25 Ekim 2014 06:00

TYS ve İHD’den ‘Kayıplar İçin Şiirler’ kitabı

Türkiye Yazarlar Sendikası ve İnsan Hakları Derneği Cumartesi Annelerinin 500. haftası olması nedeniyle, kayıplar için bir şiir kitabı yayımladı. “Kalpleri Küçük Bir Bahçe Onların-Kayıplar İçin Şiirler” adını taşıyan kitap, Cumartesi Anneleri için bir anı niteliği taşıyor.

TYS ve İHD’den ‘Kayıplar İçin Şiirler’ kitabı
Paylaş

Türkiye Yazarlar Sendikası ve İnsan Hakları Derneği  Cumartesi Annelerinin 500. haftası olması nedeniyle, kayıplar için bir şiir kitabı yayımladı. “Kalpleri Küçük Bir Bahçe Onların-Kayıplar İçin Şiirler” adını taşıyan kitap,  Cumartesi Anneleri için bir anı niteliği taşıyor.

Pek çok şairin şiirlerinin yer aldığı kitap için İHD ve TYS, “Şairlerimiz kayıplar için vicdanlarının sözcükleriyle bilediler. Cumartesi Anneleri’nin “sonsuz yas”ı bizim de acımızdır, dediler. Türkiye Yazarlar Sendikası ve İnsan Hakları Derneğinin hazırladığı bu kitap, 500. buluşma için de bir anı, bir armağandır.” dedi.

‘ANNELERİN ‘SONSUZ YAS’I BİZİM DE ACIMIZDIR’

 “Önce otu biçmek, hâlâ canlı olan son bitkiye kadar her şeyi kökünden sökmek. Toprağı tuzla sulamak… Sonra otun belleğini öldürmek, bilinçleri sömürgeleştirmek için onları yok etmek; yok etmek için geçmişlerini boşaltmak. Bölgedeki tüm sessiz tanıkları, hapishaneleri, mezarlıkları ortadan kaldırmak.”
 Böyle diyor Eduardo Galeano “Aşkın ve Savaşın Gündüz ve Geceleri” kitabında. Otun belleğini öldürmek, toprağı tuzla sulamak istediler.
 Onlarsa aşkın ve barışın geleceği için gece gündüz bir “yeryüzü çiçeği” büyüttüler. Latin Amerika’dan Filistin toprağına kök salmış o kutsal çiçek için ışıklı ve sonsuz bir bahçeydi kalpleri.
Ne istiyorlardı? Aşk.
Ne istiyorlardı? Barış.
Ne istiyorlardı? Özgürlük.
 Aşkla kurulan özgürlük düşlerini silahlarla, zincirlerle, işkencelerle susturmak istediler.
 Susturdular mı, susturabilirler mi? Hayır. Bugün kayıpların kalplerinin çarptığı küçük mezarlıklarda, kuytu vadilerde, kör kuyularda, okyanus yataklarında yükselen tek ses var: “Bir gün yine geleceğiz!”
Biz de diyoruz ki: “Onlar bir gün yine gelecekler.”
Bu bilinçle hazırladığımız “Kalpleri Küçük Bir Bahçe Onların” kitabı da onlara adandı.
 Şairlerimiz kayıplar için vicdanlarının sözcükleriyle bilediler.
Cumartesi Annelerinin “sonsuz yas”ı bizim de acımızdır, dediler.
Türkiye Yazarlar Sendikası ve İnsan Hakları Derneğinin hazırladığı bu kitap, 500. buluşma için de bir anı, bir armağandır. (İstanbul/EVRENSEL)


