09 Temmuz 2011 09:48

Anayasa Mahkemesinde ‘vekilliğin iadesi’ çatlağı

Eylemleriyle DTP’nin kapatılmasına neden oldukları iddiasıyla milletvekillikleri düşürülen Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un vekilliğinin iadesi Anayasa Mahkemesinde çatlak yaratı. Vekilliğin iade edilmesinin reddedilmesine şerh düşen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve bazı üyeler, milletvekilliği düşenlerin Mecl

Anayasa Mahkemesinde ‘vekilliğin iadesi’ çatlağı
Paylaş

Eylemleriyle DTP’nin kapatılmasına neden oldukları iddiasıyla milletvekillikleri düşürülen Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un vekilliğinin iadesi Anayasa Mahkemesinde çatlak yaratı. Vekilliğin iade edilmesinin reddedilmesine şerh düşen Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve bazı üyeler, milletvekilliği düşenlerin Meclise geri dönebileceğini belirtti.

Anayasa Mahkemesinin, Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un milletvekilliklerinin devam etmesi talebini ret kararının gerekçesi Resmi Gazetede yayımlandı. Milletvekilliğinin iadesi talebinin oy çokluğu ile reddedilmesi kararına Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Başkan Vekili Osman Alifeyyaz Paksüt, Üyeler Fulya Kantarcıoğlu, Engin Yıldırım, Hicabi Dursun, Celal Mümtaz Akıncı ile Erdal Tercan katılmadı. Kararın gerekçesinde, parti kapatılması yaptırımının, özgürlükçü, çoğulcu, çağdaş demokrasilerin kendilerini koruyabilmeleri için öngörüldüğünü her zaman ceza hukuku alanına giren bir kuralın ihlalinin sonucu olmadığı belirtildi.

MİLLETVEKİLLİĞİNE DÖNEBİLİRLER

TCK’da yer alan “Suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur” şeklindeki hükmünün siyasi parti kapatma davalarında verilen kararlar yönünden uygulanabilmesine olanak bulunmadığı belirtildi. Anayasa Mahkemesi kararı geçerliğini koruduğu sürece, Anayasada meydana gelen değişiklik nedeniyle Türk ve Tuğluk’un milletvekilliği statüsünü tekrar kazanabilmelerine olanak olmadığı ifade edildi. Milletvekilliğinin iadesi talebinin oy çokluğu ile reddedilmesi kararına katılmayan Başkan Kılıç, Üyeler Engin, Yıldırım, Dursun, Akıncı ve Tercan’ın karşı oy yazısında, Türk ve Tuğluk’un  “Milletvekilliği, seçmen iradesi ile oluşan ve öznesi, seçilmiş kişi olan demokratik bir statüdür. Partinin kapatılması, millet ile milletvekili arasında kurulu olan bağı sona erdiremez. Kaldı ki milletvekilliği düşen kişi, ilk seçimlerde bağımsız milletvekili olarak yeniden Meclise dönebilmektedir. Bu durum göz önüne alındığında, milletvekilliğinin düşürülmesi yaptırımının bir mantığı kalmamaktadır” denildi. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

Dersim’den Mirik kayıpları bulunsun talebi

SONRAKİ HABER

Diyarbakırlılar Vedat Aydın’ın mezarına yürüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...