27 Ekim 2014 04:49

MESS’te uyuşmazlık, işçide güvensizlik

MESS ve Türk Metal arasında devam eden toplu sözleşmede neredeyse hiçbir teklif kabul edilmeyerek uyuşmazlık tutuldu. Türk Traktör işçileri, MESS’in teklif ettiği zammın elektrik ve doğalgaz zamlarıyla eridiğini ve sendikanın yıllardır sözleşmelerde kendilerine söz hakkı vermediğini söylediler.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara


MESS ve Türk Metal arasında devam eden toplu sözleşmede neredeyse hiçbir teklif kabul edilmeyerek uyuşmazlık tutuldu. Türk Traktör işçileri, MESS’in teklif ettiği zammın elektrik ve doğalgaz zamlarıyla eridiğini ve sendikanın yıllardır sözleşmelerde kendilerine söz hakkı vermediğini söylediler.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında 25 Ağustos 2014 günü başlatılan müzakereler, 4. oturum sonucunda uyuşmazlıkla sonuçlandı. 60 günlük müzakere sürecinin sonunda 23 Ekim’de yapılan oturumda MESS, ücret zammı teklifi verdi. Sendikanın ilk altı aylık dönem için yüzde 14 zammını kabul etmeyen MESS, geriye doğru gerçekleşen yüzde 3,78’lik enflasyon oranını, ilk altı ay ücret zammı olarak teklif etti. MESS, ilk altı ayın dışında kalan diğer dönemler için ise zam teklifi vermeyerek, gelişmelere göre daha sonra teklifte bulunacağını ifade etti. Sözleşmenin yürürlük süresinin üç yıl olmasını teklif eden MESS, yakacak, bayram ve izin harçlığından oluşan üçlü paket için de geriye doğru gerçekleşen % 9,54’lük enflasyona karşı yine ortalama % 9,54 oranında zam teklifi getirdi. Sendika ise bu kalemlerde de yüzde  20 artış istemişti.

Türk Traktör işçisi M.S. işçilerin genelde toplu sözleşme sürecinden haberi olmadığını sadece sonucun kendilerine iletildiğini söyledi. M.S., daha önceki sözleşmelerde de sendikanın bir şey yapmadığını dile getirdi. M.S. “Sendika yüzde 14’le ağzını açıyor. Sözleşme imzalanınca da bakıyoruz ki yüzde 1 veya 2 zam almışız. Ancak enflasyon farkı eklenince yüzde 7-8’le bizi kandırıyorlar” dedi.

Türk Traktör’ün yeni fabrikalar açtığını, tüm tezgahlarını sıfırlayıp yeni makineler aldığını belirten M.S, “Ama geçip bize zam teklifi olarak yüzde 2 diyorlar. Bu tamamen işçiyle dalga geçmektir” diye tepki gösterdi. Sendikanın grev prosedürünü işletileceği açıklamasına ilişkin de konuşan M.S, “Geçtiğimiz toplu sözleşmede işçiler olarak bir saat bile olsa iş bırakmak istiyorduk. Ancak sendika hiçbir zaman göstermelik eylemlerden fazlasını yapmadı. En fazla yemek yememe eylemiyle bizi aç bıraktı” dedi.

Başka bir Türk Traktör işçisi ise MESS’in teklif ettiği zammın enflasyon altında kaldığını belirterek bunun işçiler içinde tepkiyle karşılandığını söyledi. İşçi, “Çünkü doğal gaz ve elektriğe gelen zamlarla gerçek enflasyonun çok altında kalıyor. Zaten sendikanın yüzde 14 zam teklifinden daha düşük bir zam alacağı da belliydi” dedi.

Önceki toplu sözleşmelerde de sendikanın bir şey yapamadığının görüldüğünü belirten ve 5 yıldır Türk Traktör’de çalıştığını söyleyen bir işçi de toplu sözleşme yaklaştığında sendika yönetiminin kendilerine fikirlerini sormamasını eleştirdi. İşçi, “Sadece Vardiya gazetesinden öğrendik sözleşmenin başladığını” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Bir güvercin tedirginliği daha

SONRAKİ HABER

MESS üyesi firmaların 2014 kârları milyarları buldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...