27 Ekim 2014 05:29

Asgari ücretlinin sağlık isyanı: Utanın

Sağlıkta 1 Ekim’de uygulamaya giren Sağlık Uygulama Tebliği hastalara her gün yeni bir mağduriyet yaşatıyor. Yaşamsal öneme sahip birçok tıbbi malzemenin artık Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmıyor olmasının son kurbanı asgari ücretli bir emekçi. İki ay önce dizinden ameliyat olan asgari ücretli bir hasta, tedavisi için dizine yaptırması gereken bir iğneyi yaptırmak üzere hastaneye gittiğinde adeta bir ‘şok’ yaşamış.

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara


Sağlıkta 1 Ekim’de uygulamaya giren Sağlık Uygulama Tebliği hastalara her gün yeni bir mağduriyet yaşatıyor. Yaşamsal öneme sahip birçok tıbbi malzemenin artık Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanmıyor olmasının son kurbanı asgari ücretli bir emekçi. İki ay önce dizinden ameliyat olan asgari ücretli bir hasta, tedavisi için dizine yaptırması gereken bir iğneyi yaptırmak üzere hastaneye gittiğinde adeta bir ‘şok’ yaşamış.  

Olayı gazetemize aktaran hasta yakını şu bilgileri verdi: “Bir yakınım, iki ay önce Şereflikoçhisar Devlet Hastanesinde ameliyat oldu. Yakınım dizinin tedavisi için PRP denilen iğneyi yaptırmak zorundaydı. İğneyi yaptırmak üzere ameliyat olduğu hastanenin polikliniğine geldiğimizde şu cevabı aldık: ‘Bir dize iğne yaptıracaksınız 300 TL, iki dize yaptıracaksanız 600 TL ücret ödeyeceksiniz.’ Gerekçe olarak bize ilacın ödemesinin Bakanlık tarafından durdurulduğunu söylediler ve biz bunu hastaneye geldiğimizde öğrendik.”  

İSTERSENİZ UCUZU VAR!

Hastanın sağlık güvencesi olmasına rağmen kendilerinden 300 TL istendiğini ifade eden Faik Arıduru, “Asgari ücretle çalışan insanlardan bu paranın istenmesi utanç verici bir olay” dedi.

İğne olmak için kendileriyle birlikte 15-20 hastanın daha beklediğini ifade eden Arıduru, Sağlık Bakanlığı ve SGK’yi sorunu çözmeye çağırdı.

Hastaların yoksul olduğunu ve asla bu parayı ödeyemeyeceklerini belirten Arıduru, hastane müdürüyle yaptığı görüşmeye ilişkin şu bilgileri aktardı: “Hastane müdürü bize aynı açıklamayı yaptı. Bu ilaçların artık ödenmediğini söyledi. Biz bu durumu protesto ediyoruz.” dedi.

Hastane müdürünün kendilerini bir medikal şirkete yönlendirdiğini ifade eden Arıduru “Şirket yetkilileri bize kendilerinin yapacakları bir şey olmadığını söyledi ve isterseniz 150’şer TL’lik daha ucuz ilaçlardan size verebiliriz dediler” diye konuştu.

BAKANLIK KARARI İHALE İPTAL ETTİRDİ

İddiaları sorduğumuz Hastane Satın Alma Müdürü Bülent Açıkel, PRP denilen malzemelerle ilgili genel sekreterliğin yaptığı bir ihale olduğunu, ancak Sağlık Bakanlığının 1 Ekim’de yürürlüğe koyduğu Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) nedeniyle ihalenin iptal edildiğini dile getirdi.

Açıkel, yürürlüğe giren SUT’la artık Sağlık Bakanlığının bu malzemeyi ödemediğini söyleyerek “Bize de ihalenin iptal edildiğine dair bilgi yeni ulaştı. Hastalar bir hafta öncesinden randevu almış olmalarına rağmen iğneyi yaptırmaya geldiklerinde durumu öğrendiler” diye konuştu.

BU NASIL HESAP?

Hastanenin 300 lira istediği ilacın benzerini Medikal bir şirketin hastalara daha ucuz bir fiyatla önermesinin  nasıl mümkün olduğunu sorduğumuz Hastane Satın Alma Müdürü Bülent Açıkel, zaten şirketin ilacı hastaneye 450 TL’ye sattığını fakat hastanenin bunu karşılamadığı durumlarda şirketin ilacı hastaya “250 TL”ye sattığını aktardı.
Yaşananların tamamen Sağlık Bakanlığıyla alakalı olduğunu ifade eden Açıkel, kendilerinin de elinden bir şey gelmediğini dile getirdi.

HASTA AMELİYATA MALZEMEYLE GELECEK!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel Sekreteri Birsen Seyhan da gazetemize yaptığı açıklamada eş değer ilaçlarda dahi artık hastadan artı bir ücret alındığını söyledi.

Hastanelerdeki ciddi ameliyatların bile bu nedenle durdurulduğunu belirten Seyhan, “Ya ameliyat yapılmayacak ya da hasta malzemelerini yanında getirerek ameliyat olacak. İlaçlara ödenen para için ‘hayati öneme sahiptir ya da değildir’ diye ayırt edilmeksizin kesintiye gidiliyor. Son dönemde lösemi ve birçok kanser ilacının ödenmemesi gibi durumlarla da karşılaştık. Bu durum sağlık politikalarının geldiği son noktayı gösteriyor. Paran varsa yaşa, yoksa öl. Paran kadar sağlık dönemi artık daha bariz ortada” dedi.

ÖNCEKİ HABER

IŞİD'in sınır kapısına saldırıları boşa çıkartıldı

SONRAKİ HABER

Türkiye kara bir faşizme doğru koşuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa