28 Ekim 2014 11:33

23 polis gözaltında

Mersin'de aralarında vali, vali yardımcısı, hakim, emniyet mensubu, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarının da bulunduğu 123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri öne sürülen, 16'sı daha önce meslekten ihraç edilen 27 emniyet mensubuna yönelik operasyon düzenlendi.

Paylaş

Mersin'de aralarında vali, vali yardımcısı, hakim, emniyet mensubu, siyasiler, bürokratlar ve iş adamlarının da bulunduğu 123 kişiyi yasa dışı yollarla dinledikleri öne sürülen, 16'sı daha önce meslekten ihraç edilen 27 emniyet mensubuna yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda 23 kişi gözaltına alınırken, aralarında Mersin Emniyet Müdürlüğü eski istihbarat şube müdürlerinin de bulunduğu 4 kişinin aranmasına başlandı.

Geçen aralık ayında İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın 'Güneyde bir il dinlendi' açıklaması sonrası bu ilin Mersin olduğu ortaya çıkmıştı. Bunun üzerine Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nce idari soruşturma başlatılmıştı.

SORUŞTURMA 10 AY SÜRDÜ

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 10 ay süren hazırlık soruşturmasının tamamlanmasının ardından aralarında emniyet müdür yardımcısı, şube müdürü, komiser ile polis memurlarının bulunduğu 27 emniyet mensubu için operasyon kararı alındı. Uzun süreden bu yana fiziki takip altında olan, bazıları Mersin, bazıları başka illerde görev yapan ve bazıları da meslekten uzaklaştırılan emniyet mensuplarına sabahın ilk ışıklarıyla birlikte yapılan operasyonda 23 emniyet mensubu evlerinde gözaltına alındı.

"Yasa dışı dinleme"lerin kilit isimleri oldukları iddia edilen Mersin Emniyet Müdürlüğü Eski İstihbarat Şube Müdürleri Ali Çengelci ile Ali İhsan Kaya, İstihbarat Komiserleri İlyas Avcı ve Yavuz Efe adreslerinde bulunmadı. Firarda olduğu belirtilen 4 kişinin yakalanması için çalışmalar devam ederken, Ali Çengelci'nin Ankara'da olduğu, avukatı ile birlikte Mersin'e gelerek teslim olacağı öne sürüldü.

16'SI MESLEKTEN İHRAÇ EDİLMİŞTİ

Emniyet Genel Müdürlüğü'nce başlatılan idari soruşturmanın tamamlanmasından sonra yasa dışı dinlemelerle ilgisi bulunduğu öne sürülen 27 kişiden 16'sı meslekten ihraç edilmişti.

Meslekten ihraç edilenler arasında eski İstihbarat Şube Müdürleri Ali İhsan Kaya ile Ali Çengelci de yer alıyor.

PLAKET VERMİŞTİ

Mersin'deki yasa dışı dinlemelerin kilit noktasında bulunduğu iddia edilen İstihbarat Şube Müdürü Ali Çengelci, 2011'de Mersin Polis Evi'nde düzenlenen terfi törenine katılmıştı.

Müdür Çengelci, 2011-2013 yılları arasında dinlettiği ortaya çıkan dönemin Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu tarafından başarısından dolayı plaket verilmiş, Müdür Yardımcılığı görevine terfi etmişti.

DİNLEME GEREKÇELERİ

Yasa dışı dinleme yaptıkları iddia edilen polislerin 123 kişiyi dinleme gerekçeleri şöyleydi:

"Baskı, cebir, şiddet ve silahlı tehdit yolu ile çek, senet tahsili yapan ve ayrıca uyuşturucu madde kaçakçılığı, imal, ithal ticareti yapan organize suç örgütleri içerisindeki faaliyet gösterme, örgütle irtibatı bulunan kişilerin tespit edilmesi şahısların faaliyetlerinin deşifre edilmesi, yasadışı DHKP/C terör örgütü içerisindeki faaliyet gösteren ve örgütle irtibatı bulunan kişilerin tespit edilmesi şahısların faaliyetlerinin deşifre edilmesi. 'Selefi Vehhabi' isimli terör örgütü içerisindeki faaliyet gösteren ve örgütle irtibatı bulunan kişilerin tespit edilmesi şahısların faaliyetlerinin deşifre edilmesi. PKK/KCK terör örgütü içinde Mersin'de faaliyet gösteren şahıslarla irtibatlı olduğu ve aynı zamanda bu kişiler ile irtibata geçilmesi." (Mersin/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'deki gol düellosunda son gülen Erciyesspor oldu

SONRAKİ HABER

Ülker işçileri fabrika önünde direnişte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa