24 Ekim 2014 23:10

20 işçi öldü tek tutuklu yok

Ostim ve İvedik Sanayi Bölgelerinde 3 Şubat 2011’de 20 işçinin yaşamını yitirdiği iki patlamaya ilişkin davanın 23. duruşmasında aileler “vicdan ve adalet”in kalmadığını belirterek verilen karara gözyaşlarıyla tepki gösterdi.

20 işçi öldü tek tutuklu yok
Paylaş

Ostim ve İvedik Sanayi Bölgelerinde 3 Şubat 2011’de 20 işçinin yaşamını yitirdiği iki patlamaya ilişkin davanın 23. duruşmasında aileler “vicdan ve adalet”in kalmadığını belirterek verilen karara gözyaşlarıyla tepki gösterdi. 3 yılı aşkın bir süredir devam eden davada yeni bilirkişi heyeti oluşturulması talebi reddedildi. Tutuklu sanığın kalmadığı davada sona yaklaşıldı, bir sonraki celsede savcılık mütalaasını açıklayacak.

Patlamalara tüplerin neden olduğu tespit edilmiş ve gaz dolum şirketinin usulsüz dolum yaptığı anlaşılmıştı. Ancak bilirkişi heyetleri teknik donanım bakımından uzman ekipler tarafından oluşturulmadığı için mağdur ailelerin avukatları konunun uzmanlarından oluşan bir heyetle yeniden rapor hazırlanmasını istemişti. Mahkeme yeni bir rapor hazırlanması konusunu yapılan duruşmalarda ertelemişti. 3 yılı aşkındır 19 kişinin yargılandığı dava da tutuklu sanıklar Bahadır Esendik, Burhan Koç ile Kasım Ersoy avukatlarının, tutukluluk sürelerini gerekçe göstererek Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesine yaptığı itiraz kabul edilmiş ve tutuklular geçtiğimiz hafta tahliye edilmişti.

VİCDANINIZ YOK MU?

Davanın bugün Ankara 10. Ağır Ceza Mahkemesinde 23. duruşması görüldü. Patlamalarda yaşamını yitirenlerin aileleri duruşma salonuna yakınlarının fotoğraflarını taşıyarak girdi. Duruşmada tutuksuz sanıklardan 8’i hazır bulunurken, diğer sanıkların ise avukatları katıldı. Mağdur avukatlarından Murat Kemal Gündüz tutuklu sanıkların tahliye edilmesine ilişkin itirazı sundu. 20 kişinin yaşamını yitirdiği bir olayda tutuksuz yargılanma yapıldığını, tutuklu olanların da serbest bırakıldığını ifade eden Gündüz, “makul süre” gerekçe gösterilerek serbest bırakmanın kabul edilir olmadığını söyledi. Gündüz, dosyadaki bilirkişi raporlarının da eksik olduğuna dikkat çekerek, tekrar bilirkişi raporunun hazırlanması gerektiğinin altını çizdi.

Patlamada yaşamını yitirenlerin aileleri mahkeme heyetinden söz istedi. Kardeşi Dilek Gürer’i patlamada yitiren Demet Gürer, “Bizim canlarımız gitti. Bu makul süre nedir? Size soruyorum. Makul süre 20 kişinin katledilmesine karşılık 3 yıl mı? 20 aile adalet bekliyoruz. 3 yıldır bilirkişi heyeti bekliyoruz. Bu ülkede bilirkişi heyeti yok mu? Bu kadar aciz bir ülke miyiz?​” dedi. Kardeşi Dursun Kavak’ı kaybeden Sibel Kavak da ağlayarak, “Sizin hiç vicdanınız yok mu? Adalet bu mu? Bakın Türkiye’de her gün işçiler cinayetlere kurban gidiyor. Buradaki vicdan dediğimiz şey o işçilerin ölümlerinden de sorumlu olmaktır. Burada verilecek kararlar işçi ölümlerinin önüne biraz da olsa geçebilirse adalet yerini bulur” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Soma’yı Hatırlamak: Hakikat, Adalet, Mücadele

SONRAKİ HABER

\'Karşımızda, hükümete hizmet eden ittifak var\'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...