24 Ekim 2014 16:49

‘Bu ülkeyi ağaç ağaç savunacağız’

Validebağ Korusu’nun yanında bulunan yeşil alanın yapılaşmaya açılmasına karşı 4 gündür devam eden eylemlerde gözaltına alınan 5 kişinin, haklarında gözaltı işlemi yapılmadığı ve darbedildikleri ortaya çıktı. Gözaltına alınanlar yaptıkları açıklamada, “Bu ülkeyi ağaç ağaç savunmaya devam edeceğiz’ dedi.

‘Bu ülkeyi ağaç ağaç savunacağız’
Paylaş

Validebağ Korusu’nun yanında bulunan yeşil alanın yapılaşmaya açılmasına karşı 4 gündür devam eden eylemlerde gözaltına alınan 5 kişinin, haklarında gözaltı işlemi yapılmadığı ve darbedildikleri ortaya çıktı. Gözaltına alınanlar yaptıkları açıklamada, “Bu ülkeyi ağaç ağaç savunmaya devam edeceğiz’ dedi.

Validebağ Korusu’nun yanındaki alanın yürütmeyi durdurma kararına karşı cami inşaatına başlanmasına karşı yapılan eylemlerde Mimarlar Odasının avukatı Can Atalay, Yurt Gazetesi Muhabiri Hakan Akpınar, Çiğdem Çidamlı, Deniz Gülşen ve Alper Ateş gözaltına alınmış ve gece serbest bırakılmışlardı.

AVUKAT ATALAY: ASLINDA GÖZALTINA ALINMAMIŞIZ

Alıkonulanlara herhangi bir gözaltı işlemi uygulanmadığı, darp ve tacize maruz kaldıkları ortaya çıktı. Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay, “Biz aslında dün gözaltına alınmamışız. Polis bize gözaltında olmadığımızı söyledi. Hakkımızda gözaltında olduğumuza ilişkin herhangi bir işlem yapılmadı” dedi. Önce zabıta ekipleri tarafından parkın içinde sonra da sivil polis tarafından aracın içinde dövüldüklerini söyleyen Atalay, polislerin “Hepinizin kafasına sıkcağız’ diye bağırdıklarını aktardı. Atalay, “Bir yürütmeyi durdurma kararı varken bu ağaçların kesilmesini izleyemeyiz. Bu kapkaççı AKP devletinin yeni Türkiye’sidir. Buna direnmek zorundayız” diye konuştu.  

Kuzey Ormanları Savunması Üyesi Çiğdem Çidamlı ise “Bu ülkeyi ağaç ağaç savunacağız Kamplaşma cami isteyenler, istemeyenler şeklinde değil, yaşamı savunanlar ve yaşama düşman olanlar şeklinde. Biz yaşamı savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

ÇALIŞMALAR BAŞLAYINCA YİNE GERGİNLİK ÇIKTI

Şantiye alanında bulunan ağaçların vinç yardımı ile kökünden sökülerek kenara alınması, şantiye önünde bekleyen vatandaşların tepkisine neden oldu. Hafriyat kamyonlarının geçişini engellemek için yere oturan eylemcileri polis kalkanları ile 100 metre kadar ileri ittirerek kamyonların geçişini sağladı. Şantiye sahası önünde kalan bir kısım mahalle sakini, kolkola girerek kamyonların inşaat alanına girmesine izin vermedi. Mahalleliler önce polis müdahalesiyle kaldırılmak istendi. Başarılı olunamayınca devreye Üsküdar Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri girdi. Yerde oturan kadınları zabıtalar zor kullanarak yerden kaldırdı. Kadınların yerden kaldırılmasıyla, kamyonlar birbiri ardına şantiye alanına girdi.

Akşam, TOMA'ların önünde düzenlenen basın açıklamasında Yeşilalan mahalle sakinleri konuştu. Açıklamada "Yürütmeyi durdurmayı hiçe sayarak inşaat devam ediyor. Ağaçlar sökülüyor. Belediye başkanı kendisine oy vermeyenlerin de hakkını korumalı" denildi. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in "Fazla tolerans azdırıyor" ve "Sahte çevreciler" sözlerine tepki gösterilirken "Hukuk mücadelemizi şiddetle bastırmayın. Hukuki sürecin bitmesini bekleyin. Bu alana birlikte ağaç dikelim" denildi.

Basın açıklamasında konuşan Melda Onur da şu alanda büyük bir çukurun oluştuğunu ve sökülmüş ağaçların olduğunu söyledi. Melda Onur Twitter, hesabından olay yerine ilişkin fotoğrafları da paylaştı.

Kuzey Ormanları Savunması'ndan Deniz Özgür ise "Tarihe polis zoruyla yapılmış cami olarak geçirilmeye çalışıyor. Ama buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Öte yandan mahalleli de polis karargahına dönüştürülen sosyal tesislerden üyeliklerini sildireceklerini belirtti. Basın açıklamasının ardından forum yapıldı. (HABER MERKEZİ)


7’DEN 70’E DESTEK BÜYÜYOR

Çok sayıda mahallelinin bulunduğu eyleme başka mahallelerden de destek vardı. Üsküdar Zeynep Kamil Mahallesi’nden eyleme destek vermek üzere gelen 82 yaşındaki Ali Budak, eylemin cami karşıtlığı gibi yansıtılmasına tepki göstererek “Utanıp sıkılmıyorlar, dini siyasete alet ediyorlar. Ayıp günah. Bir taraftan polis, bir taraftan zabıta halka karşı duruyor” dedi. Üsküdar sakini Zehra Ulukaya da “80 yaşındayım ama gençler için buradayım” diye konuştu.


‘UZUN ADAMIN ÇIRAĞI’

CHP milletvekilleri mahallelilere destek vermek için TOMA ve çok sayıda çevik kuvvet ekibinin bulunduğu alanda açıklama yaptı. CHP Milletvekilleri Melda Onur, Müslüm Sarı’nın katıldığı açıklamada konuşan CHP İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’e “Sizi gayet iyi anlıyoruz siz uzun adamın çırağısınız. Ama bu kadar beceriksizce ne siz Üsküdar Belediye Başkanlığı yapabilirsiniz, ne de çevre duyarlılığı yüksek olan yurttaşlarımızla mücadele edebilirsiniz. Sizin yapmanız gereken şey bir avukat olarak mahkeme kararına uymaktır” dedi. Salıcı otopark olarak kullanılan arazide yapılaşma olamayacağına dair yürütmeyi durdurma kararı ve 3 tane bilirkişi raporu olduğunu hatırlatarak, “Türkiye’yi tekrar cami isteyenler, istemeyenler diye kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Biz bu kutuplaşmanın tarafı olmayacağız. Burada hiçbir yurttaşın derdi cami değil. Yurttaşlarımız burada kanuni hakların istiyorlar” diye konuştu.

 

ÖNCEKİ HABER

Selahaddin Adın, Mersin\'de anıldı

SONRAKİ HABER

Meteorolojiden Marmara ve Ege\'de afet uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...