09 Temmuz 2011 06:52

194. devlet resmen kuruldu

Afrika’nın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi Sudan, bugünden itibaren ikiye ayrılıyor. Kuzey Sudan, yeni kurulan Güney Sudan Cumhuriyeti’ni dün resmen tanıdı.Söz konusu açıklamayı, Hartum yönetiminin Devlet Başkanlığı İşlerinden sorumlu Bakanı Bekri Hasan Salih yaptı.1983-2005 yıllar

194. devlet resmen kuruldu
Paylaş

Söz konusu açıklamayı, Hartum yönetiminin Devlet Başkanlığı İşlerinden sorumlu Bakanı Bekri Hasan Salih yaptı.

1983-2005 yılları arasında süren ve 2 milyon kişinin ölümüne yol açan iç savaşı son erdiren barış anlaşmasıyla 2005’te Güney Sudan’a özerklik verilmişti. 2011 başında yapılan referandumdan bağımsızlık kararı çıkmıştı.

SORUNLAR BİTMEDİ

İki Sudan arasındaki kritik mesele, petrol gelirlerinin nasıl paylaşılacağı. Üretilen günlük 500 bin varil petrolün sadece beşte biri kuzeyden çıkarılıyor.  Yeni ülkenin adının ne olacağı, nasıl yönetileceği ise henüz belli değil. Cuba merkezli yeni hükümetin, yıllar süren ihmalin ardından kapsamlı bir kalkınma programına ihtiyacı olacak.
Bölünme ardından güneyliler, kuzeydeki devlet dairelerindeki işlerinden ayrılmak durumunda kalacak. Ordunun yeniden bölünmesi, başta petrol olmak üzere ekonomik gelirlerin nasıl paylaşılacağının netleşmesi gerekecek.
Sömürge döneminden bu yana ayrı çizgilerde gelişen güney ve kuzey, din, kültür, etnik köken açısından da farklı yapılarda. Kuzeyliler ağırlıklı olarak Arap ve Müslümanken, güneyde Afrika kabileleri ve animizm inancını benimseyenler daha yoğun. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

JİTEM Genelkurmay’dan habersiz kurulmuş!

SONRAKİ HABER

Tüzel ve Kaplan akademisyenlerle buluştu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...