09 Temmuz 2011 10:58

Davayı kazandılar ama paralarını alamıyorlar

Adana Özbucak işçilerinin tazminat mağduriyeti devam ediyor. Yaklaşık 4 yıl önce işveren tarafından, işten çıkartılan Özbucak Tekstil işçileri, açtıkları davaları kazanmalarına rağmen tazminatlarını bir türlü alamıyorlar. Yıllardır mücadele eden işçiler, tehditlere, sendikanın destek vermemesine rağmen sat

Davayı kazandılar ama paralarını alamıyorlar
Paylaş
Faruk Ayyıldız

İŞÇİLERİN PARASINI ÖDEMİYOR OĞLUNA HASTANE AÇIYOR

Cabbar Kızılışık 21 yıl Özbucak’ta çalıştığını ve 60 bin liraya yakın alacağının olduğunu belirtti. Açtıkları davaları kazandıklarını aktaran Kızılışık,  paralarını yine de alamadıklarını ifade ediyor. Özbucakların Karataş yolu üzerindeki Eğri köyünde çiftlik sahibi olduğunu dile getiren Kızılışık, köyün en zenginlerinin Özbucaklar olduğunu vurguladı.

İşçilerin konuşmak için köye gittiğini söyleyen Kızılışık, askerlerin çiftliğin etrafını korumaya aldığını aktardı.  Patronların, köye gelen işçileri “Arkamızda tarikat gücü var, köy var” diyerek tehdit ettiğine dikkat çeken Kızılışık, haklarını alamadıklarını söyledi. Özbucakların torununun, fabrika önünde nöbet tutmalarına karşın “İstersek sizi burada oturtmayız” şeklinde tehditler savurduğunu aktaran Kızılışık, sindirilmeye çalışıldıklarını belirtti.

İşten çıkartıldıktan sonra eşinden ayrıldığını ifade eden Kızılışık, birçok işçinin benzer sorunlar yaşayarak eşlerinden ayrıldıklarına vurgu yaptı. Sendikanın yıllardır işçilerin yanına uğramadığını belirten Kızılışık, işçilerin sendikalardan hesap sorması gerektiğini ifade etti.

Sabaha kadar fabrika önünde nöbet tuttuklarına dikkat çeken Kızılışık, nöbetten sonra 2 saatlik uyku ile işe giden işçilerin olduğunu söyledi. Fikret Karabucak’ın işçilerin parasını ödemeyip, oğluna hastane açtığını söyleyen Kızılışık, mücadelelerinde sonuna kadar haklı olduklarını aktardı.

SENDİKA EYLEM YAPILMASINI ENGELLİYOR

Hamit Bilgiçoğlu 32 yaşında ve fabrikada 7 yıl çalıştığını söyledi. 12 bin TL alacağı olduğunu söyleyen Bilgiçoğlu, mahkemeyi kazanalı 2 yıldan fazla olduğunu ancak paralarını alamadıklarını ifade etti.  Özbucak mağdurları olarak 1 Mayısa da katıldıklarını vurgulayan Bilgiçoğlu, eylemlerinin yasa dışı olmadığını belirtti.

Mahkemeye dava açmadan önce 12 ayrı avukattan kendisine “Dava açmaya hakkın yok” uyarısı bulunan dilekçelerin geldiğine dikkat çeken Bilgiçoğlu, yine de dava açtığını ve kazandığının altını çizdi. Sendikanın her daim işçilerin karşısında, işverenin yanında olduğunu ifade eden Bilgiçoğlu, sendikanın eylem yapmalarını engellemeye çalıştığına vurgu yaptı. 24 saat fabrika önünde nöbet tuttuklarını söyleyen Bilgiçoğlu, Mersin’den, Osmaniye’den gelip nöbet tutan arkadaşlarının olduğunun altını çizdi.

Mehmet Aydın 45 yaşında ve 20 yıl fabrikada çalışmış. 55 bin liranın üzerinde alacağı olduğunu dile getiren Aydın, hayat düzeninin bozulduğunu söyledi. Banka borçlarının çoğaldığını aktaran Aydın, kredi kartı borçlarını ödeyemediklerini ifade etti. Uzun süredir eylem yapmalarına rağmen, sendikayı yanlarında görmediklerine dikkat çeken Aydın, sendikacıların eylemlere uğramadıklarını söyledi. Yıllarca sendikaya aidat ödediklerini aktaran Aydın, sendikacıların sadece kendilerinin paralarını yediğinin altını çizdi.

Evliya Dikyar ise insanların onuru için yaşadıklarını ve onurlu şekilde çalıştıklarını, emeklerinin karşılığını istediklerini aktardı. “Emeğimizin karşılığını istemek suçsa, en büyük suçlular bizleriz” diye konuşan Dikyar, mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

PATRONLAR KADAR SENDİKA DA SUÇLU

Mehmet Şeker de 22 yıl Özbucak Fabrikasında çalışmış ve hakkını alamamış bir işçi. 60 bin lira alacağı olduğunu ifade eden Şeker, gece gündüz demeden çalışmalarının karşılığını alamadıklarını söyledi. Patronların yıllardır işçilerin tazminatlarını ödemediğini belirten Şeker, bununla da yetinmeyip sürekli işçiyi zor durumda bırakabilmek için engel çıkartmaya çalıştıklarını vurguladı.

Emeklerinin karşılığını alana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceklerini söyleyen Şeker, işçilerin zor durumda olduğunu belirtti. Patronların, çocuklarını master yapmaya gönderememekten şikayet ettiğini aktaran Şeker, işçiler olarak ise çocuklarını normal okullara dahi yollayamaz hale geldiklerini aktardı.  Sendikanın “Eylem yapmayın, paranızı alacaksınız” diyerekten kendilerini engellemeye çalıştığını söyleyen Şeker, Türk-İş’e bağlı TEKSİF Sendikasının yaşanan mağduriyetin en büyük sorumlularından olduğunu dile getirdi.  

Sendikanın şirket sahipleri ile birlikte hareket ederek, işçilere ihanet ettiğini aktaran Şeker, haklarını daha fazla sendikacıya yedirtmeyeceklerini söyledi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fethiye Davasına dair birkaç söz: Ayıp Ediyorsunuz

SONRAKİ HABER

Ne insan hücreye sığar, ne hücre o kadar büyür

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...