GALATASARAY MEYDANINDAN SURUÇ'A BARIŞ ZİNCİRİ

Geçtiğimiz hafta Kobanê için bir araya gelen edebiyatçılar, etkinliğin ikinci aşamasında Suruç’ta buluşuyor.
Aralarında Aslı Erdoğan, Ayşegül Tözeren,  Can Öz, Gaye Boralıoğlu, Hatice Meryem, Işıl Özgentürk, Menekşe Toprak, Murathan Mungan, Sema Kaygusuz, Seray Şahiner, Vivet Kanetti’nin bulunduğu topluluk Ankara, Diyarbakır, Batman ve Ağrı’dan gelen Aydın Alp, Azat Zal, Edip Polat, Eyüp Güven, Felaté Dengizi, Fırat Ceweri, Hicri İzgören, Hogır Berbır, İsmail Dindar, Kristin, Lal Laleş, Mehdi Perinçek, Mehmet Deviren, Mehmet Yılmaz, Memirxan, Muharrem Erbey, Murat Sayan, Murat Özyaşar, Nihat Özdal, Osman Özçelik, Remziye Arslan, Rizo Xerzi, Rodi Zinar, Roşen Rojbin, Sevinç Koçak, Sidar Jir, Şerefxané Ciziri, Şeyhmus Diken, Şener Özmen, Vedat Çetin, Yavuz Ekinci, Zülküf Kışanak gibi yazar ve şairlerle 25 Ekim’de Urfa’da buluşacak.
Suruç’a yola çıkacak yazarlar, “Koridoru Aç Türkiye” çağrısı için imza veren edebiyatçılar adına bir barış zinciri oluşturacak, insanlık nöbeti tutacaklar. Aynı zamanda bu buluşma bugün Cumartesi Annelerinin 500. haftası olması dolayısıyla, edebiyatçıların barış zinciri, Galatasaray Meydanı’ndaki etkinliğin Suruç’taki parçası da olacak.
Türkiye’nin çeşitli kentlerinden Suruç’a giden edebiyatçılar bugün  Urfa Havalimanı’nda İstanbul’dan, İzmir’den, Diyarbakır’dan, Ağrı’dan, Batman’dan gelen yazarlarla buluşacak. Ardından Suruç’a doğru yola çıkacak olan edebiyatçılar, Suruç civarındaki köylerde yer alan Arin Mirkan ve Kobanê çadır kentlerini ziyaret edecek ve sığınmacı çocuklarla buluşacak.
Ziyaretlerin ardından bir basın açıklaması yapacak olan yazarlar, akşam saatlerinde Suruç’tan dönecek.


AFSAD’DAN ‘KAYIP’LAR İÇİN FOTOĞRAF SERGİSİ
‘Anneler ve kayıpları gökyüzü karanfilleridir’

AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi ve İHD İstanbul Şubesi Kayıplara Karşı Komisyonunun 2013-2014 Döneminde gerçekleştirdiği Gözaltında Kayıplar Cumartesi Anneleri/İnsanları Belgesel Fotoğraf çalışması, Cumartesi Annelerinin 500. mücadele haftasında açılıyor. Bugün saat 16.00’da Karşı Sanat Atölyesi’nde açılacak sergi öncesi 10.30’da Tünel’den Galatasaray Meydanı’na bir yürüyüş gerçekleştirilecek.
Diyarbakır ve İstanbul’da her cumartesi röportajlar yapıp fotoğraflar çekip Cumartesi Anneleri ve insanlarının kayıplar mücadelesini izleyen atölye fotoğrafçıları çalışmalarıyla annelerin feryadını, kaybedilmeye karşı mücadeleyi görünür kıldılar. “Yas Tutan Tarih 1915 Kayıpları”, “Eylül Karanlığında Kaybedilenler”, “Gözaltında Kaybedilen Çocuklar”, “Gözaltında Kaybedilen Kadınlar”, “Cumartesi Meydanında Büyüyenler”, “Bir Cumartesi Öyküsü” gibi özel çalışmaların yanında sergide kayıp öyküleri, fotoğrafları ve mücadele deneyimleri yer alıyor. Türkçe, Kürtçe, Ermenice ve İngilizce olarak hazırlanmış atölye manifestosunun olduğu ve Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini toplumsal belleğimize sunan bu sergiyi kaçırmayın.

ÖNCEKİ HABER

Nihâvend makâmı ve ezan

SONRAKİ HABER

Bayıltana kadar çalıştırıyor, 400 lirayı çok görüyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...