiste yatması gerekenlerin ellerini kollarını sallayarak dışarıda gezdiklerini söyledi. Gazlı maddelerin işyerinde değil dışarıda olması gerektiğini belirten Tanışma, yetkililere “Koskoca OSTİM’de niye böyle önlemler alınmıyor” diye seslendi.
İHMALLER NEDENİYLE YAŞANDI
Makina Mühendisleri Odası (MMO) Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Tekin, patlamanın ardından işyerini inceleyen heyetteydi. Olayı değerlendiren Tekin, tankerle sıvı karbondioksitin işyerine aktarımı esnasında hortumun çıktığını ve 20 atü basınçtaki gazın ortalığa saçıldığını söyledi. Bu gazın tankerin içinde yaklaşık eksi 70-80 derece civarında olduğuna dikkat çeken Tekin, aslında basit bir olayın ihmaller nedeniyle birçok kişinin yaralanmasına neden olduğunu dile getirdi. Gaz aktarımı esnasında gerekli önlemlerin alınmadığını ifade eden Tekin, “Bu gibi tehlikeli işlerin çok az, hatta mümkünse bir kişiyle yapılması gerekir ama birçok kişiyle aktarım yapılmış. Gaz aktarımının dışarıda yapılması ve talimat alınması da lazım” dedi. İşyerinde risk denetlemesi yapılmadığını ve büyük ihtimalle işlemi yapanlara gerekli eğimin verilmediğini söyleyen Tekin, söz konusu işyerinin de böyle tehlikeli işlemlere uygun olmadığını dile getirdi. Her iş kazası ve cinayetinin nedeninin sistemsel olduğunu belirten Tekin, “İşverenin duyarsızlığı, devletin denetimsizliği ve işçilerin örgütsüz olması bu gibi olaylara nedendir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kobanêliler direniyor

SONRAKİ HABER

Kıyımın ardında Öz Gıda-İş var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa