27 Ekim 2014 05:22

'Laik' Tunus'un Çağrısı önde gidiyor

Tunus'ta bu yılın başında yeni anayasanın kabulünden sonraki ilk genel seçim gerçekleştiriliyor. Sandıkların yüzde 60'a yakını açılırken laik koalisyon Tunus'un Çağrısı, resmi olmayan ilk sonuçlara göre seçimi önde götürüyor.

Paylaş

Tunus'ta bu yılın başında yeni anayasanın kabulünden sonraki ilk genel seçim gerçekleştiriliyor. Sandıkların yüzde 60'a yakını açılırken laik koalisyon Tunus'un Çağrısı, resmi olmayan ilk sonuçlara göre seçimi önde götürüyor. Resmi sonuçların Çarşambadan önce açıklanmayacağı belirtilirken partiden 'erken zafer ilanı' açıklaması yapıldı.

5.2 milyon kayıtlı seçmenin olduğu ülkede katılım yüzde 60'lar civarında kaldı. Seçimde Tunus'un Çağrısı Partisi yüzde 39 ile önde gidiyor. İslamcı en Nahda Hareketi'nin yüzde 33, Cumhuriyet İçin Kongre Partisi'nin yüzde 5,8, Afak Hareketi'nin yüzde 5,3, sol ve devrimci partilerin oluşturduğu Halk Cephesi'nin yüzde 4,3, Tunus İçin Birlik Partisi'nin yüzde 3,3 oy aldığı belirtiliyor.

'Laiklik' ve 'modernizm' vurgularını ön plana çıkaran Tunus'un Çağrısı Partisi'nde devrik diktatör Bin Ali'nin Anayasal Demokratik İttifak partisindeki isimlerden sendikacılara, sosyal demokratlardan liberallere kadar parçalı bir kesimi içerisinde barındırıyor. Parti, 2012 yılında, 87 yaşındaki eski başbakan Baji Caid Essebsi tarafından kurulmuştu.

Seçim, Zeynel Abidin bin Ali'nin iktidarının devrilmesi sonraki politik geçiş sürecinin son aşamalarından biri olarak görülüyor.

Partilerin büyük bir bölümü Tunus'taki yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele ve ekonomiyi canlandırma sözü verdi. Resmi sonuçların Çarşamba günü açıklanması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Dilma Rousseff yeniden seçildi

SONRAKİ HABER

Bir provokasyonun ön günü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...