09 Temmuz 2011 09:18

Barış konseyi kurulsun, faili meçhuller çözülsün

Diyarbakır ve Batman’daki “Kayıplar Bulunsun, Failler yargılansın” eyleminde, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları bir araya geldi.İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminin 126’ncısı yine Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı

Barış konseyi kurulsun, faili meçhuller çözülsün
Paylaş

İHD Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınlarının “Kayıplar Bulunsun, Failler Yargılansın” sloganıyla her hafta düzenlediği oturma eyleminin 126’ncısı yine Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde gerçekleştirildi. Oturma eylemine, İHD yönetici ve üyeleri, MEYA-DER, BDP Diyarbakır İl Başkanı Mehmet Ali Aydın, BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Barış Anneleri İnisiyatifi ve KESK’e bağlı sendikaların temsilcileri ile kayıp yakınları katıldı. Kayıp yakınları, her hafta olduğu gibi oturma eylemine, kaybedilenlerin fotoğraflarını taşıyarak katıldı. Oturma eyleminden önce konuşan İHD Diyarbakır Şube Sekreteri Raci Bilici, bu hafta oturma eylemini 5 Temmuz 1991 yılında Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı iken evinden kaçırılarak katledilen Vedat Aydın için yaptıklarını belirtti. Faili meçhullerin faillerinin belli olduğuna, ancak yargılanmadığına dikkat çeken Bilici, Kürtler üzerindeki baskının hâlâ farklı şekillerde devam ettiğine vurgu yaptı.

Bilici’nin ardından Vedat Aydın’ın eşi Şükran Aydın konuştu. Vedat Aydın’ın Kürt, Türk, Arap, Çerkes halklarının ortak mücadelesini verdiğini ve bu yüzden hedef olduğunu belirten Aydın, “Vedat barış güverciniydi” dedi. “Binlerce genç öldürüldü, binlerce köy yakıldı, milyonlar sürgün edildi. Bunların olması gerekmiyordu” diyen Aydın, en nihayetinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Vedat Aydın’ın çizgisine geleceğini söyledi. Gidenlerin geri getirilemeyeceğini belirten Aydın, “En azından şimdi ölümleri durdurabiliriz” şeklinde konuştu. Aydın, Vedat Aydın’ın katilinin devletin yıllardır yürüttüğü kirli savaş politikalarının olduğuna dikkat çekti. Devletin kendisini yargılaması gerektiğinin altını çizen Aydın, “Devlet barış komisyonu kurup açıklama yapmalı. Kürt halkının isteği budur. Süregelen kirli siyaset bitmelidir” ifadesini kullandı. Aydın Kürtlerin de ulusal birliğinin güçlendirmesi konusuna önem vermesi gerektiğine vurgu yaptı.

BATMAN KAYIP YAKINLARI EYLEMİ

Batman’da İHD ve kayıp yakınlarının düzenlendiği eyleme de çok sayıda kişi katıldı. Gülistan Caddesi’nde yapılan ve kayıpların fotoğraflarının taşındığı eylemde konuşan İHD Batman Şube Yöneticisi Salih Astan, Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunu belirterek, bunun da en önemli halkasının Kürt sorunu olduğunu vurguladı. İHD olarak savaşı, şiddeti, öldürmeyi, öldürtmeyi reddettiklerini belirten Astan, “Türklerin, Kürtlerin ve Türkiye toplumunun değişik kesimlerinin kardeşliğini, barışını savunduk. Bunun için de savaşa karşı çıktık. Her zaman ve her yerde barışı talep ettik ve hemen şimdi dedik” şeklinde konuştu.

BİR AN ÖNCE ADALET YERİNİ BULSUN

Daha sonra 5 dakikalık oturma eylemi gerçekleştiren kayıp yakınları dağıldı.

Cizre ilçesinde Dayikên Şemiyê (Cumartesi Anneleri) eylemlerinin 24. haftasında, bir kez daha faili meçhul ve kayıplarından sorumlu olanların yargılanmasını isteyerek, adalet talebinde bulundu. 1994 yılında evinden alınarak infaz edilen Abdullah Düşkün’ün eşi Hediye Düşkün, 18 yıldır faillerin bulunmadığını belirterek, bir an önce adaletin yerini bulmasını istedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aynı günde 5 kadın katledildi

SONRAKİ HABER

Hükümete ‘suç ortaklığına son ver’ çağırısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...